用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 培道中學交流區
樓主: 心心媽
go

培道中學交流區  

阿女日前派到培道, 想請教讀緊的家長.

請問2013/14年度, 是否4班英文班呢? 另外, 英文班是否只有英文,數學及科學用英文授課呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆 牡丹 的帖子

我地真係唔知道今年是否全部開英文班!,, 英文班, 除了中史.中文.體育.視覺藝術.地理用中文, 其他都是英文.

今年的中一同學仔, 你地應該拎左書單, 可唔可以E比我睇睇????

langhom 發表於 14-7-8 22:14
真是嗎?是在那裏看到
在Education Recruit

BO_BO 發表於 14-7-10 14:16
回覆 牡丹 的帖子

我地真係唔知道今年是否全部開英文班!,, 英文班, 除了中史.中文.體育.視覺藝術.地理用中 ...
我昨天註冊時, 問了老師(可能係副校), 她說開設英文班的數目不會年年改, 要到下次政府再檢討時才會改, 所以今年開設英文班的數目, 是和以往數年一樣.
亨受和孩子的每一秒鐘!

請問大家,我拿了書單後,見歷史與文化是在學校訂的,是英文書名,但中文作者,那一科F.1是用中文還是英文讀。另外英文班同中文班的分別,是否只係上歷史與文化和電腦用不同語言之分別 。

回覆 kariswinnie 的帖子

其實中文班係電腦科用中文書, 其他書都一樣, 你地中一家政都轉埋英文版, 我個女今年升中三, 之前家政係中文版,但係歷史與文化, 呢本書係前半部係中文, 後半部係英文, 所以英文果部份都要讀埋, 仲有你地今年中一要讀通識, 我個女之前係中二先開始讀

回覆 2隻臭豬 的帖子

另外英文班上堂係用英文授課

Thanks !  多謝解答。 另外就是我們今年中一電腦係不用買教科書的!!

非常感謝你的資料!

註冊當天我有問老師有關英語延伸課程, 她說地理的某些單元會用英文教, 請問大概有幾%是屬於英文授課的?
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆 牡丹 的帖子

中一中二我個女係讀中文班的, 今年升中三可以入英文班, 頭2年中文班最大的分別只係電腦用中文書, 同埋上堂係用英文教書, 中文班係講中文, 其他都無咩大分別,中英文班的地理都係用中文書, 我見阿女的地理大部份用中文, 但學校派的note好多都有英文, 家政都係中英對照, 音樂書中一都係用緊中文, 係中二果年開始轉佐英文

牡丹  非常感謝!  發表於 14-7-12 23:16

醒目開學勳章

回覆 2隻臭豬 的帖子

妳囡囡一定好叻, 老師咁快通知轉英文班,

我囡仲未知升邊班呀!

回覆 心心媽 的帖子

其實我個女小學成績一向不太差 , 中一自行入佐培道, 初頭都以為自己唔差, 點知考完PS1之後, 被編入中文班, 我同佢都唔係幾相信, 後來開學之後, 發覺原來培道都有好多來自九龍區名小學, 所以佢見有D同學成績真係好好, 佢自己就麻麻地, 可能第一年唔係好適應, 全級只係100名以外, 好彩佢身邊的同學都好用功讀書, 激發佢更加努力, 下學期追番全級70幾, 升中二暑假果年, 佢利用好多時間讀書, 卒之中二上學期考全級25, 下學期全級37, 副校打比佢, 問佢想唔想轉去英文班, 其實我無所謂的, 只要肯用心讀書, 真係讀咩班都無所謂!! 心心媽, 你唔駛擔心啦! 你個女讀得A班, 個底都唔差嘅

牡丹  很感謝你的分享, 我也很擔心!  發表於 14-7-14 17:24

我囡都係外區自行入培道,所以我都有少少擔心,入唔到英文班,真的要好好加油! 另外想請教各位,學校會要求他們買特定的中英文字典嗎?

2隻臭豬  無特定  發表於 14-7-14 23:42

醒目開學勳章

回覆:2隻臭豬 的帖子

戥妳同妳囡囡高興

由中文班升英文班,係對妳囡囡努力嘅肯定,妳囡囡一定好開心!

回覆:培道中學交流區

你們好... 囡囡也入了培道中學... 現在返緊中一新生及英語銜接週, 請問幾時先知派咩班呢? thanks...

上星期我去買校服, 點知職員比左培正的校服, 我又傻下傻下囉左返屋企, 後來才發現, 然後拎返去換, 但是價錢沒有說, 職員態度有點唔清唔楚, 請問你地條裙幾錢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

我都想知幾時知分咩班?  
星期五下午可以回校看她們做話劇, 你們會去嗎?
亨受和孩子的每一秒鐘!

回覆:牡丹 的帖子

條裙202元... 好似分碼分價錢.. 我的是38碼....

牡丹  張單唔係身邊!  發表於 14-7-23 15:39
牡丹  吓! 我比左1XX買左條培正的校裙, 換返培道(38碼)又不用加錢, 你買左兩條先$202, 是嗎?  發表於 14-7-23 15:38

回覆:牡丹 的帖子

我會去呀

牡丹  我都去!   發表於 14-7-23 15:39

回覆:josephine0713 的帖子

我買兩條404呀.... you win

牡丹  錯, 所以餘額算了吧!   發表於 14-7-24 00:55
牡丹  可能職員覺得是他們攪   發表於 14-7-24 00:54
牡丹  我看過單據, 一條$148   發表於 14-7-24 00:53