用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
樓主: 蝦碌媽咪
go

進取選校成功,入到去......  

bigfoothk 發表於 13-9-15 11:58
repeat過5年都過见,朋友講入到band one ,點都唔走,另理科未义人人想讀,文科商科都好,自己自修能成功都 ...

學校都好好,肯比repeat過5年, 但讀咁多年都無進步, 就真係晒時間.
我朋友個仔,repeat一年, 佢肯"的"起心肝讀, 終於入左私立大學.

小女兒幼稚園的師姐,因為運動叻而入了名女校,但早發育,影响了體能進步,與獎牌緣薄學校暗示叫她知難而退,媽媽死心眼,不肯退!想repeat也不不行,只有直升!學校才不會花精力在弱者身上

CrabPincers 發表於 13-9-15 10:18
估不到係到見到你

名校羅底橙不易做,年年考第尾,repeat兩年,甘你會點?
長老,nice to meet you here again!

長年要repeat又確實是令人洩氣,如果第二次要repeat,我會認真看看到底自己小孩出了什麽問題,嘗試對症下藥。

pchinap 發表於 13-9-15 01:46
大師即係大師,除左講個服字之外,我真無野講,,除左妳之外,我識得一個風水大師都係好勁,另我好佩 ...
風水師做生易,影响他人!我只影响自己仔女,何以為師?拜錯師啦你!

701003 發表於 13-9-15 22:34
風水師做生易,影响他人!我只影响自己仔女,何以為師?拜錯師啦你! ...
因為大師所說:係另類代表,而我的思想又太過大路,正面,成日比人估到。正如妳一樣將D仔女由 band 1a 推落 band 2c,妳講最主要目的係,使D仔女,學基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信.
依一D想法真係唔係人人想到,真係唯獨妳是不可取替.....所以很想拜妳為師。我係到跟妳偷左小小師,我係到想,不如送D仔女去大陸山區讀下書,等佢同妳D仔女一樣學下基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信.(可能比大師D方法更強更好)妳話對不對?如果大師唔很收小女為徙,我為有係到在偷師,睇下大師D.......相對論.........睇下地球幾時烕亡..........。

pchinap 發表於 13-9-15 23:52
因為大師所說:係另類代表,而我的思想又太過大路,正面,成日比人估到。正如妳一樣將D仔女由 band 1a 推落 ba ...

點解要學自己認為錯ge嘢呢?樣樣事去到盡,非白即黑,又何苦呢?樓主開post就係想睇下不同意見,我純分享,并非要人跟住做,追住插我無所謂,但唔想呢個post失去原意!!

mummom    發表於 13-10-11 15:49

其實我都想比妳睇,我的另類答案,,,如有另妳誤會,我同妳講聲sorry 前輩唔好見怪.....sorry sorry sorry

回覆:進取選校成功,入到去......

世界的美好在於各人有各人的選擇,香港的可貴亦在於大部份人可在某一程度上平等的競爭。

欲爭取名校的,放心去馬罷!只要不是純靠特異功能或關係的,即使Band1C升入Band1A學校,當然入不到精英班,亦應該有不少同水平的同學,而不是籮底橙,要repeat的真絕無僅有。反而要留意萬一隨機號碼差,扣門就沒有把握了!

欲降Band升中的,亦有其好處,一早選定合適小朋友的心儀中學,多數自行已成功,抽獎亦無憂,雙重保險,毋須心大心細;入到中學名列前矛,爭取以成绩排名的資源有絕對優勢,代表學校的機會多多,遠非在名校的中下游份子可比!抱著相同心態,只要成績不差,升大學亦非必要爭最熱門科目,假如經濟許可,海外還有大多升學機會!唯一最怕是降Band太多,缺乏同水平的同學,曲高和寡,無心上課!

總之各適其式,皆大歡喜!最重要還是選擇了就不要後悔,向前望自會找到適合自己的路向!

mummom    發表於 13-10-11 15:50
orangebb  無錯, 我們專重各人的選擇 !  發表於 13-9-16 10:40
saiwanho  客觀之意見,讚!!  發表於 13-9-16 03:04

回覆:進取選校成功,入到去......

世界的美好在於各人有各人的選擇,香港的可貴亦在於大部份人可在某一程度上平等的競爭。

欲爭取名校的,放心去馬罷!只要不是純靠特異功能或關係的,即使Band1C升入Band1A學校,當然入不到精英班,亦應該有不少同水平的同學,而不是籮底橙,要repeat的真絕無僅有。反而要留意萬一隨機號碼差,扣門就沒有把握了!

欲降Band升中的,亦有其好處,一早選定合適小朋友的心儀中學,多數自行已成功,抽獎亦無憂,雙重保險,毋須心大心細;入到中學名列前矛,爭取以成绩排名的資源有絕對優勢,代表學校的機會多多,遠非在名校的中下游份子可比!抱著相同心態,只要成績不差,升大學亦非必要爭最熱門科目,假如經濟許可,海外還有大多升學機會!唯一最怕是降Band太多,缺乏同水平的同學,曲高和寡,無心上課!

總之各適其式,皆大歡喜!最重要還是選擇了就不要後悔,向前望自會找到適合自己的路向!

701003 發表於 13-9-14 23:44
小朋友非band 1a料,家長點迫都迫唔出啦!既然學業上無難度,課外活動得心應手,小學6年萬千寵愛集一身!會 ...係咩性格?好勝自以為是,拿着漂亮成績就代表自信?我不認同,所以要仔女見識下曳人自己叻有咩用,可以帶動身邊的弱勢進步知道咩係基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信主流家長覺得匪夷所思的,唔代表無人做,而且愈來愈多人會去做!我1x年前做咗、依家做緊,效果出乎意料地好,有人想知,我只係回應,分享經驗,無迫人認同喎我只想仔女自立自信,唔使入big 4,唔使做乜師物司,大學畢業後有份養得起自己ge工作,咁我就功德完滿!

12 歲就咁任重道遠?

小學6年萬千寵愛集一身!??  會吾會係間小學太小勁人(無論係學業或課外活動方面) ?
一體一藝已夠同學仔忙, 體與藝方面又分無數咁多項目.......,
淨係管弦樂團都 6x 人, 話劇團又幾拾人, 仲有無數的課外活動, 比賽,
真係好多同學都有發揮機會喎。

band 1 的小學乜勁人都有, 無論學科, 體育, 音樂, 表演藝術, 樂器, 武術  .....
考前 50名同學分數只係一兩分上落, 邊有咁易萬千寵愛在一身?

band 1 小學拿埋 80-100 名同學仔都係 band 1 , 大家都知大家分數其實好接近,
大家只是平常心地選讀傳統 band 1  好定地區 band 1 好, 並吾會覺得自己特別優越~
而讀地區 band 1 既好大優點係番學好近, 同埋會遇番好多小學同學仔囉~

我認為真正自信係將自己發揮到至好,仲係要持續的保持到水準與表現,
重點並不需存在同乜級數既人比~

(降 band 讀係會有好多表現機會, 但係咪發揮到最好, 我就有保留.....)

我只是路過,但想分享一下,小朋友中一時基於是叩門生,未能入精英班,在普通班考了全班第一,取了獎金及獎品,今年在可以選擇的情況下入回精英班,小朋友及我們都明白,要在這班考三甲一定非易事,但我們認為學習並非自我陶醉,而是要向自己的能力挑戰。人生要學習的有很多,學習能面對困難,體驗天外有天的道理也是學習的部份。我想強調的是體驗,不單是明白。

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+huawei+於+13-9-16+23:51+編輯

原帖由 huawei 於 13-09-16 發表

我只是路過,但想分享一下,小朋友中一時基於是叩門生,未能 ...

手上有100蚊就要買標價100的東西,正常!但有人選擇只用其中60,其餘40另有用處,亦無不可

babymj33 發表於 13-9-16 22:12
12 歲就咁任重道遠?

明白為自己的想法、為band 1學校護航,值得尊重!我從來無講過band 1學校唔好呀!你誤會咗啦!下次唔好copy咁大段嘢,d字好大,段落又長又窄(你應該不是故意的),手機睇得好辛苦每個人都有想法,唔啱睇唔啱聽,就毫無保留地當廢話算了

701003 發表麼? 時3-917 06:38
手上有100蚊就要買標價100的東西,正常!但有人選擇只用其中60,其餘40另有用處,亦無不可
100蚊妳想比喻什麼?(時間,資質,定係共其他) 。留下40 蚊,又有什麼用,   由於妳比較另類,可否講解多些。thanks,前輩               

引用:Quote:701003+發表麼?+時3-917+06:38+手上

原帖由 pchinap 於 13-09-17 發表
100蚊妳想比喻什麼?(時間,資質,定係共其他) 。留下40 蚊,又有什麼用,   由於妳比較另類,可否講解多些 ...
只想說明咸魚白菜各有所好

7003 發表於 13-9-17 07:01
明白為自己的想法、為band 1學校護航,值得尊重!我從來無講過band 1學校唔好呀!你誤會咗啦!下次 ...
大家交流一下。大家睇下有無 火花。先精彩。                                                               .      

引用:Quote:7003+發表於+13-9-17+07:01+明白為自

原帖由 pchinap 於 13-09-17 發表
大家交流一下。大家睇下有無 火花。先精彩。                                                   ...
EK好難有火花,共BK啦,火頭處處!