用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際音樂節/朗誦節
樓主: annienorman
go

校際音樂節/朗誦節 [複製鏈接]

亞仔學校年年提家長報, 有興趣就派form 比你, 我們也是只要你肯報, 無任歡迎, $130 報名費.

HaYi  音樂是 $130 一項, 我報左琴同歌.  發表於 13-9-19 14:21
rainbowcov  食你差價.  發表於 13-9-18 15:09

回覆:aeiou_drm 的帖子

請問你們學校比form 你們未?

引用:請問你們學校比form+你們未? +

原帖由 tsimtsim 於 13-09-23 發表
請問你們學校比form 你們未?
朗誦節應該截哂止了。一開學已經即派form + 揾學生入校隊了。

音樂節學校剛派通告問参唔参加,可惜鋼琴老師仲未選曲。

music festival apllication deadline 9th oct by post

醒目開學勳章

回覆:校際音樂節/朗誦節

朗誦同音樂的比賽地點是?

自已可以選大區, (但好大如香港+九龍, 新界..) 之後由機構派, 我之前幾年次次都去不同的地點, 有的都幾煩..

我報咗鋼琴, 但費用只係$60喎

HaYi  我見我自己報, 大會網頁收$130/一項, 你小朋友是否學校選,?  如是我仔學校由校選, 是免費的.  發表於 13-9-28 09:42

回復 aeiou_drm 的帖子

請問各位音樂節2級小提琴, 除報名費130元外?? 還有沒有其他費用??   請問約總要多少費用?? 另外和皇家試有沒有分別??

邊到貴些?? 大家可以幫忙分析一下, 小女小提琴老師叫我地是但報一樣來玩下
:-)  :-P

回覆:校際音樂節/朗誦節

其實點解學校要㨂人呢?只要家長肯比錢,應該無任歡迎,攞多啲出場經驗,將來攞奬機會都大啲;況且學校應該本著比機會學生既心態,而唔係只挑有機會攞奬既學生喎。多啲人參加,學校又冇損失, 只是行政工作多咗,何樂不為?所以我好唔認同學校要揀人比賽呢個安排!

Christi 發表於 13-9-28 18:26
其實點解學校要㨂人呢?只要家長肯比錢,應該無任歡迎,攞多啲出場經驗,將來攞奬機會都大啲;況且學校應該 ...
學校選人通常是選之前有得獎紀錄的, 再由學校操, 幫學校取獎, 學生可以免參加費, 又有老師去訓練.  
但好似我阿仔間小學PTH / 英文勁的小朋友好多, 佢地在外有專人學開,
所以就算阿仔在之前私人參加比賽 (我自己教佢) 有win Distin/Merit, 學校都未選到佢,  

反而朋友的小朋友在普通官津因少人參加, 較易為學校選中.幾好

另外區份的水準都有分別, 如是港九區, 好多時得獎的都是神校生(校服可知),
估計佢地如由學校訓練,  support 多些表現又會好些..  

不過我都會自己報當多個試的機會.  反正英普我都係自己教, 唔會用好多$,
見識一下公開比賽其它小朋友的表演, 改進下自己都好.
只是音樂(歌唱)個種 的要有琴, 我唔識, 要請人夾同伴, 會貴.     

我覺得學校揀學生參賽無可厚非, 但唔應該阻學生去參加.
家長肯自費比子女一個機會去見識,
學校只需要出手幫忙交表,
若然學生好彩, 得獎, 都係為學校添一分光彩,
所以我覺得學校應該要幫學生交表, 即使果個學生唔係老師揀出來.

HaYi  阿仔學校是如此, 選不到都可以自費任報的  發表於 13-9-29 23:43

醒目開學勳章

引用:我覺得學校揀學生參賽無可厚非,+但唔應該阻

簽名被屏蔽

回復 tsimtsim 的帖子

yes.

PIGPIGMA 發表於 13-9-28 01:02
回復 aeiou_drm 的帖子

請問各位音樂節2級小提琴, 除報名費130元外?? 還有沒有其他費用??   請問約總要多 ...

As my child learns piano and will enroll piano, so we just need to pay HK$130 and our school will help us to submit the application form, get the "time and date" slip and result slips.  As for violin, I think you also have to find a pianist to 伴奏.  You better ask someone who also have the experience.
School Music Festival, you only need to practice your chosen piece and present on the stage, just to provide more stage performance opportunities for my kid.

For 皇家試, it is sort of graded exam.  it is not presentation.  For piano, you need to practice 3 songs, scales, aural, sightreading etc, but for violin, I cannot provide information, sorry abt that!
‹ 上一主題|下一主題