用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖士提反女子中學附屬小學 請教各位家長,學校程度很深嗎?
go

請教各位家長,學校程度很深嗎? [複製鏈接]

有無教深一級的情況?功課多嗎?

1    0    0    0

chloe_pak 發表於 13-9-12 17:56
有無教深一級的情況?功課多嗎?
冇,功課數量與同區的名女校相比,應該少一截。

回覆:totochu 的帖子

多謝回答!咁請問是否必須學一樣樂器?

回復 totochu 的帖子

少過聖心一截?絕對冇可能。
我上星期同一個讀聖心的對過,功課量有兩日同樣有3項,有3日反而SSG比她們多,其中一日SSG仲有7項功課(不包括改正)。

至於默書,聖心一Cycle (六個上課日)默一次 (即是少於一個星期默一次),而SSG一個星期默一次。大家在十月也有測驗周 (聖心) / 複習周 (SSG)。

回覆:charmmykitty 的帖子

咁看來功課量也不少,請問功課程度難唔難做?小一要做幾耐?

回覆:johnnywalker 的帖子

咁請問學校有功課堂嗎?老師會否協助做一些功課?

回復 chloe_pak 的帖子

老師有時在課堂上會教她們做一些功課,但要視乎教學進度。每星期有三天下午設有功課輔導課堂。不過,我個女在學校通常只完成約四分一,大部分也是回家做。
這個星期功課量增加了,主科有時有兩份,也要家長回家跟她們讀教學內容。中文科、英文科和普通話科經常要練習朗讀課本,又要溫習默書,其實做功課的快慢速度和要求係因人而異,對我的女兒而言,每天要花上兩個多小時才能完成 (功課 + 溫習)。

回覆:charmmykitty 的帖子

Thanks! 小朋友都幾辛苦

回覆:chloe_pak 的帖子

(1)各位,功課量真的很多,我覺得SSGPS已經不是以前那樣愉快學習型,而是傾向催谷型。雖然是測驗週,測驗當日仍然照常上課,放三點,一星期有中英兩默,有十多樣功課要做。各位要問多些其他家長才報考,不要選錯。
(2)至於程度暫時不很深,不知道高些年級會不會谷功課量之餘,同時會谷程度。總之問多些不同級別的家長,不要選錯,不要與期望相差一大截。

以前常常聽人家說聖心讀得很辛苦,聖士提反讀得很輕鬆,但看過這裡的評論後,覺得似乎兩所學校都很「谷」。

回覆:kongman 的帖子

與同區比較,我覺得聖士提反一d都唔谷,課程唔深功課量唔算多,亞女小二功課一小時內是一定可以完成的,現在每間小學測驗周內都是要上堂的,每星期中英默書間間小學都要架,我都想知邊間唔駛。  
聖士提反其實已經算係唔錯架,唔會得閒就有小測,附近的聖安多利、般小每星期除了默書還有小測仲要係小一已經開始

回覆:請教各位家長,學校程度很深嗎?

功課多之餘,有沒有教淺考深?要家長自己谷嗎?

im_cyt 發表於 13-10-26 16:59
(1)各位,功課量真的很多,我覺得SSGPS已經不是以前那樣愉快學習型,而是傾向催谷型。雖然是測驗週,測驗 ...
請問SSGPS呢個改變(傾向催谷)係咪同想轉直資有關呢?

回復 jtkybb 的帖子

我都覺得聖士提反一d都唔谷, 考試又唔使考默書, 平時默書亦都唔會計入成績表, 又從來都冇小測. 周末只要稍為溫下書, 再溫下默書, 就可以去玩.

有時懶起來, 可以甚麼都不用溫, 壓力唔大.

回覆:snoopy008 的帖子

絕對同意,只要上堂留心,功課做晒,測驗前温下就ok.我女差不多個個weekend都出去玩,算輕鬆。高年級会忙D,都好正常。

朋友幾姊妹讀緊話今時唔同往日,宜家P1-2好似以前P3-4咁深.

Chinese is a bit difficult, especially starting P3.
Other subjects, especially English, are not difficult.
My girl enjoys her school days at SSGPS.

snoopy008 發表於 13-11-19 10:42
回復 jtkybb 的帖子

我都覺得聖士提反一d都唔谷, 考試又唔使考默書, 平時默書亦都唔會計入成績表, 又從來 ...

非常認同.....我個女考試都仲有時間睇下書/卡通片....!  6月初已考完試....下星期開始放1:00....真舒服..!!
‹ 上一主題|下一主題