用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 出年K1,求教
go

出年K1,求教

回覆:epsonprinter 的帖子

我女女係mix,屋企冇人講中文,依家佢都淨係識英文。我同你有同樣掙扎㗎,諗住等佢manage好D英文後自己教番佢中文囉。而且國際學校既同學仔唔係全部外國人,都有本地小朋友既。希望可以大家互相學習啦。

引用:囡今年N班,在Boxhill。 因住沙田,打算報

原帖由 epsonprinter 於 13-09-07 發表
囡今年N班,在Boxhill。
因住沙田,打算報考ESF&ICS。但開始好掙扎。心裡很想小孩在IS有較多空間探索,但又 ...
I'm same here, my son is in FOTAN BOXHILL PN class, and I will be applying ESF WKS this October, because I have calculated that Boxhill K1 school fee and ESF kindergarten school is only 800-1000 difference. My husband is a non-Chinese speaker as well so we mainly use English at home. I'm only fluent in listening, reading and speaking Cantonese/Chinese im terrible in writing! So we mainly rely on my mum and dad to speak to him in Cantonese/Chinese maybe later on they will teach him to read and write too.  My son can fully understand Cantonese but he doesn't really speak it. Only replies in English.

BOXHILL seems to be doing him so good though, coz now he would randomly utter some mandarin words or Cantonese words.

我去年都掙扎緊ESF WKS, boxhill同埋local kinder,最後揀咗ESF WKS,亦無後悔!今年WKS學費漲到6140/月,應該貴過boxhill一千幾。出年仍有機會漲,但WKS就講明出年入學的小朋友仍有RC priority

回復 py0803 的帖子

Are there many successful examples of adding Chinese later on?  Is this really doable given the different reading levels between the two languages?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

引用:囡今年N班,在Boxhill。 因住沙田,打算報

原帖由 epsonprinter 於 13-09-07 發表
囡今年N班,在Boxhill。
因住沙田,打算報考ESF&ICS。但開始好掙扎。心裡很想小孩在IS有較多空間探索,但又 ...
人生交叉點。如果小孩將來多數不會在外國就業,中文唔好在香港比較麻煩。可選中文較強如cis 或isf。至於錢這一點,要自己計好條數。

引用:Quote:原帖由+epsonprinter+於+13-09-07+發

原帖由 nintendo 於 13-09-09 發表
人生交叉點。如果小孩將來多數不會在外國就業,中文唔好在香港比較麻煩。可選中文較強如cis 或isf。至於錢 ...
還有vsa,也是中文主道。

生活在香港, 中文是必需
但英文叻在學業和就職也是必須
其實兩面都要學

我自己小朋友, 剛上了 year 1, 宜家考慮緊要唔要出面上番D中文班, 學下寫字

自己讀中文書比小朋友, 同佢地一齊睇下漫畫, 學學下其實都會識睇, 寫就可能難D

引用:我女女係mix,屋企冇人講中文,依家佢都淨係

原帖由 py0803 於 13-09-07 發表
我女女係mix,屋企冇人講中文,依家佢都淨係識英文。我同你有同樣掙扎㗎,諗住等佢manage好D英文後自己教番 ...

我女都係mixed, 3歲從USA回香港,屋企有我同佢講中文,點解你唔同佢講中文?我識大把住外國的mixed, 媽媽都是同子女用中文溝通,sunday去中文學校,你地在香港,一方是香港人,除非刻意断绝佢講中文的机会,否則一定不會唔識。

回覆:出年K1,求教

我知好多人話IS中文唔夠在香港就職,但我自己有熟人是ESF的,一真都在香港工作,而他很多同学(有香港人也有外国人)也是在香港就業完全冇問題,他的中文讀寫都ok,佢話佢地d中文係細個睇“龍珠”(漫畫)學好的,所以我相信事在人為,現今的IS及ESF都起碼可以打好中文基礎,之後就事在人為,不一定要上中文補習,亦可以陪養興趣,我亦識一個5yr已移民UK的朋友,佢喜愛睇書,用幼稚園的中文根基自学,我認識他時佢可以用中文聖經,書是看三毛和金庸,他不懂寫,但可以用併音打。

不是想推翻甚么,只是想話不是不能,況且e+ IS已比我所説的年代注重中文科。

我小朋友喺ESF讀,我唔覺得IS中文差到好似你哋形容嘅咁。
我觀察係:一級150人,約有30-45 人係好渣,佢哋通常父母都唔係中國人。
另外約30-45人,中文比起本地小學落後約四年。另外30人,比LS落後約三年。最勁嘅30人,其實比LS落後約半年至二年。
希望樓主唔好誤會IS小朋友中文程度,恐怕你小朋友入到去有排追。

LEGOLAND 發表於 13-9-11 20:47
最勁嘅30人,其實比LS落後約半年至二年。 ...
That is probably the result of parents pushing (very) hard to put their kids through extra tuition instead of relying solely on the school.

LEGOLAND  樓主要有心理準備。因為小朋友會覺得自己好似樣樣都輸比人。  發表於 13-9-11 23:07
LEGOLAND  係呀,其實中文可以話係必補,高小通常一星期二堂。數學、英文都好多人補架。所以提醒  發表於 13-9-11 23:06

引用:Quote:LEGOLAND+發表於+13-9-11+20:47+最勁

原帖由 FattyDaddy 於 13-09-11 發表
That is probably the result of parents pushing (very) hard to put their kids through extra tuition i ...
Yes ESF parents push kids for Chinese and Math, LS parents push kids for English.

Actually, if we are living in Hong Kong , we should learn to read and listen the Cantonese for living.

We could learn english for the academic use.

As we live in Hong Kong, we should take the hk characteristic to learn both and that could benefit for us. Same as the said is east meet west or west meet east.

As we study in canada or usa, we are not so easy to access the Cantonese and english media

Shrimpiggy 發表於 13-9-11 22:48
Yes ESF parents push kids for Chinese and Math, LS parents push kids for English.

Del.

中文可以係外面補or自己教。
IS即使一日一堂Mandarin,比到你都有限;
正如你唔會預期local school一日一堂英文比到幾多你?
除非小朋友好有語言天份,讀IS中文差D係必然。
讀IS中文差英文又唔係特別好大有人在。
(讀local school中文差英文更差的周街都係);
讀IS中文好時英文又係好掂又好似好茅盾。
魚與熊掌;想要d咩;自己思考下。

My daughter is in one of ESF school year 2, I send her to Chinese teacher once a  week and I don't think her Chinese is that worse.  Now they have 45mins daily Chinese lesson, and they divided into 5 classes according to their Chi level!

She can now 重組句子(AROUND 十幾個字), 閱讀理解(文章約8句左右), 拼音見英文可寫中文, 見中文字可讀(無拼音), 我已經好滿足啦, 佢只係補左10個月左右. 佢個老師係比學校教深少少既, 所以補下就可以架啦, 唔駛噤擔心.  

我之前係一間中文補習社教書, 個度有好多IS學生 (但其實間學校主要係教LS). 其實, 大部分IS學生學習中文都係兩個情況: 超差 或 驚人地好.

我所講GE超差, 係學生極抗拒中文, 完全唔想學, 讀寫都唔得. 但驚人地好GE個種係唔單止跟得上LOCAL, 仲要比LOCAL好/喜歡中文. 至於你話AVERAGE個D呢, 都有GE, 但真係好少..

因為我個間學校係有分階段(級別)去教, 所以好明顯見到唔同年齡層IS學生情況. 通常年紀越細開始學真係差好多! 我講個種學至係單純同小朋友多講就OK!

我有個學生, 爸爸係外國人, 一句中文都唔識, 媽媽係ABC, 講D中文仲差過佢個仔咁滯! 但小朋友細細個就俾婆婆教中文(其實婆婆中文都唔太好), 然後又出係上D中文興趣班. 雖然佢中文一定唔夠LOCAL好, 但至少識講, 識認讀AROUND 200-300中文字! 佢今年都係得6歲!

最重要一點係, 我學校課程都幾難. 最後小朋友媽媽決定唔逼小朋友讀上去, 請左PRIVATE TUTOR. 可能你會覺得呢個小朋友都唔係好跟得上LOCAL, 但至少佢無失去學中文GE興趣, 而呢點通常係IS學生學中文最缺乏GE一點!

另外, 有一個IS小朋友仲誇張, 佢唔單止讀高一級GE野, 仲要次次測驗都係最高分個幾位! 佢而家2年級, 上堂可以作一篇至少200字GE文. 學生媽媽係識中文, 又係細細個就開始教小朋友中文!

所以, IS中文都可以好好. 我覺得關鍵得兩個: 1) 多接觸 2)興趣

小小分享, 希望有用!