用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行放第一或二位,中學知唔知道?
go

自行放第一或二位,中學知唔知道? [複製鏈接]

醒目開學勳章

自行放的第一丶二位中學, 心儀知唔知我放佢在第一或是第二?怕影響將來叩門。

8    0    0    0

你小朋友唔講,唔會知。

Yanamami 發表於 13-9-10 19:34
你小朋友唔講,唔會知。
你和你小朋友唔講,學校唔會知。

其實果張表格,最後一欄的存根部份係有印清楚第一和第二志願的,所以交表時請預先撕下,不要給學校見到。到時你唔講,小朋友唔講,咁學校就唔會知架喇。
:verycold: :verycold: :verycold:

基本上小朋友唔講,學校係唔會知嘅,但有些學校面試時會問仲揀咗邊間??而好少問排位

據我所知,教育局只會在自行階段面試前,將報讀學生的成績次第告知有關中學。

中學若要知道更多的資料時,是需要直接問報讀的學生。

有些學校會直接問學生還報了哪一間,亦有些會再追問學生最想讀的是哪一間,有甚麼原因。

吾會知,否則我孩子都入吾到自行的#2

SOMAN2603 發表於 13-9-22 21:43
甘假如A學校自行要收40個位,某學生IN左兩校都收,A學校咪唔知自己收夠人未?
...

A學校會把面試的學生收生先後交給教育局(好的學校 一定多人來面試,也不會只交40個學生的名單)

SOMAN2603 發表於 13-9-22 21:43
甘假如A學校自行要收40個位,某學生IN左兩校都收,A學校咪唔知自己收夠人未?
...

A學校除了交上40個位的正取名單,還有長長的候補名單。

如果樓主講到要考慮埋叩門呢,我覺得你就要諗一諗先。我既理解係叩門時雖非全部但有部份舉校都會有要求,例如會問你是否自行時揀佢地第一。所以除非另有別的學校更加吸引,否則選校時都應加入這方面作考慮。
:verycold: :verycold: :verycold:

有一個情況,中學會響收到派位結果後,會知道申請人有無將佢地放第一志願。

假設學校 A 和學校 B 都響自行階段收左申請者,學校 A 發現派位結果中無左申請者既資料,咁學校 A 就會知道申請者將學校 A 放第二志願。

但重點係申請者已經獲得第一志願既學校 B 收左,即使學校 A 知道申請者將學校 A 放第二志願又有咩所謂。

除非申請者後悔,想叩門申請番學校 A 就................

ohnono 發表於 13-9-23 23:27

例如會問你是否自行時揀佢地第一。

我今年叩過的九間只有部份有問自行時有否揀過佢地,但無問是否第一。

(本來係叩十間的,不過自行無揀過旅港所以連表都無得填。)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-9-24 11:57
我今年叩過的九間只有部份有問自行時有否揀過佢地,但無問是否第一。

(本來係叩十間的,不過自行無揀過 ...
如果自行有揀,最後來叩門的,一就是自行時連面試的機會也沒有。如果自行時有揀又有面試的,可能是未符合學校既意願。如果自行時有揀而學校又取錄的,最終你又來叩門的,學校不用問也知當日你是將他們放第二了。

如果是有直屬中學的同學就要特別小心,學校多數會叫同學將直屬中學於自行時放第一,於是唯有將心儀中學放第二。今年就係有家長將直屬放第一而將皇仁放第二,最後只好返皇仁叩門了。亦有家長將較有把握的地區學校放第一志願,又將喇沙放第二,最後這位家長好好彩,因為佢揀既係喇沙,在得到暗示成功後即刻聯絡第一志願的學校放棄面試,否則又係派去第一志願的學校而錯過第二志願的喇沙。

有時我地覺得唔會做的事,但又偏偏有家長不知不覺地做了。我仍然相信係有家長是受直屬學校的影響或者會將較易入、競爭沒有咁大的放第一志願,以為這樣可以較有把握。上面既例子中第一位家長就沒有第二位的好彩,因為皇仁係冇暗示的,到返轉頭要叩門的時候,人家已經知道你將他們放第二了,還有甚麼好說!

ohnono 發表於 13-9-24 15:33

亦有家長將較有把握的地區學校放第一志願,又將喇沙放第二,最後這位家長好好彩,因為佢揀既係喇沙,在得到暗示成功後即刻聯絡第一志願的學校放棄面試,否則又係派去第一志願的學校而錯過第二志願的喇沙。

呢位家長都幾得意,既心儀喇沙,何以又放有把握的地區學校第一?難道會增加勝算
嗎?俾我點都會喇沙行頭,有把握的地區學校放第二。

我自己的例子,九華行頭,聖言第二。儘管九華的成績不及聖言標青,但學業成績並
非中學生活的全部,所以就算乙二放不到九華我們在自行和大抽獎的甲一均以九華為
首選。如果因錯誤的排位而令小朋友入不到最心儀的學校,我們必定萬分後悔。

奥脫福 發表於 13-9-25 01:30
呢位家長都幾得意,既心儀喇沙,何以又放有把握的地區學校第一?難道會增加勝算
嗎?俾我點都會喇沙行頭, ...

這位家長心儀的不只是喇沙,他的第一選擇都是極受歡迎的地區名校,是好多人既夢想,入了也絕不後悔。既然放得第一,人家一定係情有獨鍾,亦有其特別原因,也並不是對制度不熟識。喇沙有其獨特性質,除了有明示暗示之外,到最後叩門還需看看你有沒有在自行時曾經入表。所以在深思過後仍將喇沙放第二。

有人會認為每天花上一個小時的車程倒不如留在本區,亦有家長對外區的認識不深,只能抱著誠惶誠恐的心態試下。況且有時地區觀念重係會好自然將本區的學校作首選,雖心儀外區但仍以本區心儀學校作首選,例如:九龍城既尖子可能對喇沙的興趣大過皇仁;葵荃既尖子可能對林護、荃官既興趣大過喇沙、皇仁;北區既尖子可能對鄧顯的興趣大過曾肇添;沙田既尖子又可能會對曾肇添既興趣大過鄧顯,雖並不是絕對,但卻不能抹殺這種可能!

所以,我唔會覺係得意,因為不同地區,不同家長係會有不同考慮,正如有家長選聖言排第一志願,卻放九華作第二志願,但亦有家長選九華第一,聖言第二。兩間都係心儀,我唔會覺係得意,但我會專重人家既選擇。

我打算將本區第一心儀擺自行首選,外區第一心儀或本區第二心儀擺自行次選。

但是如果第二心儀收咗嘅話,就沒咗第二輪抽到第一心儀嘅機會,係唔係?

ohnono 發表於 13-9-25 16:09

這位家長心儀的不只是喇沙,他的第一選擇都是極受歡迎的地區名校,是好多人既夢想,入了也絕不後悔。既然放得第一,人家一定係情有獨鍾,亦有其特別原因,也並不是對制度不熟識。喇沙有其獨特性質,除了有明示暗示之外,到最後叩門還需看看你有沒有在自行時曾經入表。所以在深思過後仍將喇沙放第二。

既然心儀的是極受歡迎的地區名校,亦放左在第一選擇,咁就算第二選擇喇沙
開埋口話收你,何解要即放棄去 in 第一選擇的機會呢?in 左唔收,還是會入到
第二選擇喇沙;in 左收埋,亦會入到心儀的地區名校,基本上不會有損失。

我不理解這家長的想法,所以以「得意」形容之,當中不存在尊不尊重人家既
選擇的情況。

奥脫福 發表於 13-9-25 18:50
既然心儀的是極受歡迎的地區名校,亦放左在第一選擇,咁就算第二選擇喇沙
開埋口話收你,何解要即放棄去 i ...

咁就算第二選擇喇沙
開埋口話收你,何解要即放棄去 in 第一選擇的機會呢?

-------------------------------
好簡單的道理,因為所有自行和統一派位的結果都係要等到7月放榜才會知,就是除了喇沙。既然喇沙在第二輪面試後會有明示暗示的話,當天收到暗示,明天第一志願學校的面試已可以決定唔去。

唔去第一志願的學校可以留返個學位給別人之外,亦可提早了結心事,專心享受埋餘下既學校生活,享受跟直資一樣的優遇,何樂而不為。就算冇損失,亦何苦還要為派邊間而繼續苦惱,人家報直資其中一個理由都係想早一點知道結果。「卻笑從前顛倒見,枝枝葉葉外邊尋」,想法人人可以不同,有時從不同角度去欣賞,沒有絕對的對錯。揀到啱自己學校,又可提早知道,已是三世修來之福,還何需理會得意與否!
‹ 上一主題|下一主題