用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冬天學遊泳應該穿什麼遊泳衣?
go

冬天學遊泳應該穿什麼遊泳衣?

女女來緊一年將會學遊泳,凍天是室內暖水池。請問應該穿什麼遊泳衣比較適合啊?

回覆:冬天學遊泳應該穿什麼遊泳衣?

今日阿囝學游水,教練怕佢凍,借件body冬天厚身泳衣給他穿!
你看看TYR小童全身厚泳衣啱唔啱你小朋友

引用:女女來緊一年將會學遊泳,凍天是室內暖水池

原帖由 LeeDoris 於 13-09-15 發表
女女來緊一年將會學遊泳,凍天是室內暖水池。請問應該穿什麼遊泳衣比較適合啊?

...
在室內暖水池游泳,請問夏天和冬天有何分別?

通常初學,活動量唔太大,會著保暖衣;但學識就通常著一般泳衣,保暖衣阻手阻腳,游得唔好。

引用:女女來緊一年將會學遊泳,凍天是室內暖水池

原帖由 LeeDoris 於 13-09-15 發表

...
室內游都不用太擔心,
初學買番件保暖衣,要有袖喎 。上水著番件外套,飲番啲暖水,沖涼,吹乾個頭, 就不怕佢冷親

厚, 長袖長褲, 我見近期有些百貨公司減價, 4,5百的減到2百幾, 我都剛同阿仔買左件大的換.

夏天室內池的水都是室溫, 不暖的, 入左去沖身有泠氣會更涼, 要快手,  冬天的水會有些少曖, 但上左水會泠, 以前阿仔四五歲時教練叫我地帶定熱飲, 一上水即飲再沖身.

簽名被屏蔽

謝謝大家. 我想請問一下, 保暖衣是長袖還是短袖比較好點?

初学少動長袖啦

有冇人試過兩件頭(厚身),保暖效果如何?

回覆:MrBeast 的帖子

有一款是日本做的,好似防晒衣,裏面有唔甩毛毛,無咁阻礙動作。

HaYi  我是這類...  發表於 13-9-19 14:18

pauline_c 發表於 13-9-19 07:51
有一款是日本做的,好似防晒衣,裏面有唔甩毛毛,無咁阻礙動作。
我係某店見到類似的,有d興趣,因為上次買件全身著左幾個月就唔啱著,太大教練又話唔保暖。

HaYi  我之前都買左2件剛好尺寸, 之後好快太細, 點都要買大一碼..  發表於 13-9-19 14:19

回覆:MrBeast 的帖子

保暖衣要貼身才保暖,所以都係穿著一個冬天。

回復 pauline_c 的帖子

最慘學游泳個到夏天都凍到tun tun 震,其實我發覺我d細d手腳協調方面冇乜talent, 可能都係start again next summer.

引用:回復+pauline_c+的帖子 最慘學游泳個到夏

原帖由 MrBeast 於 13-09-20 發表

最慘學游泳個到夏天都凍到tun tun 震,其實我發覺我d細d手腳協調方面冇乜talent,  ...
我同個仔游左幾個夏天,發現會所的池水通常較凍(好多個都凍). 公眾泳池冇遮擋池水儲熱較佳所以較暖。另,夏天游室內都凍,成個池開行風扇,池水又凍,頂唔順

在課外活動那邊見有相關討論,有人介紹抓毛,試過呀女冇咁

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+13-09-20+發表回

原帖由 hadwinboy 於 13-09-20 發表
我同個仔游左幾個夏天,發現會所的池水通常較凍(好多個都凍). 公眾泳池冇遮擋池水儲熱較佳所以較暖。另,夏 ...
我地跟泳會游,沒有選公眾泳池。平日去公眾泳池玩水都覺凍。

我們在TST YMCA, 唔知裡面環境如何呢? 因為係學校帶她們直接去游的. 現在夏天當然OK, 來緊冬天唔知會點....FEFEMON,多謝你的資訊, 等我睇下抓毛D保暖衣先!

回覆:LeeDoris 的帖子

TST YMCA 是室內池,由泳池行去沖身好近,唔會涷的,我小朋友幼兒階段也在這學游水。

原來好近, 那麼我就放心了! PAULINE_C,謝謝你的資料啊!