用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考私小要求小朋友畫畫?
樓主: kiss212
go

點解考私小要求小朋友畫畫? [複製鏈接]

556699 發表於 13-9-13 19:47
小朋友天生有創意, 冇創意係因為被成人窒息了。 試回想你小朋友把太陽塗上綠色, 你會何反應? 你話"太陽應該 ...

我小朋友真係畫黑色太陽的!

好老實說, 我真係咁同佢講太陽係紅的.  除非你講得出係日食!

老師會覺得小朋友無common sense或吾係咁易教, 呢d吾係有創意!

引用:我好讚成學校測試有繪畫部份,+因可以反應小

原帖由 HaYi 於 13-09-14 發表
我好讚成學校測試有繪畫部份, 因可以反應小朋友的潛意識, 他所受的訓練及家長的培育方向 (想佢好聽話定容許 ...
你似乎諗得太多

曾經送阿仔去學畫畫.點知學左四堂就話唔去了.----佢話好無聊,畫一棵樹要畫幾堂
於是,他自己在家每天畫一張(現在他的畫已保存有三盒),也是天馬行空,畫得最多的是機械人.每次畫完,佢會介紹佢畫左乜.......原來咁樣對佢面試小學係好有幫助的.今年面試小學,開中佢嗰飯

我從來沒有要求佢點畫,由得佢.
佢由最初的雙眼機械人,到單眼.....問佢點解得一隻眼,佢話,你側面時,係唔係得一隻眼?

記得阿仔兩歲幾去學畫畫,將個海油成紅色,隔離個5歲同學仔話你油錯咗,反而老師冇出聲,但係跟住阿仔死都唔肯再去嗰間學,跟住去咗間都幾出名學,D畫拎埋去見校長面試,校長話唔鐘意D樣板畫,而家阿仔都冇再去學,係屋企自己畫,成日畫angry bird 同 king pig, 大大話話都畫咗十幾本畫補,我見佢咁enjoy 就由得佢,最緊要佢開心

回復 melonfans 的帖子

除了日本旗上的太陽,好似大部分時間所見的都是橙色太陽喎。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 13-9-14 21:26
回復 melonfans 的帖子

除了日本旗上的太陽,好似大部分時間所見的都是橙色太陽喎。 ...

佢一向好有主見同創意, 有時都要食得住佢同有說服力先得!  

引用:記得阿仔兩歲幾去學畫畫,將個海油成紅色,

‹ 上一主題|下一主題