用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物! ...
go

kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!  

我剛買了kindle paper white電子書,簡直是欣喜!不壞眼、字體類型、大小和行距均可調教、又有不傷眼的自然紙白燈光!最重要的是有極方便的牛津字典;只要你輕觸該字,解釋馬上出現!
我下載了那原本近千頁的Team of Rivals的英文書,卻可在等車、乘巴士和MTR時不停閱讀,絕不「手軟亅,因為書實在相當輕和薄!我打算再買兩本給兩個讀初中的女兒!想學好英文或鼓勵閱讀,這些電子書實在太好了,真是 Amazing的產物!:loveliness:

nicemelody    發表於 14-9-23 02:07

我好早都買左自己同個仔一齊用, 平日我用,假期就阿仔用

只係kindle都未算最好, 連埋個手提scanner先perfect, 唔洗再成屋都係書, 最緊要係阿仔睇親既都搵唔到電子書, 只好自己黎

回復 杰杰媽媽 的帖子

不同的產品有不同的好處,真是要善用科技。
如你所說,我真是滿屋都是書,再沒有空間了!但這小科技卻可令人帶一千本書出街或去旅行,心悅那本便閱那本,又可記下書籤!早前我問一位外藉朋友,那電子書有什麼不好處,他竟說:沒有!也想不出不買此電子書的理由!現在我體會到他的話不無道理!{:1_1:}

回覆:kindle電子書,真是讀書人和中學生的恩物!

我個仔用了好幾年。最啱刨書精,可以係trial period 期間睇完及refund 。慳返唔少。

chantm1812  Thank you for your experience{:1_1:}  發表於 13-9-17 23:31

回復 chantm1812 的帖子

請問多少錢?適合高小學生仔用嗎?

回復 tracymama 的帖子

其實kindle是個硬件,要下載才有書看。

我是新手用家,故知得不多,在摸索中;但可選擇適合自己子女的書;Amazon應是全球最大的電子書商,大概是包羅萬有,一定有適會小朋友的書!

我認為看中文書,尤其是小學生,最好借書看;始終有彩色的圖畫,吸引閱讀。

看中文書,無需查字典;但對於讀英文書,有了如此方便的字典系統,在遇到不明的生字時,沒有挫敗感,鼓勵謮者繼續閱讀!

水貨$860,在觀塘巧明街有售;在灣仔MTR站上之電腦商場$1180,聲稱是行貨,有18個月保養;但要寄去美國修理!我的同事用了舊版KINDLE三年有多,未有壞機。

醒目開學勳章

我自己用tablet看書,呀女看到會話,不明做乜要看電子書,拿住部機,佢鍾意聞書香,不鍾意看電子書

請問Kindle 是否己built-in Oxford Dictionary?有沒有眞人發聲?
一般學校會接受學生帶進課室在堂上用嗎?請指教

多數學校都唔會俾帶電子產品,唔係我仔會日日帶黎坐車睇

chantm1812 發表於 13-9-17 00:17
回復 tracymama 的帖子

其實kindle是個硬件,要下載才有書看。
多謝分亨!

回復 Mcdaddad 的帖子

Sorry no Chinese writing pad.

1.There are 3 built-in English/English-Chinese dictionaries,  you may download the other dictionary with payment.

2.No audio function in the Kindle paperwhite one.
The reason why many of the secondary schools do not allow students to bring electronic gadgets is probably because they have been installed with games, which is not good for learning.

3.I can see no reason why any school will not allow secondary students,to bring it along.

引用:我好早都買左自己同個仔一齊用,+平日我用,

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-16 發表
我好早都買左自己同個仔一齊用, 平日我用,假期就阿仔用

只係kindle都未算最好, 連埋個手提scanner先perfec ...
請問手提scanner邊度買?幾錢?好用嗎?

回復 Sorriso 的帖子

我係淘寶買,勁好用,連邊邊都 scan到,最緊要係快過 用大舊 scanner好多,佢送埋個 software俾我,禁幾個制飛晒黑白邊就做到 pdf睇,字大小可接受

引用:回復+Sorriso+的帖子 我係淘寶買,勁好用

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-18 發表

我係淘寶買,勁好用,連邊邊都 scan到,最緊要係快過 用大舊 scanner好多,佢送埋個  ...
可以請你俾條link我嗎?謝謝

............................SCANNER

引用:回復+Sorriso+的帖子 我係淘寶買,勁好用

原帖由 杰杰媽媽 於 13-09-18 發表

我係淘寶買,勁好用,連邊邊都 scan到,最緊要係快過 用大舊 scanner好多,佢送埋個  ...
用手機 app 重快,又少件野。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

試過啦,但點整都好多黑影,又彎晒, 冇理由500頁,頁頁都要續張加工呀!

手提一兩張就得,我講緊既係成本 哈利波特都係用2個鐘就攪掂晒, 睇得, d字又唔會太細

我仲試過用大舊 scanner scan晒左右頁,用日本 software自動分返開左右頁要黎睇都係唔得

佢送個 edit software出面賣緊$ 800 ,以前我公司用開所以知價,佢係禁一個制就一次過飛晒500頁既白邊,再禁一個制就飛晒500頁既黑邊,再禁一個制就將幾百頁變做 pdf。。。。。。。。。睇得

好命婆  Which edit software can do?  發表於 14-6-17 13:09

回復 杰杰媽媽 的帖子

杰杰媽媽,請問用 kindle 睇 scan 成的 Harry Potter pdf 啲字係咪好細隻?定你有辦法整大啲?