用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 4歲K2級考新小拔
go

4歲K2級考新小拔

首日報名 校方共收1,300申請
50天才  K2生 跳級考新小拔                                       
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130915/18424014
                                                                                                                                                 【本報訊】名校小一學位競爭激烈,K2學童加入戰團,令學額更爭崩頭。1,300名家長昨湧到直資名校拔萃男書院附屬小學(新小拔),遞交明年小一入學申請表。當中50名申請學童只屬K2(幼稚園低班),家長急於為子女爭取一個跳級升小一機會。該校明、後兩日繼續接受申請。
記者:梁麗兒                                                                                                        

任太昨帶同今年4歲、就讀K2級別的兒子曉航到新小拔報名。她早前閱報得知該校接受K2學童報名,故專誠帶同兒子到校交表,並參觀校園的設施,了解校內環境,增加親切感。她指兒子喜歡做運動,如游水、打籃球等,並熱愛與人溝通,為其優勝之處。但她直言,K2與K3課程始終有距離,故兒子掌握認字及數字等能力,未必如K3學童般強,一旦獲取錄讀小一,她會多花時間為兒子跟進學習情況,並強調「試下囉,唔得咪繼續讀K3」。

----------------------------------------------------------

評論: 個個都認為自己子女係天才.

Really???

何必呢?????????

回覆:4歲K2級考新小拔

唉……………
唔知佢之前係咪一出世就帶阿仔去考幼稚園呢?

cicheung  問得好, 人生路長, 只替呢位家長辛苦  發表於 13-9-16 09:23
Anniemun  真係有D咁人㗎!  發表於 13-9-16 00:11

怪獸

引用:首日報名 校方共收1,300申請50天才++K2生+

原帖由 youma 於 13-09-15 發表
首日報名 校方共收1,300申請
50天才  K2生 跳級考新小拔                                       
http:/ ...
4歲未必夠年齡,不會接受報名;就算夠,K2報都必定係陪跑,所以千三人報名實際得1250人爭!

怪獸

太瘋癲!!

就算有才能,不一定有好的自理能力,無需要這麼早, 真的是怪獸家長

回覆:CCYWP 的帖子

可憐的小孩@@

出位博上鏡

小朋友的幼稚園生涯好開心㗎,同小學唔同,俾佢哋享受多一年喇!

rainbowcov  agree.  發表於 13-9-16 09:40

人生條路咁長,學習的路亦都好長,比小朋友多d 童真唔好咩……
佢樣樣都未ready好……就算收左你……阿仔都唔會開心……

學校都有問題……竟然歡迎k2生…

癡孖根

Lingfung813  good 痴孖根  發表於 13-9-15 23:57

我真的不明白為何會有家長想個小朋友快啲上小學。小學生崖。。。。我開始了兩星期。。。都想時光倒流返回幼稚園

Crazy

個個都發緊春秋大夢,以為仔女係天才。
只可惜,真正的天才何需走去同人爭個學位?
名校一早走來揾你,提供獎學金,求你入讀。
天才的父母哪有擔心仔女學術唔夠,話會加強訓練,跟進學習情況?
往往是仔女學術超班到父母也不懂教。
所以話,會咁做的,已經可以肯定唔係咩天才⋯⋯
既然唔係天才,又何必去考,入唔到自取其辱,入到自討苦吃。

回覆:oooasis 的帖子

我諗唔到有咩理由校長會揀個K2 生。

就黎k1吾使讀,pn後直接考小一。而家咩世界,做咩吾比小朋友做返適齡既野,讀應讀年級。

係學校想淨袋多d報名費而諗出呢條橋

rainbowcov  對, 淨報名費都唔少錢.  發表於 13-9-16 09:43
cicheung  說得妙!  發表於 13-9-16 09:25

世上有癲嘅父母唔出奇,但居然有學校肯陪佢癲至出奇,D間所為名校真係不知所謂:;pppp: