用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 高中選科 - 修音樂科
go

高中選科 - 修音樂科

高中選科,  有朋友可分享選音樂科的對升U的利弊嗎? 因我不打算讓孩子大學讀音樂, 高中我是否應讓她選其中一科她喜歡的音樂呢? IB讀音樂難取高分嗎?

回覆:高中選科 - 修音樂科

這個問題我都想知道,請問有家長可以分享一下嗎?

回復 天使麵 的帖子

真不知是難或易,以下個案作參考吧!朋友的女兒音樂科特強,鋼琴長笛等多年前已是演奏二級,參加九宮的綜合,是班中第一名,今年入了中大音樂系!原來以為拿得5**機會大,那知只得5,幸好各方面的推薦多,才順利過關。到今天她不明白失分在那裏。也許是個別事件,也許是失手機會高,應該多問其他人的情況。

引用:+本帖最後由+TINGMUM+於+13-9-12+20:29+編

原帖由 TINGMUM 於 13-09-12 發表

高中選科,  有朋友可分享選音樂科的對升U的利弊嗎? 因我不打 ...
IB group 6 內,科科都唔易,因為冇得死讀,要看興趣,再加點天份。
有興趣,拿6分不難,冇興趣,分分鐘只有4。

多谢你地的留言,有過來人同我分享說考DSE最好不要選音乐,除非打算大学讀音乐,已拿LRSM,亦有另外進修音乐歷史和理論,DSE只有5。對IB她則不了解。

TINGMUM 發表於 13-9-14 08:52
多谢你地的留言,有過來人同我分享說考DSE最好不要選音乐,除非打算大学讀音乐,已拿LRSM,亦有另外進修音 ...

我唔清楚 dse 點比分,亦不知 dse 選科要有甚麼策略。
ibdp 個個都要讀 group 6,唔讀 music,讀 drama 或 visual arts,有冇把握?或者更難都未定。
除非係想在香港或英國讀醫,咁就唔讀 group 6 讀多一科 science。

ibdp 的 music,有晒 assessment  的 detail,可以問學校拿來參考, (網上找到的,一般是 summary,要找最 detail 的資料,學校應該有),然後借埋 past paper 看看。
要求肯定係好高,但個個都咁讀,點解有人 7 分,又有 d 只有 4 分?
我估唔需要多講啦。
group 6  唔係要求學生有甚麼過人的理解力 (如 math,science),而係真係要有興趣,和熱誠。
我唔信比個心出黎做,認真咁讀,會低分 (我知好多 ibdp 學生 group 6 低分只係因為輕視呢科)。

你話有人 dse 得 5,但我相信一樣有人有 5 **。
點解人地得?冇架,人地真係勤力 + 熱愛音樂囉。
講到尾,其實真係冇乜邊科唔駛比心機都可以高分。
橫惦係要讀,係要努力,梗係揀自己中意的科讀啦。

回復 annie40 的帖子

謝謝你們的分享!

回覆:nintendo 的帖子

還有一點,就算在校內稱霸,不一定在全港稱霸!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

IB Music is a tough, tough ride. More like Mark Six. Welcome to PM me for additional information.

nintendo 發表於 13-9-14 13:43
我唔清楚 dse 點比分,亦不知 dse 選科要有甚麼策略。
ibdp 個個都要讀 group 6,唔讀 music,讀 drama 或 ...
Only around 10-20% local HK students doing IB do group 6.