用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 主謂賓定狀補
樓主: 701003
go

主謂賓定狀補 [複製鏈接]

引用:Quote:701003+發表於+13-9-12+10:03+請教各

原帖由 Brenday 於 13-09-12 發表
中文明明是我們的母語,但教育局卻捨本逐末硬將中文當做外語一般去教,
要學生學甚麼"文法","語法":igive ...
我大學讀中文時修過一科現代漢語,就係教呢D ,當時倒盡胃口。
簡單而言是英文語法學譯成中文,讀完一頭冒水,浪費時間。各位說得好:「美麗的中文,豈是用這些不明所以的東西去研究呢?

唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多端,但係句子嘅結構係基礎,基礎都唔穩何來衍生。

978212 發表於 13-9-15 10:25
唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多 ...
細女的確在小五時學過,但只是皮毛

有需要咁學中文嗎?

978212 發表於 13-9-15 10:25
唔知點解咁多家長反對呢套,我自己本人覺得呢套應該係高小就俾小朋友了解,冇錯中文嘅精采係在於它的變化多 ...
我想問下你寫句子會唔會先分清楚"主謂賓定狀補"呢?......
p.s利申: 我就唔會啦.....

回復 samuel89 的帖子

咁你寫英文會唔會分?肯定唔需要啦,因細個開始已經習慣各種句式,依架嘅小朋友係小學階段詞和句都唔過關,因為教得冇系統,加上粵語口語跟書面語言混淆,所以好多小朋友即使很喜歡睇書但中文麻麻(包括我仔),呢啲小朋友拿到一本當故事書咁睇,只睇故事情節,唔會去理解詞、句、段。

978212 發表於 13-9-18 11:30
回復 samuel89 的帖子

咁你寫英文會唔會分?肯定唔需要啦,因細個開始已經習慣各種句式,依架嘅小朋友係小 ...
哦.....你認為小朋友//理解詞、句、段。//就可以有系統,唔會粵語口語跟書面語言混淆??

978212  會有很大嘅幫助,容易揾到學習中文嘅技巧  發表於 13-9-18 12:11

This is basically like diagramming sentences in English which is not really being taught or used anymore  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

978212  會有很大嘅幫助,容易揾到學習中文嘅技巧

不敢苟同...... 主謂賓定狀補本身任何一詞或多詞缺少左都可以成句, 次序大兜亂都可能通順, 唔明有咩幫助??

978212  呢啲係你嘅個人意見者,但係問題點解依架嘅小朋友中文水準咁差,同大陸嘅小朋友有差距,直頭揾唔到讀中文嘅方法。  發表於 13-9-18 14:28

疱丁解牛之所以能用他那把刀, 是疱丁完全明白牛的結構, 才能使用一把很鋒利的刀去解剖那牛...
如果小學生都未明白中文的結構, 但用解剖中文的刀去了解中文, 會否合適?

我認為研究中文結構的人才適合用這把「主謂賓定狀補中文解剖刀」吧.....

長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

詞、句係基礎,呢兩樣都唔過關,段、篇根本唔使諗。大部份嘅小學中文教得很快,點到為止,抄吓詞、文章就結束,根本冇教小朋友讀呢類文章嘅方法,識讀文章然後先識整本書。

20120808 發表於 13-9-18 14:35
疱丁解牛之所以能用他那把刀, 是疱丁完全明白牛的結構, 才能使用一把很鋒利的刀去解剖那牛...
如果小學生都未明白中文的結構, 但用解剖中文的刀去了解中文, 會否合適?

我認為研究中文結構的人才適合用這把「主謂賓定狀補中文解剖刀」吧....
呢個point幾值得思考........
但疱丁要用「主謂賓定狀補中文解剖刀」用到神乎其技, 相信要完全明白牛的結構, 知道筋腱位如何入手,用何力度,角度, 而唔系去分「主謂賓定狀補筋腱位」既分別卦........

如果課堂輕輕掃過, 我不反對, 但是......

「認識牛」與「認識牛的結構」是不同的概念, ,疱丁「認識牛的結構」, 郤未必「認識牛」..........
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 13-9-18 15:39
如果課堂輕輕掃過, 我不反對, 但是......

「認識牛」與「認識牛的結構」是不同的概念, ,疱丁「認識牛的結 ...

如果課堂輕輕掃過, 我都不反對, ......

只認識一下何謂「主謂賓定狀」是無問題的, 但去到要認識分類「主謂賓定狀」,甚至迷信運用「主謂賓定狀」可改善作句就真的不敢苟同了......

如果問疱丁牛腩, 牛皮, 牛奶, 牛根的功用, 疱丁未必知.......也未必知如何烹牛....

劏牛是疱丁的強項.....

20120808 發表於 13-9-18 16:23
如果問疱丁牛腩, 牛皮, 牛奶, 牛根的功用, 疱丁未必知.......也未必知如何烹牛....

劏牛是疱丁的強項..... ...

非常好的譬喻....thx!

「主謂賓定狀」 作為解構文章(劏牛)的確有d用途........但要作好文章,文句通順(烹牛)根本就幫唔到手....

一、二年級嘅重點係擴句、縮句而唔係造句,呢啲係句子既基本結構,係基礎,也就係小朋友明白句型既時候,但係大部份學校係先造句後縮句。

漢語結構呢科我大學時領教過,諗起都想嘔。當年,呢科喺唯一有多位同學要帶錄音機上課的,可想而知有幾複雜。要分析一句十多字的句子,用「主謂賓定狀」去分析,逐層分拆句構,可以用盡一頁紙,只要有一層拆錯,後面就全錯,真喺好大壓力。中小學生知下無妨,要考試就無謂啦。

其實,它只是一種對中文結構作學術性分析的方法而巳,實際作用不大,我亦唔相信懂了就能寫出好文章。英文講求型合,有嚴謹的文法規則;中文則講求意合,通順達意便可。根本無人寫文章時個腦會按住果D所謂中文文法去寫的,中文講求的是文氣,而唔喺文法。

‹ 上一主題|下一主題