用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
樓主: 蝦碌媽咪
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

003 、表於 13~9-13 09:24
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳 ...
多謝妳,雖然我們的觀点 有別 ,但都可以在妳身上學到D野,可能就是上EK 的 樂趣,如果下下都-一面倒就無共精采。                                            

回復 vincher 的帖子

越級挑戰要有潛質,只是被低估而已。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

AChan59 發表於 13-9-13 10:56
回復 vincher 的帖子

越級挑戰要有潛質,只是被低估而已。
發 展中的小羽朋友( 又期男仔),你自真係唔知佢幾時爆( 潛 質)?

701003 發表於 13-9-12 14:59
就係因為有信心才降低banding學業以外,仲有好多值得追求!浮游在以名次成績掛帥的同學中,會忽略 ...

吾明, 點解一口否定了 BAND1A 中學的課外活動?

我知既都好多姿多彩, 多聯校同國際賽事。

反而 BAND 1 A 的成績係要靠自己 push 自己,BAND 2 學校反而會更關心學生學業, 如何幫同學更上一層樓。

ha8mo 發表於 13-9-13 08:28
自從兩個親戚升中後
我發現左一樣想提下
就係有d所謂低band中學
對自己既學生冇信心

在DSE選科就反映出來
例如只可選最多2科選修科
理科班極少學位
Physics同M1更少位
M2直頭唔開

若這你科目你覺得重要
請在選校前問清楚各學校

我發覺低band中學除左學業成績較保守外, 課外活動亦不夠多姿多彩。

而 band 1 的中學, 中四的選科真的較具彈性, 組合多, 限制少。

CHAN-2 發表於 13-9-13 09:24
在今年DSE放榜新聞中,其中一則提及有一成績優異的劉永生學生,要跨過障礙,才能成功入讀醫學院。
據說這校 ...全部學生只可選兩科選修科,就算學校想幫佢,上第三選修科都會撞期。結果佢要在課餘時間回校修讀,終於跨過障礙,考獲佳績。
聽說有些band 1中學,規定只限精英班的學生可報三科選修科,有些只開理科phy, chem, bio 各一班,選科競爭激烈。
大家升中選校時,真要問清楚各校升高中時的選科規定。

係, 資源較小, 會撞堂, 揀甲就要放棄乙  

其他 band 2, 3 都有好幾間係咁

ha8mo 發表於 13-9-13 13:27
學校本身課外活動少唔緊要,咪出外邊玩囉但如果你在外邊玩到叻得滯,被選中去外地比賽或表演
並唔係間間學 ...校接受學生以此為理由請假

當曠課都幾大x ...

但係學校玩開心好多, 有團體精神, 投入, 同學感情好,會愛母校, 輸嬴都是美好中學生活。

ha8mo 發表於 13-9-13 08:48
嗯,我覺得這是必須考慮但往往被忽略的

相信家長不是不考慮DSE的情況

升中家長齋是摸熟升中辦法、自己校網裡有那些學校、那些是Band 1、2、3、跨區好嗎、......等等已經頭都大。加上絕大多數對DSE不熟識,3322星星呀唔知代表乜。中四選科點樣影響報讀大學更是很遙遠。
中學的升中資訊裡面,除了3322 %、5或以上 %、5** %、什麼經JUPAS 升讀大學% 等等之外,就只會說中四開邊一些科目。至於中四選科組合限制、每科人數的限制,唔問真係唔會講,問咗也沒有踏實的答(也可能我當時也對這堆東西不甚了解,校長答乜真唔明)。

見不少EK網友、孩子在初小時已蒲升中版,但原來唔足夠,要蒲埋高中版,至可以計劃得較周全

對於選科,我現在有下面的理解,不知對不對:
1. 理科來說,一定要有Physics才可以通往各大學各理科,所以中學中四有多少位可選讀Physics,這個要問。
2. 要讀醫,一定要Physics 搭 Chemistry,所以這個組合有多少位也應要知。
3. 要讀工程,最好有讀 M1 或 M2,所以 Physics 搭 M1 或搭 M2 有多少位要問。

素兒  多謝您詳細分析^^  發表於 13-9-16 12:30
senkawa  Physics係工程必備,不代表全部理科;醫科必須讀chemistry;M1對商科較有用,M2係對工程有用  發表於 13-9-15 18:52

蝦碌媽咪 發表於 13-9-12 10:14
編班試後標籤咗唔係精英.B1校邊緣人,根基唔扎實而後勁不繼影響自信心......,倒不如選底一線穩陣,比佢讀得輕 ...
帶小朋友去學校睇下, 等小朋友自己選.  有朋友band 1生自己選讀 band 2中學校.  好ok同開心.  都有band 2生入左band 1校, 就真係好唔ok.

現在D band 2學校真谷得勁!開學唔夠兩曰,功課成尺厚,重話有幾科測驗。我心中有一個疑問,佢測什麼.?上得幾天課?。。係仔仔的舊同學(倍#中學)。反而仔仔間學校,成個星期都無功課做。問你死未。

Sasaalan  我囝呢個星期都勁少功課, 尋日直情無! 都唔知係好定唔好!  發表於 13-9-13 16:43
Yanamami  測番上年d野?溫故知新?  發表於 13-9-13 14:42

intinlam 發表於 13-9-13 14:29
帶小朋友去學校睇下, 等小朋友自己選.  有朋友band 1生自己選讀 band 2中學校.  好ok同開心.  都有band 2生 ...
我覺得 讀唔讀到都係其次,最更要係品德唔好差就得 上班時成曰聽到D學生交談
成日講打機
,溝女 。過程中將粗口 發揮得淋漓 盡致。依一D都係小事, 試過有一個重恐怖,中二就陪個女仔去大陸落仔。(係我朋友個仔).問你驚不驚。你會想可能差的學生每個banding都有,但正常  

應該低banding 會多些

Jackieson    發表於 13-9-16 10:25
bigfoothk  真真恐怖,中二女仔去大陸落仔。  發表於 13-9-13 15:41

引用:呢個題目都幾有趣,+又幾耐人尋味.+講真,+呢

原帖由 bobo2001 於 13-09-13 發表
呢個題目都幾有趣, 又幾耐人尋味.
講真, 呢度真係咩意見都有, 有人會選高一線, 也有人會保守選擇.  ...
Bobo2001  講得好

babymj33 發表於 13-9-13 13:10
吾明, 點解一口否定了 BAND1A 中學的課外活動?
并非否定名校的活動!而係普通中上banding的小朋友,追求學業之餘無暇投入課外活動!要兩者平衡發展,兩方面都出色自信的話,必需取捨!

素兒 發表於 13-9-13 10:47
教下後輩, 素兒正苦惱中呀
苦惱皆因自尋認清自己的目標,唔好受他人擺佈,A說:熱水好,B話:凍水正,回家左一杯熱右一杯凍,自行調溫,梗會調到溫度適中的解渴

素兒    發表於 13-9-16 12:22

回覆:進取選校成功,入到去......

選校是應以自己心儀學校的排名,再考慮自己的機會和能力,有家長將大衆以成績或名氣的排名作自己的排名,只表示沒有做功課,懶惰或隨遇而安。學校沒有絕對的好與壞,選擇亦沒有絕對的對與錯,既然派到了一間中學,轉校未必是最佳的選擇,學生應全力去適應,找適合自己的出路,最後學生的成就,最大還是取決於自己的態度!

701003發表於 13-9-14 12:06
并非否定名校的活動!而係普通中上banding的小朋友,追求學業之餘無暇投入課外活動!要兩者平衡發展,兩方 ...
妳攪錯了。唔知妳有無睇學界成績( 田徑,最主要的球類 運動) 。大部份都係高banding 蠃 。他們自理能力强,做事有效率 ,所 以兩者發展都無問題        
  並有很好成績。所 以你說 的論點有很大錯誤。                     

‹ 上一主題|下一主題