用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 有冇前輩以往曾經放棄過名校而入讀GT的? ...
go

有冇前輩以往曾經放棄過名校而入讀GT的?

話說上星期一次親友聚會, 親戚問我仔有關小一面試之事, 我答幸好已有GT offer了, 親戚稱讚我仔之餘亦說道, 她以前認識一位老師, 他小朋友當年已考到港島神校, 但他選擇了GT, 因為喜歡GT著重愉快及小班教學, 而且小朋友亦有數學天份, 但親戚之後聽朋友說GT課程其實都深, 不是想像中咁愉快輕鬆, 但小朋友亦好喜歡GT上學!

我亦希望了解一下, 有冇其它前輩以往亦曾經放棄過名校而入讀GT的? 可否分享原因, 多謝大家!  

cacanov06 發表於 13-9-18 11:21
話說上星期一次親友聚會, 親戚問我仔有關小一面試之事, 我答幸好已有GT offer了, 親戚稱讚我仔之餘亦說道,  ...

優才課程係算深嘅,有一、兩科重教快半年;但係d小朋友又跟得上,壓力唔大,小朋友都喜歡返學。

至於輕唔輕鬆,係一個相對問題,優才會比大部分傳統名校輕鬆,但又肯定有比優才更輕鬆嘅學校。

優小每年兩測兩考,平時默書/小測唔多;初小功課量約一個鐘,高小就約個半鐘;其他甚麼project甚少,再加上少少網上閱讀及數學練習(每週一次)。

以我兩個仔為例,每日都可以參加一樣課外活動,週未就更加唔在講喇。

至於最後一個問題,我就答唔倒;因為小弟從未考慮過幫兩個仔報傳統名校。

約一個鐘完成功課算是輕鬆了, 我聽一個名津校家長說佢小朋友每日9樣功課, 每日要2個鐘至完成, 真辛苦!  

另外, 想了解一下為何你沒有幫兒子報過傳統名校呢? 多謝回應!   

當年為大仔選擇小學時,定下左d條件,結果系傳統名校唔符合我嘅條件,所以冇報。

最後只係報左四間直資小學,分別係:-

1)優才
2)港同
3)真道
4)播道

(1)同(2)都收,(3)同(4)就響interview/簡介會後,主動放棄。

到細仔報小一就更簡單,淨係報優才一間,一take過攪掂。

回覆:cacanov06 的帖子

當年選擇小學時,。老公偏向入41校網內傳統男校,我們也特別遷移學校附近,老公又已同相熟人士聯絡扣門,差不多半隻腳踏入學校,但當GT第一輪已收了小兒,與老公生平第一次大吵,因我與多位現著名男校家長傾談,得知學校的教學方向,絕不是我期望的。幸好,最後老公也同意小兒入GT。

73662710  扣門成功而唔入就真糸可圈可點!  發表於 13-9-20 21:00

我當年都問過自己,假如某某傳統名校收我個女,我會唔會俾佢讀呢﹖

我嘅答案係唔會,所以一間傳統學校都冇報,亦很高興選擇了優才,女兒讀得很開心﹗

回覆:有冇前輩以往曾經放棄過名校而入讀GT的?

恭喜妳搵到間合適嘅學校。

最緊要是間學校適合自己個仔/女(同埋個仔/女自己喜歡),我知道有位同學放棄DBS而留優才。