用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校 ...
樓主: schoischoi
go

對於成绩不是band 1頭的學生,佢只会放棄和叫你轉校

引用:(多谢我哋義工家長陳醫生)喱句話相信都有五

原帖由 壞寶貝 於 13-10-22 發表
(多谢我哋義工家長陳醫生)喱句話相信都有五六百位家長聴倒,唔需要作ge!請問佢位先生貴姓?好等我日後見倒 ...
你有機會參加英華家教會活動的話,你或許會見到。
英華家長中有很多醫生,她連義工的姓都記得,亦可代表她對人的認真和尊重,不必過份解讀她每一句每一個動作!

回覆:ASamSam 的帖子

觀其行,聴其言,就知道一個人是否表裏如一。讀書人最重要係修養,內涵,連喱两樣都欠奉,又可以為人師表,作育英才,大家自己深思一下。現代教育已本没倒置,學校只希望教(好學生)而唔係(教好學生),應以學生為本,正如已故司徒華先生所講名校之所以越出名,係因為學生質素高而已, 並非學校利害,學校只係做好本份而已。

人生沒有如果,只有後果和結果。

每天都微笑,生活注定充滿陽光。

回覆:壞寶貝 的帖子

唔好意思,網络問題,重复發帖!

引用:觀其行,聴其言,就知道一個人是否表裏如一

引用:觀其行,聴其言,就知道一個人是否表裏如一

原帖由 壞寶貝 於 13-10-23 發表
觀其行,聴其言,就知道一個人是否表裏如一。讀書人最重要係修養,內涵,連喱两樣都欠奉,又可以為人師表, ...
咁我覺得行政長官最有內涵、修養,極品!

引用:Quote:原帖由+壞寶貝+於+13-10-23+發表觀其

普遍女校長都愛乖的學生,而稍為反叛而令她們頭痛。再加上女校長在男校工作,普遍將教女仔方法套入男仔身上,要他們坐定定。
現今那一間名校真的有教育理念,想教好學生。我可以回答:沒有!
他們只想收好學生!若不是這樣便沒有直資學校產生!
口口聲聲講教育理念,最後收了什麼學生,家長們心裹有數。
但在家長立場,一定追捧這些學校,因為入得這些學校,家庭環境差不多,而學生質素亦相差不遠。
現在家長不要祈望將仔女放在學校便可以抽身而出,一定要家校合作,仔女才能成材。

引用:普遍女校長都愛乖的學生,而稍為反叛而令她

原帖由 coolpa 於 13-10-23 發表
普遍女校長都愛乖的學生,而稍為反叛而令她們頭痛。再加上女校長在男校工作,普遍將教女仔方法套入男仔身上 ...
同意,此乃香港政府催生出來之產物,政府一向奉行精英制,令名校越名,其他學校為求生存,各出奇謀,轉直资的轉直資,未能轉制的,實施地狱式填鸭敎育,務求提升公開试成绩,上水鄧顯可謂表表者,冇假期,冇暑假,冇朋友,冇课外活動,冇得瞓(要瞓一点後),因為冇左中三,中五篩選保証唔倒98%入U率,唯有從中一開始逼,逼到中六。某曰落楼出lift撞倒個小鄰居係鄧記讀僅中六,我多口問佢從中一一齊入讀果班同学,依家剩低幾多人,佢答剩番一半,我問D人去左邊,佢就好優默咁答我,有D勸走左,有D面皮厚ge留係中五,再厚D係中四,問您死未!最後受苦ge都係小朋友。

引用:Quote:原帖由+coolpa+於+13-10-23+發表普遍

原帖由 壞寶貝 於 13-10-23 發表
同意,此乃香港政府催生出來之產物,政府一向奉行精英制,令名校越名,其他學校為求生存,各出奇謀,轉直资 ...
可能這些意見在選小的群組發表比較適合。我反覺得英小上課時間比較不足,有很多活動和體育堂。

醒目開學勳章 王國長老

開立此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來,暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見,回文者亦必須尊重這點,謝謝!

其實每間學校都有長處短處、好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求,所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長,理性討論。
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:JoJo 的帖子

鄧顯只係一个例舉而已,直資一條龍一般會在四五年级進行篩選,好等落選學生轉校,其實所有名校都行僅喱條路,那怕係英華,女拔,男拔或聖保羅男女都一樣,最後都要睇DSE成绩,入U率多高來訂排名,结果同以前一樣,學生仍然係成名ge工具,教署應再檢討吓!

JoJo 發表於 13-10-24 10:24
開立此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來,暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見,回文者亦必 ...
謝謝你的澄清。本來真不太了解 “小學一覽” 與 “小一選校” 版塊的分別,現在比較清晰了,就是前者主要是給子女現在就讀該校之家長交流,後者則主要是入小前的討論。希望我的理解沒有錯。

wing.2bb  Understood! Understood!   發表於 13-10-25 11:18
JoJo  全對, 謝謝!  發表於 13-10-24 17:08

引用:鄧顯只係一个例舉而已,直資一條龍一般會在

原帖由 壞寶貝 於 13-10-24 發表
鄧顯只係一个例舉而已,直資一條龍一般會在四五年级進行篩選,好等落選學生轉校,其實所有名校都行僅喱條路 ...
其實你可否睇JoJo的內容呢?

maxtimma    發表於 13-10-27 01:58

鄧顯只係一个例舉而已,直資一條龍一般會在四五年级進行篩選,好等落選學生轉校,其實所有名校都行僅喱條路 ...
有病要睇醫生呀。

你是否4eyesDad嘅老友?