用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學
樓主: cherrieshum
go

保良局林文燦英文小學 [複製鏈接]

回復 Onongbabe 的帖子

我從來無講過學校差、行政亂,只係講出一D事實性既東西,我講O既呢D全部都可以o係學校網頁或小學概覽中睇到,唔係d咩秘密。

luluhaha : 所謂咸魚青菜,各有所愛,好難講話邊間好、邊間唔好,林文燦o既英文語境真係好好,因為唔到你唔講,除非你只係同中國籍小朋友玩。但其他科較弱亦都係事實,家長要作出取捨。

某位人兄真係好唔鐘意呢間學校咁, 每個話題既回覆都很負面。
咁做當然有佢既原因/動機....不得而知~
BTW, 對佢既言論都大打折扣。

no16_single 發表於 13-10-10 08:16
luluhaha : 所謂咸魚青菜,各有所愛,好難講話邊間好、邊間唔好,林文燦o既英文語境真係好好,因為唔到你唔 ...
〈講真吖,你講乜都影響唔到我,我之前除咗對一條龍英小有過迷思之外,林都係我首選之一。考到一定註冊,中學係靠學術實力,但實力唔係靠學校同老師,擺正心態才可以行對路。

插班入土瓜灣保良局林文燦容易嗎?大約計劃明年p2-p5插班,男仔。如何裝備小朋友(例如運動、音樂、成績、其他體藝)比較易入?林文燦升中派位有家長可簡報一下嗎?以本地華裔生計,多少英中?多少band1?多少傳統名校?

benny2014  我認為中文和數學科成績突出,就有較大機會入到,因為這間學校極之缺乏中文和數學科的高材生。  發表於 13-10-17 20:53

回復 no16_single 的帖子

認識一個小朋友,小一剛入林文燦時,英文真的「好屎」。經過三年后在林校學習英文大進,和我小六的孩子用英文溝通也大大改善了,發音口音也正確。尤其是女孩子吵架一點也不吃虧:),我們也大吃一驚。oral好像是全級頭三名。不過,她小二時我孩子教過她數學,當時感覺她數學水平不太好,(我孩子也說水平不夠),不知現在進步了多少。
以前小二三時她不愛閱讀,和我孩子一起閱讀時她會「装作」閱讀,(我孩子揭一頁她又揭一頁,不時用眼尾看我孩子看地那裡)。現在小四,變得很認真了!
而她普通話也絕對是一流,可能每年暑假也去國內住一個月吧。
另外她十分外向、表演慾也一流(例如可以隨時在街頭表演做機械人幾分鐘),這是從校內課外活動練成的。
林文燦的家校請你們也分享一下你們子女的情況。

回復 Onongbabe 的帖子

跟其他頂尖小學比較,林校可能還有不少不足之處。不過作為一家收費相宜的直資,而且給予大量用英語、普通話溝通的機會。如一些家長表示:可以看成一家平價版的國際學校,對英數、英文、普通話比較注重的家長,相信是一柸不錯的茶。
當然部份家長如果對南亞裔學生有抗拒,又另說了,正如一些國際學校的歐美人士對中國裔也有抗拒一樣。

回覆:保良局林文燦英文小學

看你的舊文,為何不入kts?

kubbrick 發表於 13-10-18 14:53
看你的舊文,為何不入kts?
我當然有報考九龍塘,可是競爭也是超大。

當我考慮報考林文燦,原來已經截止報名。又錯失機會!

回復 cherrieshum 的帖子

你可以六月份再留意, 有第二輪收生, 通常有十幾個位, 如未被取錄但有WAITING的話, 暑假時得到OFFER的機會很大.

回覆:helenli 的帖子

真是感謝!

helenli 發表於 13-10-22 20:46
回復 cherrieshum 的帖子

你可以六月份再留意, 有第二輪收生, 通常有十幾個位, 如未被取錄但有WAITING的話 ...
但若本身是waiting, 咁學校點排呢, 排左waiting 先定第二輪再面試個D呢, 如是後者, 咁對waiting個D咪好唔公平, 話晒呢批再申請的已經比而家IN 的再大多半年

回覆:soscho 的帖子

第一批waiting會作廢了,六月第二輪收生會重新再面試,第一輪waiting的都要重新申請。陳守仁過往都係兩輪收生的,但今年開始取消了。

回復 helenli 的帖子

thx, 咁即係出年4,5月又要留意?
‹ 上一主題|下一主題