用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
樓主: 蝦碌媽咪
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

701003 發表於 13-9-14 12:06
并非否定名校的活動!而係普通中上banding的小朋友,追求學業之餘無暇投入課外活動!要兩者平衡發展,兩方 ...

IC~

即係鯭車邊不如降 band 讀? 係咪咁

遇強越強    vs    寧為雞口,勿為牛後

pchinap  直到今日為止,我都係到想更,如何將一個band 1a
學生推去band 2c,而又可以增强自信心。  發表於 13-9-14 15:14

引用:+*直到今日為止,我都係到想更,如何將一個b

原帖由 bigfoothk 於 13-09-14 發表

*直到今日為止,我都係到想更,如何將一個band 2c
你的例子又會唔會被解讀為band 1學校的籮底橙都有三分釘咖?

presents 發表於 13-9-14 15:41
有次上天皇的英文班, 佢拿起學生d作文大肆批評 !

嗱...... 呢d 地區英中, 仲話已經考第一, d文法錯成咁, ... 成篇交完全唔掂, 係我呢處要降兩級.

始終第日大家都係面對公開考試, 面對的對手係全港中學生, 唔係自己間學校.  你話band 1頭揀 1b/c 都還可, 揀到band 2, 比你考第一又如何 ?  咪又以為自己高高在上, 到升上大學時就會覺得自己好渺小.

成績 band 1頭揀 band 2 真係怪左啲, 吾通小學成績係阿媽全天侯迫出嚟的?

反而 band 1 尾成績但因攪珠入左 band 1 頭中學, 就可能真係會跟吾上, 因身邊既同學可能個底同資質真係好好~

pchinap  

直到今日為止,我都係到想更,如何將一個band 1a
學生推去band 2c,而又可以增强自信心。

----------------------------------------------------------------------------------

點解要跌 5 個 grade? 先可以建立信心?

1a, 1b, 1c, 2a, 2 b, 2c

同埋吾明點解 1a 去 2c 要推? 點推? 吾比佢温書? 叫佢打多啲機?
定係個小朋友除左讀書乜都吾識做, 無興趣做?

嗜好係要培養的, 既然讀書吾洗你操心, 咁帶佢玩多啲, 放眼看世界~

小朋友非band 1a料,家長點迫都迫唔出啦!既然學業上無難度,課外活動得心應手,小學6年萬千寵愛集一身!會係咩性格?好勝自以為是,拿着漂亮成績就代表自信?我不認同,所以要仔女見識下曳人自己叻有咩用,可以帶動身邊的弱勢進步,知道咩係基層貧困,享受學校生活,學懂珍惜、包容、感恩、分享,才可以有真自信主流家長覺得匪夷所思的,唔代表無人做,而且愈來愈多人會去做!我1x年前做咗、依家做緊,效果出乎意料地好,有人想知,我只係回應,分享經驗,無迫人認同喎我只想仔女自立自信,唔使入big 4,唔使做乜師物司,大學畢業後有份養得起自己ge工作,咁我就功德完滿!

pchinap  妳又話自己個女band 1a...又迫個女去band 2c,見識,(唔使抽堙,打交,講粗囗)有好多機會見識到.
可能都會增加自信......,我估要養得起自己,唔需要大學業?:win  發表於 13-9-15 02:03

可以的話,我寧可做名校的籮底橙。

名校不多不少對英語的訓練都比一般的學校強,最差的一批,出來升學、工作英語能力都比較高。

由於名牌效應,雇主也一般傾向請名校出來的畢業生,因爲覺得品質有保證,我自己也見過很多事例。

我不是說,您進不了名校,前途就有影響。但是我會鼓勵子女樣樣事情盡力,取得最好的成果。

如果進了名校,做了最差的一批,不要緊,盡力就算,保持不用留班就可以,畢竟,名列前茅的人很少,而身邊大部分的同學都是猛人。

如果進了普通學校,也不用灰心,但也需要盡力做好,為自己,為學校,盡力做好絕對是有需要的。

品格的培養,無論您進了何等的學校,都必須要培養。

小小個人意見跟大家分享。

978212  呢個就係大部份香港家長嘅心態,唔知有幾多小朋友會理解父母嘅"苦心"  發表於 13-9-15 13:18

701003 發表於 13-9-14 23:44
小朋友非band 1a料,家長點迫都迫唔出啦!既然學業上無難度,課外活動得心應手,小學6年萬千寵愛集一身!會 ...
大師即係大師,除左講個服字之外,我真無野講,,除左妳之外,我識得一個風水大師都係好勁,另我好佩服,佢睇相超準,準確度去到100%..佢仲陣左句:你鬚眉異,清氣逼人,兩眼灼灼有光,(如果你唔死,就一定有100歲命)我譓完大師講之後,我即刻想拜大師為師可惜佢話我無慧根,唔很收我為徙....我為有笑番.

回覆:進取選校成功,入到去......

意見中肯!

引用:+本帖最後由+saiwanho+於+13-9-15+01:00+編

原帖由 saiwanho 於 13-09-15 發表

意見中肯!

saiwanho  客氣!大家研究研究。。。。  發表於 13-9-15 17:49

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+saiwanho+於+13-9-15+01:00+編

原帖由 saiwanho 於 13-09-15 發表

估不到係到見到你

名校羅底橙不易做,年年考第尾,repeat兩年,甘你會點?

黃巴士  朋友兒子就是一例子,不同情況是沒留班,前年出國再讀。  發表於 13-9-15 12:23

回覆:CrabPincers 的帖子

又要睇邊間,有d冇乜所謂;有d一早勸退了,因為會影響公開試成績。

前者冇壓力,繼續讀!後者就俾面色你睇!

saiwanho  如果情況去到這樣,對小朋友和家長都是一種逆境訓練,提高一下EQ。  發表於 13-9-15 17:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:又要睇邊間,有d冇乜所謂;有d一早勸退了,

原帖由 ANChan59 於 13-09-15 發表
又要睇邊間,有d冇乜所謂;有d一早勸退了,因為會影響公開試成績。

前者冇壓力,繼續讀!後者就俾面色你睇 ...
甘我女果間無勸退,但同期入既已經升中五,自己還讀中三,你會點呢?同學又會點呢?雖然話band1學校,但不是所有學生都甘乖

難道真係要讀到21歲先中學畢業?

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-9-15+10:48+

原帖由 ha8mo 於 13-09-15 發表
如果係運動員,某d學校真係會留到你超齡先安排你走
可惜佢不是

‹ 上一主題|下一主題