用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀DEGREE定跳讀MASTER?唔該幫下忙!!!!
go

讀DEGREE定跳讀MASTER?唔該幫下忙!!!!

請教下咁多位:家姐個女中五畢業出來做嘢,啱啱今年係HKU SPACE讀完advance diploma(A/C)--ACCA可免六張卷,宜家迷茫緊應讀TOP UP的大學會計專科(選擇1:SPACE有HULL;選擇2:聽佢講好似CITI都有仲係較好但分數要求較高,佢讀書一般;選擇3:ABRS代辦的GREENWICH,這是最快最便宜的TOP UP DEGREE佢話)定跳讀SPACE的管理學的MASTER?

家姐話佢個女唔想考會計師牌,就算讀完TOP UP 的DEGREE都係唔上唔落,不如直接讀MASTER(二年九萬幾學費),起碼都高學歷些,佢係都要我俾意見,但我又惊俾錯意見佢,始終都係個緊要的選擇,因MASTER不是會計專科而是MANAGEMENT,當然會計真讀就考牌唔會讀什麼會計的碩士課程.

其實TOP UP的DEGREE係僱主見中有無用?我因太耐無做嘢都唔知,只聽講宜家好多人讀,但都唔平.

請大家俾下意見,唔該幫下忙!!!

elbar  選擇1,2   發表於 13-9-8 09:38

回覆:kittymam 的帖子

其實我都吾識回你,要等其他高手。

只係好奇,只讀完dip 可以直上master ?

--Degree--

讀完Master,但沒有工作經驗,雇主覺得眼高手低,高不成低不就,重難找工.

可以這樣跳讀的嗎?

引用:讀完Master,但沒有工作經驗,雇主覺

原帖由 Ceci333 於 13-09-09 發表
讀完Master,但沒有工作經驗,雇主覺得眼高手低,高不成低不就,重難找工. ...
Exactly!

引用:其實我都吾識回你,要等其他高手。 只係好

原帖由 Marco-ma 於 13-09-08 發表
其實我都吾識回你,要等其他高手。

只係好奇,只讀完dip 可以直上master ?

早幾年前space同英國一些U合作,讀完Diploma可報該大學Master課程(遙距),例如:人事管理,而家唔見有,會計就真係唔知。

醒目開學勳章

degree

回覆 kittymam 的帖子

Degree