用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
樓主: NICOLE123
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

yokeeland 發表於 13-9-11 14:23
回復 lamlam24 的帖子

有此留言只係認為在烈日下要家長排隊是否最好決定,是否有更好的選擇,希望學校可以 ...

又咁睇, 有一樣野我一直都想講, 但驚會比人鬧, 其實我都明白唔係個個父母都一定有空或容易請假(如要返工), 但我絕對唔會要自己爸爸媽媽或老爺奶奶去排隊, 點辛苦都應該係父母自己負責做, 唔得既我寧願唔報, 烈日當空要老人家去排隊, 唔好講排1個鐘, 15MINS我都唔想, 老人家要佢企一陣都真係好辛苦的

CBabeY  可能家家有本難念的經, 相信當中搵老人家出動O既家長都係迫於無奈  發表於 13-9-11 18:24

我都有看到 有老人家去排 其實心真係好痛 我自己都唔捨得要父母去排 情願 他們幫手看住小朋友 因為而家天氣真係好天曬落雨淋

回復 chingma2012 的帖子

都係, 希望下年做好d ,
只是有些家長又說安排不知所謂 , 語氣不溫和 , 先有感而發, 不是想將教學好與否與行政不當混為一談 ,相反是擔心有些家長混為一談, 浪費了機會  事實真係有人會為了一些行政不當而放棄報考 , 如 上年我playgroup的家長因mungsang舊年application form 英文有幾嚴重的grammatical mistake  而放棄報考 , 我是過來人 , 覺得不值得 , 希望有些家長看到用另一個角度去諗而已

fabsum 發表於 13-9-11 16:22
回復 chingma2012 的帖子

都係, 希望下年做好d ,

你講O既一矢中的, 因之前有家長出D咁offensive評語,SN家長先咁大反應。家長們無話唔認同學校今次安排失當, 樓主善意開POST建議各種方法係值得讚許, 但希望各位對呢一件事不滿O既同時, 寬宏大量一點, 包容一下今次個別事件, 今次見到又老人家又有人帶埋手抱BB響咁曬環境下排隊(我有朋友都有排隊WHATSAPP相俾我), 仲搞到有人不適要CALL白車, 相信學校高層都驚。如果校方唔吸收今次經驗, 諗返個合適合理O既方法去應付出年人潮(不過相信咩方法都一定引來批評), 唔好話其他家長, SN自己D家長都一定唔會盲撐學校。

我地班家長第二日都經班主任同校方反映, 我地願意出一分力, 行政安排我地家長甚至老師都插唔到手, 但如果未來安排需要義工家長, 我地義不容辭一定會去幫手, 因為我地心痛學校俾人插得咁狠, 講到呢度如果有家長要質疑我地真心都無辦法。我朋友都係今次事件SUFFER O既一份子, 一個女人仔手抱BB去排隊, 又無手拎遮, 但佢話當日學校有位男士(唔知係咩STAFF), 出黎派水俾排緊隊O既家長, 但咩時間唔好深究(應該係後期), 大家又可以話馬後炮, 但有做野都總好過無做野, 有接過水O既家長可能無上EK, 亦都可能有人會上呢度, 但無發表, 學校都有做D野都俾人鬧到咁, 咁對學校真正公平嗎?

最後都係重覆一句, 請大家高抬貴手, 唔好再沒完沒了講到離哂題, 事情唔係淨係一面睇, SN家長有離題, 其他批評SN O既家長何嚐不是??比個喻. 係人都有嗌交經驗, 試問有幾多人嗌交會嗌得咁理智唔會離題??同埋請大發慈悲, 唔好拎大家心目中O既名校同SN比, 點比SN都唔會係大家心中O既名校, SN只不過係我地一班用家心目中理想O既學校咋。相信除左聖人, 每個人睇野都係由自我中心出發架啦, 請大家退一步海闊天空。

AJH 發表於 13-9-9 14:53
雖然我不太滿意個安排,但我覺得為我囡囡辛苦一陣,而我體能上支撐到,我認為值得。參加得呢個game 就會遵 ...

以過來人身份, 俾個提議將會參加sn interview家長, 有心理準備面試當日大大少少聚埋小小校園garden裡,會唔自在,帶定扇帶定多d水俾自己同小朋友飲,噴定蚊怕水因為火車路軌旁多草多蚊蟲。

如果今次排隊事件令到大家不快, 一定要放下不滿去參加面試, 如果唔係去到學校, 所有一草一本, 人和事都可能睇唔順眼, 心情簡接影響小朋友情緒表現。祝大家好運!

hastalavista  MORE TIPS: INTERVIEW 等候期間, 學校的瀡梯梯, 單車等是開放的, 但係玩到一頭汗, 點INTERVIEW 呢? 如果見到其它小朋友玩, 自己又.......  發表於 13-9-13 10:09
hastalavista  無得玩, 又會唔會扭計? 各位爸爸媽媽自己決定了!! 哈哈~~  發表於 13-9-13 10:04
AJH  Thanks for sharing   發表於 13-9-12 14:43

引用:我路過睇到呢個Post,覺得出post都好正常,

回覆:排隊報名有感

引用:你不如開多幾個acc+硬撐! +

原帖由 lamlam24 於 13-09-11 發表
你不如開多幾個acc 硬撐!
無聊

真好想知經過今次連續幾間用排隊先到先得派籌的方法,引起很大回響、反思甚至比教署批評後,嚟緊幼稚園申請中仍然是默守成規,不去檢討,不與時並進的是那些學校?!

如果純粹是人多,處理上需時而造成的排隊,我可以理解。
但為造勢,威脅家長遲左便沒有名額,無得報名,讓家長恐慌到半夜甚至前兩晚搬凳仔來學校門口排隊的手法,便絕對唔認同。
真正名校絕對是低調低調再低調,因為名聲已在家長心中。
會讓家長通宵排隊的博上報紙引起討論的學校,可以話,往往只是熱門後備。

嚟緊仲有其他幼稚園開始接受報名,如果唔想排咪唔好排囉、如果驚寄失,咪當同嗰間學校無緣份囉。其實好簡單一樣嘢,妳覺得唔值得,咪唔做囉,又無人迫妳。講到好似無咗妳唔得,要殺校咁,so funny

我覺得係~~~現今既人""習慣""諉過他人""",片面理由就會加以發酵。
樓主佢高呀,因為佢覺得不值,對,放棄囉!!但另外就近乎以抺黑既手法(學校要升呢)去特顯佢既見解同批評有幾咁有擲地有聲,直接引來更多指責,真係無錯,來說xx者,就是XX人。。我相信,調轉身份去睇事物,會理解一點,亦多一點包容。無咁多爭論。!!!
‹ 上一主題|下一主題