用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[讀障] DEL [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:我囝有ADHD今年小一,話說佢有一日係學校試

原帖由 DON1112 於 13-09-12 發表
我囝有ADHD今年小一,話說佢有一日係學校試過走出學校大門外,最後老師當然叫番左佢回校啦。噤經過呢次問題 ...
什麼學校? 一般學校大門系一定鎖!但他們態度絕對討厭!不過現在d小學系咁!沒有支援!我地間小學中衰!一開學校個校長就話學校只會拔尖不會補底!聽到好失望!現在這方面政府給學校資源唔足夠!只好較自己!

校工不是岐視你,只是在表達他的憤怒而已。因為平時唔使開閘閂閘嘛,有些人係咁架啦,最好唔使做。現在多咗野做,就遷怒於你囝囝囉!唔算岐視,無乜愛心就真。
其實好多學校早已關大閘的啦!
for every one criticism, three positives must be given.

一杯半滿的水, 有人覺得只剩半杯,很失望.  有人覺得還有半杯,好慶幸.
我的小朋友也是小一確診ADHD, 我一路帶他去上堂, 去治療, 現在小三了, 他一路有進步, 雖然還是比人慢, 昨天剛和他的補習老師傾, 他兩個鐘頭才完成兩樣功課, 沒有時間温默書.  無所謂啦, 自己夜晚再同佢温囉, 温咗成個鐘.  温完同佢開開心心玩20分鐘去睡覺.  只是不給自己太大壓力, 不給仔仔過於他能力的期望,真惜大家的親子關係, 不用理其他人的.

DON1112,加油! 你一定唔係"最特別既一位家長",其實每間學校都有好多SEN學生,有成15-20%各類型SEN學生嘅學校而家都好常見。咁亦即係話可能你囝囝間學校每五六位家長,就有一位係你同路人。雖然知道你好辛苦,但係無論係咩類型嘅細路,做父母嘅都梗係有甜有苦架啦,放鬆嘅,你同囝囝都冇錯,呢個世界又懶又冇愛心嘅閒人周圍都係,咪當包容佢地嘅無知囉。得閒同多啲囝囝玩,用遊戲慢慢訓練專注力之餘,建立良好嘅親子關係至最重要。而家強迫教育十二年,計埋幼稚園同大學都係十九年,但係佢係你個囝就係一生一世,有時唔係一定要望子成龍嘅,做到特首都可以好多煩惱同人品有問題啦,有時可能一世開心快樂,又有品咪仲好。

唔好理會個校工嘞! 其實好多學校都會関門, 一是怕學生自行走咗去, 但最重要係唔俾外人隨便走入學校. 呢個做法係確保學校安全.
‹ 上一主題|下一主題