用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考私小要求小朋友畫畫?
樓主: kiss212
go

點解考私小要求小朋友畫畫?

引用:Quote:原帖由+556699+於+13-09-13+發表小朋

原帖由 seamama 於 13-09-13 發表
你的小朋友有創意,不一定所有小朋友都有,你不會明白,請你尊重別人

...
請問我怎樣不尊重別人? 謝謝。

回復 crazymum 的帖子

太陽為何不可是綠色?大家中學時讀過化學都知道燒不同的化學元素有不同顏色的火。再者,說明是是創意就當然是天馬行空,想什麼也可以,只要你能引導他說出想法已足夠!如果吓吓要與現實相符就唔可能有衞斯理、西遊記、Harry Potter等作品了。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 kennyklt 的帖子

如果是學繪畫,當然有規可循;但若然是以畫看心理,就絕不能加以太多規範;兩者似乎不能混為一談 - 思想絕對是無邊際的啊!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回復+crazymum+的帖子 太陽為何不可是綠色

原帖由 happy_lavender 於 13-09-14 發表

太陽為何不可是綠色?大家中學時讀過化學都知道燒不同的化學元素有不同顏色的火。再 ...
太陽並非燃燒物質產生光同熱,太陽係一個核聚變反應爐,肉眼所見嘅係電子漿而非火光。

引用:回復+crazymum+的帖子 太陽為何不可是綠色

原帖由 happy_lavender 於 13-09-14 發表

太陽為何不可是綠色?大家中學時讀過化學都知道燒不同的化學元素有不同顏色的火。再 ...
倪匡,J.K. Rowling同畢加索唔通天生就識創作?就算Picasso早期都有寫實作品,意思係要有天馬行空嘅作品,並非單靠創意,基本訓練同模仿,加上學習基本原則係必須。現在又唔係藝術治療,並非隨心所欲就可以。

無論是因何燃燒,火只是能量的表現,光及熱亦是。而不同顏色的火或光或熱亦可代表不同能量,你要解釋,一定有辦法。亦可循光的頻率解釋折射、彩虹的形成!但重點是不要扼殺創意,就是解釋不到又如何?到今天也未有人能確切地解釋宇宙的形成,科學精神也是大膽假設,即是想像/估計……

想像是最大的創作空間,那需要技巧嗎?技巧只是幫助你在某種範疇表現創作,但創作不一定要以實質事物表現出來。曾聽過一個故事,一位有名畫家在家中只放一個空畫框,不放畫作,他的解釋是只要想像一下,任何絕佳名作也能在畫框内出現,這樣的話,技巧還算什麼?

綠色太陽,有乜問題? 可以畫一個心形/菱形或者幾何圖形既太陽,仲有趣!

著名童書作家Dr Seuss的一本好出名的書<Wacky Wednesday>,其中一幅插圖就係綠色太陽!
佢既作品出名古怪又極有創意, 最啱小朋友.

睇嚟,其實係大人被好多框框,框住咗;小朋友既思想冇框框, 係大人要將小朋友套入框框當中...

回復 Christi 的帖子

這正是現在很多家長的問題,硬將自己的一套加於小朋友,但不瞭解小朋友在多方面也未完全發展成熟,根本做不到大人的期望效果!例子有: 大人經常要求小朋友在上餐廳用餐時乖乖、坐定定個多、甚至兩小時!但其實小朋友的專注能力可能只發展至10多分鐘的程度,怎能滿足大人要求呢?若你上過兒童心理學,導師應該會告訴你香港中學生的專注力也平均只有25分鐘……

創造就應該是要天馬行空,為何火車一定要行路軌?那樣就沒有行河鐵路九九九這漫畫和harry potter。為何皮膚只可以是玉色和啡黑色?那就沒有阿凡達。

回復 hagupit 的帖子

那我只可以講,你所舉的例子,全部不是由中國人所創作...
箇中原因.....?

回覆:點解考私小要求小朋友畫畫?

阿凡達個星球仍然係圓,唔係方形,外星人一樣有四肢同五觀;銀河鐵道999仍然係一架火車,有車頭車卡。天馬行空嘅創作仍然有一定法則要跟。
不過明顯教育理念不同,無謂爭論,亦無謂話哪一套優勝。

回覆:kennyklt 的帖子

創作嘅發揮需要有穩固嘅基本功,小朋友學畫畫就正是基本畫功嘅訓練,所以要跟導師嘅指示同畫法去完
十分有趣的討論。創意同基本功點解係對立??? 一個小朋友A ,畫一個好圓,好公整,無出界的綠色太陽,小朋友B晝太陽係紅色,但東歪西倒,唔夠圓,油到出界,那個基本功好?

我諗,練基本功同創意唔係對立。更唔應該為練基本功而握殺創意!其他人說,畫條火車路係天空要唔要改?? 如果基本功唔好,畫條火車路係天都會歪斜,唔靚,基本功好畫出來就會靚!

引用:創作嘅發揮需要有穩固嘅基本功,小朋友學畫

原帖由 kennyklt 於 13-09-14 發表
創作嘅發揮需要有穩固嘅基本功,小朋友學畫畫就正是基本畫功嘅訓練,所以要跟導師嘅指示同畫法去完成作品, ...
十分有趣的討論。創意同基本功點解係對立??? 一個小朋友A ,畫一個好圓,好公整,無出界的綠色太陽,小朋友B晝太陽係紅色,但東歪西倒,唔夠圓,油到出界,那個基本功好? 我諗,練基本功同創意唔係對立。更唔應該為練基本功而握殺創意,其他人說,畫條火車路係天空要唔要改?? 如果基本功唔好,畫條火車路係天都會歪斜,唔靚,基本功好畫出來就會靚!

引用:回復+Christi+的帖子 這正是現在很多家長

回復 Christi 的帖子

這正是現在很多家長的問題,硬將自己的一套加於小朋友,但不瞭解小朋友在多方面也未 ...
睇過一本書,專門講小孩子畫的畫,係一個心理學家寫,佢發現幼童畫的人都係頭大身細手短。直到年紀較大,先畫到較合比例的人,已一些資優小孩子,在較小年紀就可以畫到較合比例的人。所以太年幼小孩,腦部發展可能未夠成熟畫合比例人

講到卡通人物,我想起IQ博士的外星人,pat pat在頭頂,觸角(鼻)在pat pat 兩旁,放屁時超爽!

Christi  佢叫&quot;宇宙大王&quot; 呀!!  發表於 13-9-14 13:55

回復 samchan2179 的帖子

其實技巧是幫助表達,有好技巧固然好,沒有亦不一定表達不到,但一定不妨礙思想意念的發揮。

引用:回復+kennyklt+的帖子 講到卡通人物,我想

講到卡通人物,我想起IQ博士的外星人,pat pat在頭頂,觸角(鼻)在pat pat 兩旁, ...
呢個例子係創意加技巧嘅完美結合!

回復 556699 的帖子

We need both 創作 and 創意.創作 needs skills/experience. It's an execution to apply the ideas 創意

For the school interview, I guess it's more about communication skills if the kid is asked to describe the picture. If I were the teacher, I will be both impressed by a good story teller or a good painter

rgds

我好讚成學校測試有繪畫部份, 因可以反應小朋友的潛意識, 他所受的訓練及家長的培育方向 (想佢好聽話定容許在嘗試中學習).  

除了樓人如多人提到有關藝術治療有關的符號暗示,  有的小朋友久經某些畫室訓練, 畫出來圓是圓, 方是方, 線條好穩定但圖形出來很樣版化, 可能分分鐘說明佢聽話, 耐性好, 手肌發展好, 預計寫字會好些, 也說明家長較buy單向由上至下的學習模式.   傳統學校會著眼此類學生, 但通常此類學生不擅變通, 慣於單向式的學習, 不反駛, 照抄, 學習動機被動,  在創意的評核上會弱些,  可以預計頭幾年成績會幾好, 慢慢地可能下滑 (因太想重覆自己, 留在安全地帶原地踏步, 不能在需要轉彎的時候轉, 在高年級行不通.  )

反之有些仍是畫得畫面表達不清, 反應家長不重視右腦的培育, 小朋友有可能連用語言表達亦較弱, 在作文作句都弱. 此我估好多小學可免則免.

而在某些小學面試時, 我就見到一些小朋友在排隊期間好用心在畫紙上繪出太空的東西. 很細緻但有創意,  此類既有細緻的觀察, 亦有創作的能力及耐性去表達出來. 且是自發性的, 應該有很強的學習動機. 我覺得此會是大部份新派些的學校的上選.

.