用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 4歲K2級考新小拔
樓主: youma
go

4歲K2級考新小拔

回覆:4歲K2級考新小拔

K2 考唔考得入,係一回事。
但事實係學校接受k2 生既申請,呢個係另一回事。

引用:K2+考唔考得入,係一回事。 但事實係學校接

原帖由 Christi 於 13-09-16 發表
K2 考唔考得入,係一回事。
但事實係學校接受k2 生既申請,呢個係另一回事。

...
其實間間直資/私校都接受㗎,只是D報紙鍾意只是講男拔啫!

Christi  非也. DGJS就寫明有年齡限制.  發表於 13-9-16 12:03

其實讀K2嘅超大B年紀係可以大過讀K3嘅細B,所以我唔覺得呢位家長怪獸,反而覺得佢幾聰明,今年唔得出年再試。

所以話傳媒的力量何其大, 一支筆就可以將羊群控制。 讀K2的大仔因為適齡, 根本係可以報讀任何直資私校, 從來都係, 不是今年的事, 亦不是男拔的事。 羊群只著眼K2兩個字, 根本冇睇個歲數。 4歲點解唔可以報小學!!!???

引用:其實讀K2嘅超大B年紀係可以大過讀K3嘅細B,

原帖由 NCSC9 於 13-09-16 發表
其實讀K2嘅超大B年紀係可以大過讀K3嘅細B,所以我唔覺得呢位家長怪獸,反而覺得佢幾聰明,今年唔得出年再試 ...
但是他們未曾讀K2課程,同D K3小朋友完成了K2課程比較,他們所接受的教育程度相距什遠!

rainbowcov  Agree.  發表於 13-9-16 09:44

引用:所以話傳媒的力量何其大,+一支筆就可以將羊

原帖由 556699 於 13-09-16 發表
所以話傳媒的力量何其大, 一支筆就可以將羊群控制。 讀K2的大仔因為適齡, 根本係可以報讀任何直資私校, 從 ...
其實係要4歲半才可以,個“半“字係重點!

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-09-16+發表所以

原帖由 crazymum 於 13-09-16 發表
其實係要4歲半才可以,個“半“字係重點!
未足五歲都叫四歲, 如果唔夠秤即係未適齡, 根本連報的資格都冇, 學校又點會收表?

引用:就黎k1吾使讀,pn後直接考小一。而家咩世界

原帖由 jvcfamily 於 13-09-16 發表
就黎k1吾使讀,pn後直接考小一。而家咩世界,做咩吾比小朋友做返適齡既野,讀應讀年級。 ...
香港教育制度幼稚園不是必須要讀的, 你的確可以完全冇讀過書適齡時直接報讀小學的。 追唔追到課程係另一個問題。

fabsum  這是事實  發表於 13-9-16 10:33
四隻貓    發表於 13-9-16 10:24
chunyatmama  Absolutely.  You have a very clear mind!  發表於 13-9-16 09:08

可能  k 2 超大B, 今年適齡報小一

今年當俾個仔試一次, 希望明年有面試經驗

chunyatmama  Agree.  發表於 13-9-16 09:08

oooasis 發表於 13-9-15 23:58
個個都發緊春秋大夢,以為仔女係天才。
只可惜,真正的天才何需走去同人爭個學位?
名校一早走來揾你,提供 ...

Most if not all parents do think their kids are the best.  Yet, look around, there is always a better one in front of you.  So, dun over estimate and be realistic is what the parents should do.  

舊年我都想比小朋友去考啦,不過問左有關人士話,如你考第一次都唔得既,考第2次既都......

倒不如比小朋友好好"妝備"自己,以最佳既去考~

幅相入面4個人的唔同表情 - classic

wongwlv  個爸爸既樣仲有點  發表於 13-9-16 12:32
rainbowcov  哈, 咁都比你留意到.  發表於 13-9-16 09:45

有說現在某些家長直情想子女盡快死, 人生最終點是死(沒宗教倫調之說), 這麼趕這麼愛拼, 不是想盡早到終點嗎?

人生是要經歷和感受的, 跑道上每一位置都需要"自己"去經營和有它獨有的風光, 我們正在蠶食我們下一代生存的意義

可能個家長當參加模擬面試班

俾$100去參觀學校和玩lego 。唔洗太緊張

一定要打好基本功, 小朋友會好辛苦

宜家電腦咁方便,一噤個制就知你上次IN衰咩野~

其實有問題的是家長,不是學校,"未夠秤"的申請根本不會受理,見樓上部分留言和:;pppp:,未清楚誰是誰非就盲插,正中了傳媒的計。罵得愈火,收視愈高。

556699 發表於 13-9-16 08:26
未足五歲都叫四歲, 如果唔夠秤即係未適齡, 根本連報的資格都冇, 學校又點會收表?

...
所以咪話D報紙鍾意用呢D字眼去吸引讀者, 令人十分討厭..........

DGJS係有寫明申請人的年齡限制. 例如報2014入小一的,出生是介乎2007年9月1日至2008年12月31日.小朋友太大太細都唔得.

衷心希望那些家長們咪攞4歲K2的小朋友來搞(唔係講緊細仔那批),唔好當係模擬面試班. 早成一年嚟玩模擬面試,完全無用. 不如花多啲心思來教養小朋友仲好.