用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物! ...
樓主: chantm1812
go

kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!  

無廣告版而家缺貨,請問 Paperwhite 有咩好處?

回覆:kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!

背景有光

回復 樂消遙 的帖子

Kindles 有幾種:
1. US69 Kindle: 最平、最輕,但無燈,亦𣎴能上 amazon.cn 買書;不過平平地俾小朋友粗用幾好。
2. 大牛龜 Kindle DX: 睇 pdf 最方便,但要 jailbreak 才能看中文

3. Kindle Paperwhite: 有燈,可以上 amazon.cn 買書,剛出了新版,有新功能如 vocab builders。我估大家等新版,所以暫時斷貨。新的美版只有 2G vs 日版有 4G; 不過日版講明唔支援中文 menu,最好睇下有無其他影響先買。新日版尋日出咗,啲 sellers 應該月尾會番到貨,到時問清楚先決定會穩陣啲。

買了 2G paperwhite 2013,唔會有繁中Menu,要放低安裝繁中Oxford 字典,加 $50,旺電 $1680。

回復 happyvalley 的帖子

$50 牛津英漢字典?係咪呢本?

http://hkgolden-kindle.blogspot.hk/2010/11/blog-post_08.html

A-Mum 發表於 13-10-23 16:42
回復 happyvalley 的帖子

$50 牛津英漢字典?係咪呢本?

唔知啊!星期五先可以擺反,如果一樣就 xyz…

回復 A-Mum 的帖子

唔該晒你的分享, 請問2g板大概可藏書多少?邊度係旺電?

樂消遙 發表於 13-10-24 14:14
回復 A-Mum 的帖子

唔該晒你的分享, 請問2g板大概可藏書多少?邊度係旺電?
旺角电腦中心,不過頭先見到觀塘賣$1190,前兩日話無貨,真係火都來。

A-Mum  買咗唔好再格價喇   發表於 13-10-24 23:24

回復 樂消遙 的帖子

一本書大約幾百k, 多圖的書 file size 會大啲,有啲 kindle 書係 scan 成的,呢啲又會再大 size 啲。如果睇完嘅書會剷走,2G 應該夠用架。
不過如果日版又平啲,又無廣告,容量又大啲,點解要買美版?因為寄番去保養方便啲?

A-Mum 發表於 13-10-24 23:22
回復 樂消遙 的帖子

一本書大約幾百k, 多圖的書 file size 會大啲,有啲 kindle 書係 scan 成的,呢啲又會 ...
以前四G因為可用audio books,Size大,而家純放書,2G放成千幾二千本文字書,如果唔夠用好恐怖。不要忘記亞馬信買書是放在Cloud的,唔夠容量真係諗都費事。

fion6406  如何用 calibre?  發表於 13-11-1 13:31
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

amazon 舊雲好方便,不過佢地試過無端端封人戶口,剷走舊雲,所以還是自己留個 backup 好。
http://www.bekkelund.net/2012/10/22/outlawed-by-amazon-drm/

shadeslayer  我用 calibre  發表於 13-10-25 11:57

改天買部試試

回覆:A-Mum 的帖子

請問知道貨到未?想買,唔該晒

A-Mum  應該有,你去 yahxx auction 格价啦。我早幾日八過,好似比上一代貴,唔知遲啲有無价減?  發表於 13-10-31 12:31

日板好定美板好?

日版好似睇唔到中文

回復 杰杰媽媽 的帖子

有人測試過話日版只是沒有中文 menu (有英文的),但一樣可以睇中文書、登記上 amazon.cn、甚至用中文 keyboard。 不過日版壞了的話,只能退貨不能換,因為日版 officially 不寄出國的。

有人敢試國產 彩色 e-ink reader 嗎?

http://www.cydreader.com/bbs/for ... &extra=page%3D1

唔好意思,我對D方面沒有太大認識,但看完大家討論後,覺得好方便,去到邊睇到邊.但此終有D不明,係未有左KINDLE + SCANER , 我去六選任何一本書只要透過SCANNING 加 用附送軟件轉檔就可以在KINDLE 看到? 問題2,如果有IPAD又有什麼方法可以像KINDLE一樣看到在圖書館借書呢?SORRY 大家我真係沒有太多知識在這方面?謝謝大家.

W27

如果係網上/book shop搵唔到電子書就要自己動手 scan, 先可以係電子產品上睇啦

w27 發表於 13-11-4 22:24
唔好意思,我對D方面沒有太大認識,但看完大家討論後,覺得好方便,去到邊睇到邊.但此終有D不明,係未有左KINDLE ...
很多名牌幾百元的入門級 flatbed scanner  都可做到直存 PDF 檔,文字電子化,只要你識,放在任何 devices 包括 ipad,都有不少程式支援讀到。 以此而言,Kindle 不是好的選擇,軟硬體都慢,程式和格式太少和單一。 iPad mini (新版 retina display 更佳)就優勝得多,也有免費 kindle app 下載。