用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳Band2尾-Band3校風好嘅學校有咩選揀 ...
go

將軍澳Band2尾-Band3校風好嘅學校有咩選揀

醒目開學勳章

張沛松好嗎? 唉! 好頭痕呀!

回覆:將軍澳Band2尾-Band3校風好嘅學校有咩選揀

圓玄三中,有親戚個女早幾年入咗,評價好好,啲老師好有heart,校風ok

寶覺d同學幾純下。張沛松和馬陳端喜係band 3之中既首選。馬陳端喜今年的DSE成績都算有進步,在此級別中算有交代了。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

回覆:ohnono 的帖子

咁三間學校裹面, 邊間功課會冇咁緊張呢? 邊間比夠注重和夠多課外活動如球類活動呢?  唔該晒!

醒目開學勳章

回覆:BOSKERMA 的帖子

請問有冇人可以解答我呀? 上網睇過馬陳端喜, 校風好似麻麻, 有冇人可比多d意見呢? thx!

ohnono 發表於 13-9-11 23:34
寶覺d同學幾純下。張沛松和馬陳端喜係band 3之中既首選。馬陳端喜今年的DSE成績都算有進步,在此級別中算有 ...

馬陳功課量不多, 老師有愛心, 校風不錯!

聽游泳時D家長講, 張沛松早排學校門口打交, 唔知真家假, 不過呢,間間學校都有壞分子, 在這段時候我每天送小朋友返學,迎面會有3間學校學生.1, 張 2,馬陳 3,鄭裕彤

1. 女仔比較時毛, 校服污jo, 多成班一齊
2. 男女比較純, 但都見人學生拍拖
3. 女仔比較純,男仔成班講粗口, 衣衫不整

希望幫到你

ty1985 發表於 13-9-11 21:03
圓玄三中,有親戚個女早幾年入咗,評價好好,啲老師好有heart,校風ok

呢間千其唔好入, 係我樓下, 我見到D學生眼都突。

我親戚已叮囑我唔好入呢間, 買賣毒品拉唔少, 仲有早幾年有老師在學校跳樓死在。

BOSKERMA 發表於 13-9-13 10:55
請問有冇人可以解答我呀? 上網睇過馬陳端喜, 校風好似麻麻, 有冇人可比多d意見呢? thx!

...
網上有好多偏頗的言論。張沛松和馬陳已經係區內band 3同學的首選。但偏偏這兩間學校就最多負面的評論。張沛松位處馬路盡頭,車輛跟本不會多,前面又係一個迴旋處,又有幾間學校的出入口都差不多走在一起,我睇唔到那些同學在這邊馬路橫過迴旋處進入學校有甚麼問題。另外,張沛松的午飯時間是在校內進行的,不存在同學在街外亂跑亂叫的情況。家長還可以跟同學一起午膳,認識一下小朋友的同學是怎麼樣的,又可以跟老師午敍,瞭解同學的校內校外情況。放學就更不在話下,老師不會立即躲在教員室內,而是跟同學在操場上互較高下、在飯堂內跟同學談笑風生,直情好似一個大家庭咁。馬陳的學生也不差,整體上,學生都是有紀律的。
有家長講得對,有時有些事只是個別情形。唔好話band 2、3學校,就算一些band 1學校都有類似既情形,只要多一點關心小朋友,學壞的機會就少。所以家長選校時,最好自己加多一點分析,或者自己走多兩趟去學校附近看看。

BSCYL  很有心, 而且對本區都十分熟識  發表於 13-9-13 13:22
:verycold: :verycold: :verycold:

請問寶琳-靚次伯校風如何?

dleelm 發表於 13-9-13 15:12
請問寶琳-靚次伯校風如何?

我會選擇靚次伯排在張和馬之後。並不是因為校風唔好,只因靚次伯的同學都幾多是個子較細少的,可能由於細仔細女的關係,讀書跟大仔大女比較時會吃虧。

有家長話於放榜後因叩門成功,往靚取回註冊証的時候,站在學校門口兩傍的老師仍好誠懇地努力遊說希望同學留下來,態度是非常友善。多點留意小朋友的情緒,多一些關懷和提點,靚次伯雖不是區內首選,但作為band 3同學的保險線算是合格的選擇。

我住寶琳近6年,講真,呢間學校近一兩年真係唔同咗,聽講校風有好大改善,學生放學喺出便都好企理,我朝早番工見D先生日日企門口,睇住學生番學,放工又有時見佢哋又走出黎巡邏,幾盡責,有次佢哋個學生想冲紅燈都俾類似學校先生嘅人截往訓話,其實讀書都係睇自己,如果心知肚明唔係高材生,不如揀間校風得嘅好過.

醒目開學勳章

引用:我住寶琳近6年,講真,呢間學校近一兩年真

原帖由 belanger 於 13-09-13 發表
我住寶琳近6年,講真,呢間學校近一兩年真係唔同咗,聽講校風有好大改善,學生放學喺出便都好企理,我朝早 ...
sorry, 請問你讚緊邊間?

醒目開學勳章

引用:Quote:BOSKERMA+發表於+13-9-13+10:55+請問

原帖由 ohnono 於 13-09-13 發表
網上有好多偏頗的言論。張沛松和馬陳已經係區內band 3同學的首選。但偏偏這兩間學校就最多負面的評論。張沛 ...
好多謝咁詳盡嘅寶貴意見, 真係獲益良多, 重有其他媽咪都係一個意見, 都會參考, 希望同區家長可以o係度互相比意見, 可以再得到更多資料, thx

BOSKERMA 發表於 13-9-14 15:44
好多謝咁詳盡嘅寶貴意見, 真係獲益良多, 重有其他媽咪都係一個意見, 都會參考, 希望同區家長可以o係度互相 ...
不用多謝。人開始成熟,睇既野又唔同左。當你發覺讀書係靠自己既時候,學校幫到你既真係唔係咁多。我不斷係EK裡發現一些經常被家長批評、遺棄、叫唔好揀的學校又不斷出現成績好好的同學。潮州X館、聖X院、蔡X譜甚至末代會考都出了個5A的將軍澳鳴遠,就係因為同學的努力而有回報,最緊要唔好放棄就得!
或者參考下這個同學的遭遇和點樣憑努力改變命運的實況,可能對某些同學有些啟示:

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

醒目開學勳章

引用:Quote:BOSKERMA+發表於+13-9-14+15:44+好多

原帖由 ohnono 於 13-09-14 發表
不用多謝。人開始成熟,睇既野又唔同左。當你發覺讀書係靠自己既時候,學校幫到你既真係唔係咁多。我不斷係 ...
都同意, 我都希望有奇績出現我仔身上, 我仔成績唔好, 係運動方面唔錯, 所以想搵間比夠著重課外活動同球類方面, 同埋校風師生良好嘅學校, 明白升中後朋輩影響好大, 希望可以冇選揀錯誤, 真係分分鐘影響佢一生架又知TKO區中學間間希望升band, 都驚d學校吹谷學生, 想知馬陳同張沛松邊間比夠適合我要求呢, thx!

BOSKERMA 發表於 13-9-14 17:27
都同意, 我都希望有奇績出現我仔身上, 我仔成績唔好, 係運動方面唔錯, 所以想搵間比夠著重課外活動同球類方 ...
張沛松比較平衡d。