用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 進取選校成功,入到去......
樓主: 蝦碌媽咪
go

進取選校成功,入到去......   [複製鏈接]

醒目開學勳章

全部討論一面倒提議自行睇高一線,要進取.引發起我呢個疑惑

蝦碌媽咪 發表於 13-9-12 19:12
「睇高一線」本來都無壞嘅,但您有否聽過:「有些名校都唔點教書」,又或那埋人是靠補習補習再補習至得來繼續升學,這是您想要的嗎?

話者禁講,睇小朋友性格。相同情況,唔同既人有唔同既結果。

我女小學是只是band1中,中文麻麻,但英文幾唔錯,入到地區band1A。喺呀~要入中文輔導班,但信心無沉。而家F3啦。F2最後見家長,班主任好開心,話她升左6X個名次。當中除她努力外,仲有家長對子女的支持。我自她升中都無睇分數太重,反而重視讀書態度。她有好態度,成績不會太差的。而且她有目標,亦明白書喺為自己讀,唔喺為我,所以要對得住自己。或者他日她亦未必夠成績入到U,但暫時我唔想俾太大壓力她,事關她正向著正確的方向走。

Marco-ma    發表於 13-9-13 13:47
MacMa    發表於 13-9-13 11:14
Jackieson  態度正確, 思想正確, 方向亦正確, 叻女!  發表於 13-9-13 09:14

蝦碌媽咪 發表於 13-9-12 19:12

明白 !  其實都唔係全部嘅, 你留心下, 都有好多家長認為搵"合適"程度學校嘅, 好似我, 黃巴士都係架 !  

話說回頭, 好好同小朋友商量下喇, 帶佢行多2間學校, 感受下氣氛, 又唔需要話刻意睇高或睇低一線, 個人認為, 最重要係合適(程度) 呀!

至於精英班問題, 相信一般學校每級都係得1-2班係精英班, 其他2-3班就係普通班, 所以唔會有咩標籤唔係精英架, 反之, 好多學校, 係會擺更多資源係小班到, 例如主任級老師去教, 人數少D等等.........將同學分類, 好多時係更易掌握教學進度, 而唔係標籤, 當然, 唔排除可能有學校會放棄普通班, anyway, 搵間好學校比小朋友, 無論邊班, 你都會讀得開心架 !

祝升中順利 !

pchinap 發表於 13-9-12 15:37
近朱者赤,近墨者黑。有陣時唔係你想讀書就讀書,身邊太多魔鬼。
有道理,初中生很易受到朋輩的影響,學好如是,學壞更如是......

回覆:進取選校成功,入到去......

不甘心、無信心當另類小眾,跟大隊混入主流最穩陣EK的主流是進取!

pchinap  其實我都想做,不過我想不到論點去支持。  發表於 13-9-14 14:53

回復 Yanamami 的帖子

她有好態度,成績不會太差的。而且她有目標,亦明白書喺為自己讀,唔喺為我,所以要對得住自己。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

701003 發表於 13-9-12 11:51
我三個仔女都係降band升中,大女直程band 1a自行升band 2cband 1中學學習氣氛一定濃郁,但人生只重 ...
講真,其實我對妳的發表真係有少少懷疑。好令人費解,我第一次聽,band 1a自行升band 2c,(原因係增加自信心)
如果是真的,我真係小見多怪............?

引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+11:51+我三個

原帖由 pchinap 於 13-09-13 發表
講真,其實我對妳的發表真係有少少懷疑。好令人費解,我第一次聽,band 1a自行升band 2c,(原因係增加自信心)
...
你浦得ek太少啦!我不嬲都係另類代表!之前有人叫我俾仔女成績表佢睇,睇完即收嗲!我唔係吹水之人!信不信由你

我儿b2,但我揀了b1/2学校!
冇錯成績中下,但睇家長点睇!
我觉得学校資源好,真正的小班教學,英語环境好。。。
儿子不会冇自信!雖然整体成績不夠人好,
但他在其中一科成织好,自然讀得開心!
我相信一句:有些人遇強愈強!更何況你的小朋友根本有能力,只是欠穩定性!是否看高一線,看小朋友潛力!
未尽力而聰明,为何咁快降班!(当然不建議b2选纯b1)

ha8mo 發表於 13-9-13 08:28
自從兩個親戚升中後
我發現左一樣想提下
就係有d所謂低band中學
我能否引用於升中選校條件考量?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ha8mo 發表於 13-9-13 08:48
嗯,我覺得這是必須考慮但往往被忽略的

相信家長不是不考慮DSE的情況
你正正講出我的心底話。
跟你分享一篇相關日誌。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=107125&do=blog&id=11928

ha8mo  Thank you  發表於 13-9-13 09:50
Yanamami  有爸爸們加入俾意見真好,男人睇野從另一個角度。  發表於 13-9-13 09:05

引用:自從兩個親戚升中後我發現左一樣想提下就係

原帖由 ha8mo 於 13-09-13 發表
自從兩個親戚升中後
我發現左一樣想提下
就係有d所謂低band中學
在今年DSE放榜新聞中,其中一則提及有一成績優異的劉永生學生,要跨過障礙,才能成功入讀醫學院。
據說這校全部學生只可選兩科選修科,就算學校想幫佢,上第三選修科都會撞期。結果佢要在課餘時間回校修讀,終於跨過障礙,考獲佳績。
聽說有些band 1中學,規定只限精英班的學生可報三科選修科,有些只開理科phy, chem, bio 各一班,選科競爭激烈。
大家升中選校時,真要問清楚各校升高中時的選科規定。

引用:全部討論一面倒提議自行睇高一線,要進取.引

原帖由 蝦碌媽咪 於 13-09-12 發表
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳訊問來問去都係名校家長,中游份子資訊不足!與我同期上ek的家長,好多都退役了!我仲出現,因為仔女多經歷三次小一派位,三次升中派位,一次jupas,仲有排浮游

pchinap  我真係特別喜歡同妳討論。可能妳夠另類。  發表於 13-9-14 14:50

701003 發表於 13-9-13 09:24
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳 ...
你好有經驗,繼續努力。

701003 發表於 13-9-13 09:24
贏咗自然開post唱好,輸咗只會私下pm救亡所以版面在派位後有一面倒慶功形勢我就忙於私人傳 ...

教下後輩, 素兒正苦惱中呀

‹ 上一主題|下一主題