用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教家長會因小朋友學業成績而放棄課外專業嗎? ...
go

請教家長會因小朋友學業成績而放棄課外專業嗎? [複製鏈接]

囡囡今年小四,芭蕾舞也是學緊四級,本來一周2次芭蕾舞時間安排可以的,但因為成績不理想,想參加學校課后輔導班,但時間有一天都同學校相撞,學校也不能讓步早走一天,最後要抉擇到底放棄學校功課輔導還是放棄芭蕾舞,請過來人的家長給我一點指教可以嗎(囡囡很喜歡芭蕾舞)
   1    0    0    1

引用:+本帖最後由+candytsy+於+13-9-17+11:50+編

轉芭蕾舞學校. 就女兒讀書時間.

但係有時的課後輔導不知是誰教, 未必會提升到成績, 會唔會出街補仲有用, 又可以就到dance 的時間.

我也想了上述兩個方法,一係放棄學校功課輔導,外出找人私補,但效果也是等中彩.二係放棄現有芭蕾舞學校轉其他學校,不知有否其他好介紹呢,突然間都不知去哪找另一習舞地方,老師要我一天內回覆所以先不知如何好.問了囡囡意向,她自己不想放棄芭蕾舞,她已視為理想目標,一直為了此事成晚放不下,還要哭著向我講,心都酸了

不用放棄吧?真的喜歡芭蕾舞,可否暫時只上一天,待追回成績才恢復兩天?又或者趁學校假期時,芭蕾舞補課追回?又或者轉芭蕾舞學校?

引用:我也想了上述兩個方法,一係放棄學校功課輔

原帖由 candytsy 於 13-09-17 發表
我也想了上述兩個方法,一係放棄學校功課輔導,外出找人私補,但效果也是等中彩.二係放棄現有芭蕾舞學校轉其他 ...
学校功課輔導有冇用?其實如只是指導做功課,根本冇意思,最紧要你知吾知女兒成织吾好的问题出係边度?你自己可否指導她?

嘗試將跳舞變成讀書原動力,我會揾私補+如常跳舞3個月並告訴她成績必須要有改善,否則會cut 跳舞。大多小朋友會受壓而在學習上變得專注,有更好成績。如果最後都失敗,好明顯跳舞是致命傷。

我個女都好like ballet, 每星期二 4:30pm, 一放學就要趕住去. 仲話好眼瞓.
但佢真係好like, 一得閒向屋企唔駛叫都自己practice.  我知佢一定好鍾意.  
所以我放棄一日功課輔導班.  等佢relax 下, 跳下舞, 發洩下, 做下運動,  做番自己鍾意做既野.
暫時只上一天, 可以嗎?  
我唔suggest 你剝奪佢既喜好

moondream3003    發表於 13-9-22 01:01
978212    發表於 13-9-18 11:13

引用:我也想了上述兩個方法,一係放棄學校功課輔

原帖由 candytsy 於 13-09-17 發表
我也想了上述兩個方法,一係放棄學校功課輔導,外出找人私補,但效果也是等中彩.二係放棄現有芭蕾舞學校轉其他 ...
想問功課輔導班真的有用嗎?因為見很多校的成效麻麻,不如出面找專科....
我個人這樣想,芭蕾舞是否佢自己喜歡呢?如果是,那麼我建議給他選擇,找一所好的補習或專科...芭蕾舞继續跳,那麼兩樣暫時都不放棄,只是轉一轉学業上的模式....就和他說舞照跳,習会補,看看成績回來怎樣。如果他是緊張跳舞的,他必盡力,當然,你也提点及幫助,令他能取到當中的应有態度。就因為他已不是一年班,二年班,系時候教選擇,安排等等!
另外四級芭蕾舞不是少日子....真系比你同佢一齊想想!

Jane媽咪 發表於 13-9-17 16:19
我個女都好like ballet, 每星期二 4:30pm, 一放學就要趕住去. 仲話好眼瞓.
但佢真係好like, 一得閒向屋企唔 ...
點解你地學校咁好,有得放棄一日功課輔導,只上部分幾堂?我囡學校不準放棄一堂或早點放學,一係全學期放棄,咁先頭痛,如果學校可以放棄唔上一天功課輔導那煩惱就不會有了

回復 candytsy 的帖子

小女學校功課輔導班, 係外判, 但在學校褭上堂的, 學校monitor住.  
要比錢上的功課輔導班, 我照比個日, 但唔上

咁轉weekend 或第二間上.  
可唔可以同亞女傾下, 如果成績好, 就再ballet?  比o的鼓勵佢, 要佢努力讀好書先去ballet?

宜家做亞媽唔易

好明白學業的重要,囡囡成績在班中中,因為上年呈分試吓怕了,緊張過度成績不如前,自信心今學期全失,上課心神不集中,已電班主任留意,應該跟跳舞冇咩關係或冇影響,囡囡社交很差,很多事不懂表達,也很喜歡將情緒帶到其他方面,有時跟她功課看她認真時很好,有情緒時很多錯漏,

回復 candytsy 的帖子

我個女都係咁, 很多事不懂表達, 只識擰頭, 點頭或以笑代答, 唔鐘意講野.  有時攪到我好激氣, 怒火中燒.  
宜家叫學校語言治療師跟緊.

學校功課輔導是班主任推薦的,是由學校老師指導,因為是學校資源不用家長付錢,所以學校堅持必須全期參與,也因為係由老師輔導所以對於不善社交怕陌生的囡囡來講應該效果比在外面補好,因為試過外面補習,效果很差,連功課都沒完成,所以也很怕

放棄芭蕾舞想想也很可惜,因為也已經學了6年,每年學校都有公開演出,囡囡也特別開心,真難抉擇

Hmmm, 咁可唔可以只上一天ballet?

Jane媽咪 發表於 13-9-17 17:03
Hmmm, 咁可唔可以只上一天ballet?
似乎我囡跟你囡囡性格很像,是內向型,經常問她野都係點頭拧頭,不喜說話,慢熱得很,每事都要很久才熟習,但在習舞方面是唯一不用我操心的,她也投入得很,會去別人度取其技巧,因為芭蕾舞學校不許只上一天,必須80%出席才可,否則要退出,現時也未能找到其他代替的學校,九龍區有其他芭蕾舞學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題