用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

真係唔明

吾知點解MCS要有自己的英文字体,夠竟有乜用呢。考試測驗寫吾到吾扣分,但默書及平時功課寫歪少少就扣分,請問你們囡囡寫練習能否攞到好高分的?

回覆:乜都唔知 的帖子

同平時寫開的有好大分別嗎?有相嗎?想知下,5該!

Bernice

回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

很有用,畢業後與失散的校友相認囉!

回復 sschiu 的帖子

其她同學仔覺得老師俾分係咪好嚴呢

乜都唔知 發表於 13-9-12 16:02

其她同學仔覺得老師俾分係咪好嚴呢

你女兒幾年級?

醒目開學勳章

乜都唔知 發表於 13-9-11 17:04
吾知點解MCS要有自己的英文字体,夠竟有乜用呢。考試測驗寫吾到吾扣分,但默書及平時功課寫歪少少就扣分,請問 ...
路過,我只係諗,能夠在一間歷史悠久,有其自己獨特傳統、校內文化的學校中學習,
並有幸成為該文化承傳下去的其中一份子,不是應該覺得高興、光榮嗎?

其實家長們當初選學校時,就是喜歡學校當時的學習情況、環境、氣氛、形式及傳統,
因此希望成為她的一份子,

但為何入讀後,就希望學校能夠改變,成為自己心目中的情況、環境、氣氛、形式呢?
就連別人的傳統也要改變?!

回復 TMMA 的帖子

不要這麽激動!沒人說要改變什麽環境,文化,傳统,只是好奇寫該種字体對學生有什麽好處或用處?因大部份新學生家長都覺得小朋友寫得很辛苦,而老師好像俾分俾得好嚴,只此而矣!

醒目開學勳章

我不是激動,只係因為我朋友是MCS舊生,而佢個女亦讀MCS,
佢成日同我講好開心個女可以在佢以前的課室、校舍上堂,
而且寫埋同一款字,好有親切感,有著一代傳一代的感覺,
就像"家傳之寶"一樣,重話將來如果個孫女都係Maryknoller,
都係寫Maryknoll Handwriting ,咁就好啦!

從佢口中,我覺得Maryknoll Handwriting 係
Maryknoller 十分自豪的一種字體,
亦係佢地好獨特的文化傳統,
如之前sschiu所講,亦係佢地用來辨別校友的一種方法。
所以我見到這post就覺得好奇怪,
為何有Maryknoller的家人會覺得
學寫Maryknoll Handwriting是冇乜用、冇乜好處和用處?

不過我只係路人甲,唔好理我啦。

回覆:真係唔明

除了靚及相認,寫慣了,寫cursive是比prints快,對考試有幫助。

文化、傳統呢d唔係個個認同,不如正面d睇,學寫標準靚字可訓練女孩子對文字的美感、對自己有要求、要完美、又可以培養耐性、耐力,其實好處很多。這些現在細細個唔教,大個無得教的!

難得學校有一套標準教學生,不是隨便找一套來教,應珍惜!

老師扣分嚴,呢間學校樣樣都係咁,唔係淨係handwriting啦。

fc926  agree   發表於 14-9-25 16:05

回覆:sschiu 的帖子

我都覺得Maryknoll handwriting 字體好靚,能夠由細開始學習寫一手靚字,我覺得係畢生受用,可能你個女初學覺得難,但個個都係由零開始學起,過些日子就會習慣,至於默書被老師扣handwriting 分,應該個個都會試過,扣完下次唔好再錯咪得囉,好平常姐,老師嚴代表對學生有要求,咁樣學生先會不斷進步,亦代表你遇到一個好老師

Frankyly speaking, We all use QWERTY keyboard.
Taboo subject? !

引用:Frankyly+speaking,+We+all+use+QWERTY+key

原帖由 edmondau.1 於 13-09-17 發表
Frankyly speaking, We all use QWERTY keyboard.
Taboo subject? !

Do you use QWERTY keyboard for the DSE exam?

回復 TMMA 的帖子

TMMA,
Totally agree with you, 寫得好, following also is my motto........ that's why i only try to hv my daugther comply with.  

其實家長們當初選學校時,就是喜歡學校當時的學習情況、環境、氣氛、形式及傳統,
因此希望成為她的一份子,

但為何入讀後,就希望學校能夠改變,成為自己心目中的情況、環境、氣氛、形式呢?
就連別人的傳統也要改變?!

Totally agreed! My daughters so pround of her unique MCS style of penmanship and she is very excited to learn the script style soon. Love the school promote such habit for all MCS girl as their valuable trandition.

引用:+本帖最後由+TMMA+於+13-9-13+15:25+編輯+\

原帖由 TMMA 於 13-09-13 發表

我不是激動,只係因為我朋友是MCS舊生,而佢個女亦讀MCS,
same thoughts and feeling as your friend!

回覆:siuangel1 的帖子

我都係路過, 當然希望阿女將來能成為MCS一分子!  上面有個媽媽講, 見阿女好似家傳之寶咁傳d字體, 真係有d感動...如果俾我, 都會以這字體而感到光榮!

btw, 有冇人可以上傳d字體呀, 我見識少, 冇見過 thx

對我黎講,作用就係等囡囡冇藉口要我幫佢做功課,因為我唔識寫

醒目開學勳章

我囡囡是中學部外校生,很想看看你們所說的字體請問可影張相嗎?

fc926  Next time when MCS has open da   發表於 14-9-25 16:08

我當年由小一讀到中七,從來無要寫什麼指定字體,就算我的字醜樣,亦從無扣分。唔明幾時有什麼每「傳統字體」...