用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦南幼稚園(小西灣) 有冇讀緊小西灣迦南既家長可以分享吓
樓主: charcocat
go

有冇讀緊小西灣迦南既家長可以分享吓 [複製鏈接]

回覆:yuikiu 的帖子

到時要多多指教呀

回覆:Heilaamchan 的帖子

大家咁話!!

引用:咁請問你覺得迦南好定明我好呢?

原帖由 ycmcns 於 14-05-21 發表
咁請問你覺得迦南好定明我好呢?
請問你最后揀咗邊間?我都煩緊呢2間唔知揀邊間

wendy333 發表於 14-11-24 00:46
請問你最后揀咗邊間?我都煩緊呢2間唔知揀邊間
我大仔之前讀明我讀到唔鍾意番學...老師有點惡亦未能引導讀書興趣...
現在細仔想找間happy school,現在收到迦南offer,想請問迦南會否如明我般辛苦?小朋友讀得開心嗎?還有一班多少小朋友?

引用:+本帖最後由+evaken+於+14-3-21+14:33+編輯

原帖由 evaken 於 14-03-21 發表

細仔剛升小一(小西灣唯一的津校), 讀左3年。 有朋友女兒讀緊U ...
想問下小西灣迦南有小朋友入到私立,直資小學嗎?

回覆 miacasa 的帖子

大部分入官津小學, 私立直資真係唔多, 但迦南UK程度係讀小一野的
我大囡幾年前連埋佢有兩個入港同, 我細仔舊年做大仔先考到港同

回覆:evaken 的帖子

你好,唔好意思,我見你好耐前留過言話細囝入左港同。我好想囝囝入港同,請問剛巧小西灣迦南收左阿囝。想問呢間幼稚園有咩評價,如果想入港同,是否要出外補下英文或普通話? 另我我仲等緊杏花邨聖道明offer,有朋友讀呢間讚老師有愛心。如果想入港同,請問是否建議入呢間呢?多謝指教!

回覆:evaken 的帖子

你好,唔好意思,我見你好耐前留過言話細囝入左港同。我好想囝囝入港同,請問剛巧小西灣迦南收左阿囝。想問呢間幼稚園有咩評價,如果想入港同,是否要出外補下英文或普通話? 另我我仲等緊杏花邨聖道明offer,有朋友讀呢間讚老師有愛心。如果想入港同,請問是否建議入呢間呢?多謝指教!

回覆:ling00317 的帖子

本人是現k1家長,覺得學校不是想像中傳統教學,很活動及生活化,小朋友學的不止書本上的知識。也有很多活動。老師跟進得很密,少少事也會打來跟家長溝通,請了病假也打來關心。

愛心指數方面,我覺得這校是有用心去設計課程來教學。通告方面也有不同的手法去傳遞訊息給家長的。所以感覺學校是有花心思的。

功課方面,上學期每個週末有功課,通常兩三張工作紙,剪貼,填色。有閲讀計劃。之後每天有劃線條功課,週末功課跟之前一樣。

PN 開始巳有phonics (net teacher)  , 認字。我小朋友k1才加入這學,也學得不錯,之前完全不懂字,連abc 都未認到的,現在認了很多字。尤其中文。語言表達能力高了。

現在小朋友很喜歡上學 ,也對閱讀很有興趣,純文字的也拿來看,指住啲字讀,但係讀錯哂😅。最起碼他不怕字,同校長講的一樣,他們從小開始已同文字做朋友。

另外,個人也很喜歡它們的校舍,用白色,藍色做主題,感覺很舒服,潔淨。校服書包我也很喜歡的。

剛見完第一次家長,感覺非常滿意,安排沒混亂,不濟迫,預了30分鐘給每位家長。老師也不充忙,很夠時間地講了很多小朋友在校生活給我聽,之後參觀課室同小朋友貼堂作品,相片同在運動室看投射照片。

升學方面,我也到地下近大門貼出來的資料,近兩年有很多人入了漢華,也有港同。但本人覺得這些數據只作參考。考小學跟讀那間幼稚園絶無關係,除非是直屬幼稚園。面試表現才是最重要的。

回覆:mossma 的帖子

同意
迦南課程好系統 又活動 多元化
不過k2 我就覺得教快左少少
整體學校好好 好滿意

所以細女 會同家姐黎緊一齊讀

回覆:有冇讀緊小西灣迦南既家長可以分享吓

見家長 同老師傾左半個鐘
一d 都唔趕
班主任好了解小朋友性格

回覆:mossma 的帖子

多謝你地意見!我決定㨂迦南!相信佢係一間適合仔仔可以愉快學習嘅學校。

本人是今年PN家長, 完全同意以上家長既意見!

回覆:有冇讀緊小西灣迦南既家長可以分享吓

我係Pn家長
同意班主任好了解小朋友,家長日係老師忍左半個學期一次過爆,叫我要點改善。
不過除左家長日,同老師係零溝通,從來無收到老師電話,寫紙條叫老師打黎都無打,接放學都當家長透明
另外,聖誕親子遊戲日勁失望,勁hea不如唔好搞

回覆 derrian 的帖子

請問你小朋友今年九月會直上k1嗎?我小朋友黎緊讀k1,都想知學校評價

回覆:Happybbchu 的帖子

我唔讀嘞,k係另一啲老師同園長,我就唔清楚了

回覆:derrian 的帖子

打去學校同佢地講嘛,學校好樂意同家長溝通的。

‹ 上一主題|下一主題