用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 乜都唔知
go

真係唔明 [複製鏈接]

回覆:真係唔明

我都係 Maryknollers, 我的同學、和工作上認識的前輩,和一些師妹也個個字體不同。我們亦從不強制性地要寫特定的字體。只是當年Maryknoll sisters由美國來,她們的字體是 American style,我們也會跟隨。為什麼要強制 handwriting style? What is the philosophy behind?

I mean, 我都係 Maryknoller.

I think it's kind of standardization. Just like ISO, 5S standards. And it turns out to become their culture.
Twins 媽咪

引用:吾知點解MCS要有自己的英文字体,夠竟有乜用

原帖由 乜都唔知 於 13-09-11 發表
吾知點解MCS要有自己的英文字体,夠竟有乜用呢。考試測驗寫吾到吾扣分,但默書及平時功課寫歪少少就扣分,請問 ...
我路過而已。但我對這家長這樣的言語,就像雙非來生仔,然後又話香港怎麼不給他們優先、要排隊一樣。來得某地,還要以自己作主。我坦然感怒。難得這校家長有耐性為其解釋,你們真好。

我都係Maryknoller, 以前細個覺得點解我寫D handwriting 同人地唔同,我阿哥仲話我怪!不過而家睇返我地 handwriting 係American style係獨一無異,希望一路相傳落去世世代代,傳埋俾我囡

我又唔覺個女有問題喎,平時考試、測驗、默書都無試過扣份。而且佢認為識寫Maryknoll handwriting 係光榮添

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:nicki 的帖子

請問隨了抄寫外, 其他功課量大嗎?
是否每星期都要英默或中默 (不論背默或讀默)?
以小三至小四為例每天做功課時大約多久?
老師/同學會否有分爭? 例如: 分數高低 / 明爭暗鬥....

請有經驗家長回答. 謝謝!

引用:請問隨了抄寫外,+其他功課量大嗎?+是否每星

原帖由 iyct 於 15-01-17 發表
請問隨了抄寫外, 其他功課量大嗎?
以小三至小四為例每天做 ...

以小三至小四為例每天做功課時大約多久?

1-1.5hr
‹ 上一主題|下一主題