用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物! ...
樓主: chantm1812
go

kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!   [複製鏈接]

想請問杰杰媽媽,手提scanner的底座,你有購買嗎?和它有什麽用途.你是用手提scanner,scan了喜愛的書然後用usb放進Kindle裏看.對嗎?

引用:試過啦,但點整都好多黑影,又彎晒,+冇理

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-19 發表
試過啦,但點整都好多黑影,又彎晒, 冇理由500頁,頁頁都要續張加工呀!

手提一兩張就得,我講緊既係成本 ...
點解要自己scan 成本Harry Potter呢?全職媽媽就算點cheap labour, 兩個鐘最低工資都要70蚊,何不幫襯亞馬遜?

回覆:kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!

我舉例咋, 但我仔多數係睇中文翻譯小說,而上網多數都搵唔到佢要既 ebook file ,所以就要我人手制作。

經我手整既電子書,字大約同本書原本大小差唔多

自家制作

A-Mum  Thanks!  發表於 13-9-20 09:20

引用:我舉例咋,+但我仔多數係睇中文翻譯小說,

我舉例咋, 但我仔多數係睇中文翻譯小說,而上網多數都搵唔到佢要既 ebook file ,所以就要我人手制作。
好好呀,感激你的分享!不過部嘢都唔平,最怕大陸嘢易壞

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-9-19+03:03+編

............................SCANNER
有咁多款,點解揀呢款呢?可以分享下嗎?謝謝,因為我見都幾貴,轉返港幣過千了

我買呢部SCANNER係同款之中最貴, 佢貴在SCAN 書連最邊邊都SCAN到, 如果買$300個D, SCAN書時中間位會有大約2CM 係SCAN唔到既=冇用, 所以我買左最貴個款

{:1_1:}fion6406 發表於 13-9-19 09:36
點解要自己scan 成本Harry Potter呢?全職媽媽就算點cheap labour, 兩個鐘最低工資都要70蚊,何不幫襯亞馬 ...

Kindle這類的電子是方便,simplify your life,閱讀方便。若scan 書,再用kindle去閱讀,實是匪夷所思和浪費光陰!絕不建議{:1_1:}

因為我同我仔都會每隔一段時間就會重複咁睇大部份既書, 所以唔覺得浪費時間

我仔又唔鍾意睇借返黎既書, 屋企又真係實在冇位再買書了, 用小小時間我可以鏗左$   &   地方, 出街又唔洗帶本咁重既書, 呢D就係我既目的.

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-9-20+12:12+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-20 發表

因為我同我仔都會每隔一段時間就會重複咁睇大部份既書, 所 ...
買一本正經 kindle 板都係幾十蚊。scan 書不只花時間(三十秒一頁都兩個鐘)效果仲成礙,又有機會錯。

真的要 scan 用手機 app 二秒一頁,仲快。見你咁 sell 部 scanner ,令人覺得有私心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

SORRY, 俾你覺得我HARDSELL

只係有人問我就答, 如果有人見到我仔睇開既"中文" 翻譯小說EBOOK賣,  我一定唔介意俾錢買, 但事實我真係搵唔到邊到有呢類中文書賣

呢個係用電話APP影既

呢個係用普通SCANNER+SOFTWARE整既

我只係想分享親身經驗,  我試過很多方法了。

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-9-20+20:25+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-20 發表

呢個係用電話APP影既
你唔識用手機 app 加OCR 啫。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回復 shadeslayer 的帖子

shadeslayer, 有好的認繁體中文 OCR app 或軟件介紹嗎? 我試過幾個,都是認英文好好,但中文唔得

引用:Quote:原帖由+杰杰媽媽+於+13-09-20+發表本

原帖由 shadeslayer 於 13-09-20 發表
你唔識用手機 app 加OCR 啫。
加OCR?未想過,點整?

回覆:kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!

我想問:Kindle 的payment method 太方便,only one click。但set 了parental control 就會完全唔俾小朋友 shopping。有無辦法可以俾佢地選揀某一個category 的書(如children'book)也可以讓他們download free books, 只是在要俾錢時才入密碼?

引用:我想問:Kindle+的payment+method+太方便,

原帖由 fion6406 於 13-09-21 發表
我想問:Kindle 的payment method 太方便,only one click。但set 了parental control 就會完全唔俾小朋友  ...
Give them their own Amazon account without credit card information?

引用:Quote:原帖由+fion6406+於+13-09-21+發表我

原帖由 shadeslayer 於 13-09-21 發表
Give them their own Amazon account without credit card information?
…即是想要買時就轉account?,我試試,謝!

回復 fion6406 的帖子

I am a new user and I entered the Amazon web site in myt computer and chose the book. For example, you may enter the word "children books" and a list of over a million books to choose!

I think there will not be many free books for children.

得好少FREE, 但有D會見到有得LEND  (ONLY PC WEB PAGE先見到LEND FUNCTION) , 網上討論區都會搵到好多開心版分享
‹ 上一主題|下一主題