用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Boys與陳守仁撞面試時間,點算?請給意見。謝 ...
go

St. Paul Boys與陳守仁撞面試時間,點算?請給意見。謝謝! [複製鏈接]

住九龍,St. Paul Boys和陳守仁撞interview時間,點算?有沒有住九龍的家長可以分享小朋友返St. Paul Boys的上學情況?有校車嗎?邊間的校風較好?謝謝分享!
   3    0    0    0

回復 silverbell 的帖子

呢兩間你我首選四間學校當中其中兩間, 我真的不懂去選......
只知SPB有褓母車過九龍, 係貴啫, 但都OK, 始終傳統名校, 又新校舎, 入到會開香檳.......
TSL係我去過o甘多Open day + Seminar後認為最好的一間, 雖然成績未達頂級, 但學生的表達, 自信, 主動及組織能力在神校之上, 可惜沒有中學, 否則已經上o左神枱............
由於SPB報名前家長並不知道interview日期, 根本無法用交表時間去嘗試控制interview 時間, 所以今年有好多人都會 St. Paul Boys撞陳守仁, 平常心啦.......大把人陪你...........

phoebe_ming5    發表於 13-9-16 14:08

我仔係2年前考過2間, SPB 冇收, TSL 收左, 而家在讀P2,

我果時是SPB 撞港同, 我因已有GT 的offer, 就去試下間感覺較不同的學校, 去左SPB, 結果都係冇行.   如果我個時對SPB 了解多些, 我就未必會去試.    而家感覺SPB 是要一些守規則的男孩, 自問我個不是此類, 所以個時唔收都正常, 而TSL 是較會選擇活潑主動類,  所以睇下你小朋友是邊類會好些.

rainbowcov  囝囝叻叻呀!  發表於 13-9-24 10:39
phoebe_ming5    發表於 13-9-16 14:08

回覆:St. Paul Boys與陳守仁撞面試時間,點算?請給意見。謝謝!

我都想知有咩校車站?幾點上落車?有無媽媽有今年校車時間表可以email俾我參考?

回覆:St. Paul Boys與陳守仁撞面試時間,點算?請給意見。謝謝!

St Paul Boys 有通知interview時間啦?

回復 calbee6 的帖子

From website since 6Sep!

回復 calbee6 的帖子

Yes, you can now enter the website of St Paul's Primary School to check your interview date and timeslot (you need to remember your application no. so that you can know which date / session you need to take the interview).

回覆:happyeveryone 的帖子

Thank you!

回覆:HaYi 的帖子

Yes, st Paul Boys 是一間傳統英式教會學校,重視品德,98%可升上中學,但學校也有很多有趣的活動,如每星期也有聯課活動 (Lego 機械, 手工藝,Fit Ball Drum 等等)

請問st Paul Boys 學費貴嗎?

回復 silverbell 的帖子

我揀 St Paul Boys, 它校規嚴, 校風好, 學生多是品學兼優的,  學校致力培訓小朋友守規炬, 從小學習自理、獨立, 小一開始運動服要在上體育課時自己換, 要自己摺好校服, 飯後高年級學生要自己洗好餐具才帶回家, 男孩子多是顽皮的, 但能在這樣的環境下學習, 真的很好, 我接觸過 St Paul Boys 的學生多是温文有禮的, 令我對此校印象深刻, 在這年代, 品德教育真的很重要。

此外, 這校學術水平高, 尤其數學比賽得好多獎, 也著重語文的訓練, 校內更提供很多課外活動供小朋友參加,  課外活動後是有校車送回小朋友返家的,  學校也有提供校車予住九龍的小朋友, 是一間非常好的傳統男直資名校, 校長樸實, 做事實事求是, 不愛出風頭,  此校已成為我為兒子選校的首選, 一直是我和很多家長的 dream school。

千其唔好放棄面試 St Paul Boys 的機會啊, 入到要開香檳慶祝呢!

回覆:kiufung99 的帖子

學費3000/月不算貴,而且冇乜雜費(只收過$31簿費),未開學 PTA 便收集舊書免費派給新學年家長,開學至今已經收到大大小小不同的全新練習作業、畫冊畫具等,我不知道其他直資學校如何,但連音樂科課本都是學校免費派的,33/班,又雙班主任。。。坦白講我認為 $3000 好抵

Choose a school that best fit your children's characteristics

揀陳守仁啦,我早排開學都見d家長搵保母車都搵得好"旁王"

引用:揀陳守仁啦,我早排開學都見d家長搵保母車

原帖由 loveDD 於 13-09-17 發表
揀陳守仁啦,我早排開學都見d家長搵保母車都搵得好"旁王"
有無現任家長advise下關於SPB校車問題?是否因為搬新校舍所以開學較為混亂和有遲到情況出來?現在已返兩星期,情況可有改善?

winbun 發表於 13-9-17 16:20
有無現任家長advise下關於SPB校車問題?是否因為搬新校舍所以開學較為混亂和有遲到情況出來?現在已返兩星 ...
請不要誤會,我不是指SPB校車混亂,而是想說見到那些沒有校車能夠到達住宅大廈附近的家長,他們為找街車,俗稱的媬母車時都很徬徨

回復 winbun 的帖子

SPB的校車服務現情況好好, 返學放學都好準時。

其實有無現任家長可提供SPB校車路線和時間?返放學時間和車程確實好影響小朋友入讀

如果我,會希望去讀st Paul boy牌子老…信用好

回復 winbun 的帖子

請致電城市校巴問下。
‹ 上一主題|下一主題