用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 發音問題
go

發音問題 [複製鏈接]

我女剛三歲,佢可以講完整句子,但f,s,p音唔係好講到,fish變成bish,食飯變食辦,有朋友話佢有讀n班,衣家3歲應該好清楚先岩,我攪唔清係口肌發育未完成定懶音定耳仔有問題,一般三歲係咪仲係發音不正?

3    0    0    0

唔洗太急,首先,屋企人講嘢準嗎?
如果準,每次小朋友講唔準,都慢d講一次準佢聽!
發音嘅發展到4歲!如果4歲都好多音唔得,先搵幫助!

還有,比佢用口多d吹泡泡,唔好用電動!
食物唔好比太爛,硬少少要佢咬,才練到口肋嘅力!

回覆:wan_sosin 的帖子

多謝你回覆,其實我講嘢都有懶音,我都會俾多啲時間睇定啲先。

回復 emmawps 的帖子

我自從要教我個仔,我都注意多咗好多講嘢嘅發音!
有時甚至要強調少少d音,得我仔聽得清楚d!
我亦發覺而家好多小朋友講咗唔多正,可能係環境因素,大人都好多講嘢唔正!加上多種語言!
你亦可以問下老師意見(如果已返學),睇下小朋友問題大唔大!

回覆:emmawps 的帖子

可以玩下吹泡泡,氣球,哨子之類。F 和S 音應該唔難的,我bb 十二個月大,唔識講野,已經發到個音。

引用:多謝你回覆,其實我講嘢都有懶音,我都會俾

原帖由 emmawps 於 13-09-19 發表
多謝你回覆,其實我講嘢都有懶音,我都會俾多啲時間睇定啲先。
懶音通常會係字開頭的ng 音冇讀(e.g.我,牛),開頭的n 音變了l 音(e.g. 你,嬲),尾音的ng 變成n (e.g. 恆->痕)。所以,發不到 f s p 音,都是要噴氣的音,和懶音無關,應該是口肌問題。

回覆:emmawps 的帖子

帶小朋友去健康院check 下好d,不過佢地通常都話冇事。當年我女都係,明明講嘢唔正,老師都覺得佢講得唔好,但健康院都話佢ok,話我要求太高。最後到三歲半先肯幫我做評估,之後話都唔係好嚴重啫,但寫紙轉介我去做言語治療,但竟然要排三年,排到六歲先有得睇!
我覺得好唔對路,自己揾言語治療師(好貴的)佢話三歲已經發展到的音,佢都發展得唔好,要盡快跟,否則要改好耐,要花好多時間去跟進。我同佢講,健康院話佢唔嚴重喎,治療師話佢地只係普通醫生,唔專業。好彩我冇信佢地,因為越大越難醫,花的時間越長!我自己同佢做左一年,睇住佢進步!由2歲幾冇人明佢講乜,到四歲時變口齒伶俐,當然我同佢都下左好多苦功!

回覆:發音問題

補充:佢地係唔知嗰d音要點發(即大部分唔可以單靠吹泡泡那些動作改善),所以先發唔到,(我女一歲時,蛋糕上嗰支蠟燭係佢自己吹熄㗎,未够兩歲已經吹晒n支bubbles la)言語治療係教佢點發音及技巧!

回覆:buzzanna 的帖子

係呀,吹氣只是發音的其中一部份,舌頭位置,口腔形狀,口要開到幾大和形狀等都有關。

我囡都系啦,現在三歲半了,成日"車"講成"些","長"變"上".我還叫老師留意添,都無咩進展,都系要靠自己平時和她一起練習先得了.

emmawps 發表於 13-9-9 23:58
我女剛三歲,佢可以講完整句子,但f,s,p音唔係好講到,fish變成bish,食飯變食辦,有朋友話佢有讀n班,衣 ...
hi, 你個女程況同我個女一樣 ~ 咁你最後有無去健康院 / 睇言語治療 ?

回覆:gandi媽咪 的帖子

今個星期六會去做speech assessment

回覆 buzzanna 的帖子

請問去那一間做評估..?  

引用:今個星期六會去做speech+assessment +

回覆:wongvivian86 的帖子

之前assessment話有少少痴脷根同口肌部份踭啲,上咗十堂到明顯清楚咗,f都開始讀到,但要成日提住

引用:之前assessment話有少少痴脷根同口肌部份踭

原帖由 emmawps 於 14-06-14 發表
之前assessment話有少少痴脷根同口肌部份踭啲,上咗十堂到明顯清楚咗,f都開始讀到,但要成日提住

...
請問你小朋友係邊度做assessment ? Thanks!

引用:回覆+buzzanna+的帖子 請問去那一間做評估

原帖由 princessda 於 14-05-29 發表
回覆 buzzanna 的帖子

請問去那一間做評估..?
我先去健康院,再自己揾私人。私人嗰時我講明我排緊政府,所以佢先幫我搞左嚴重嗰d先。(例如蛋刀/糕,其/地他)
到現在,女已經睇左三次政府醫院了,約一個月一次,姑娘連懶音都要佢改埋!(有d我自己都讀錯!)

‹ 上一主題|下一主題