用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 排隊報名有感
go

排隊報名有感   [複製鏈接]

大家都明白現在考學校同求學位無分別!大家會說這是學校規矩遊戲規則無人迫你去排·好多名幼如st cat .kv.民生·培幼·…往往幾千人報(上年應該6千以上)如他們也要家長排隊報名要排成怎樣?社會科技不斷進步·有學校可以做到網上交表/郵寄/網上下載已有號碼的表格(可知道家長先後/誠意)·而某些學校反而堅持要用最古老的方法難為父母?父母要返工的就難為工人/老人家?要自己學校'升呢'可不可以從基本體貼细心入手?辨教育的請用心去愛下一代愛他們的家人。

出得呢個post預左比人圍.

maomaofifi   support!!!!!!  發表於 13-9-9 13:02
Jane1983  講得好啱!  發表於 13-9-7 23:34
   3    0    5    0

回覆:NICOLE123 的帖子

回覆:排隊報名有感

親身交表都不是問題最大問題是指定交表時間只有幾小時·去到仲話如果時限前未排到先派籌第曰再來·即是排完幾小時都可能交唔到要再來多次···

rainbowcov  真落後.  發表於 13-9-10 11:42

今日排隊交表,暴曬左個幾鐘,汗流浹背,見前面有位家長帶埋小朋友黎排隊(可能搵唔到人扥管小朋友,又唔可以獨留兒童在家),真係苦了大人同小朋友

我後面位伯伯話新抱叫他排但他吃了感冒藥頭暈暈話怕唔排會比人鬧·他又缤帶遮同水·我叫他去對面等我幫他排·但半小時過去我決定放棄·跟手我留左我把遮比佢·希望佢無事啦

喇喇喇我不是想講我自己幾偉大·我只是想指出小朋友/老人家是無辜·学校教小朋友関愛體諒·請大家不要把排隊報名說成理所當然

引用:大家都明白現在考學校同求學位無分別!大家

原帖由 NICOLE123 於 13-09-07 發表
大家都明白現在考學校同求學位無分別!大家會說這是學校規矩遊戲規則無人迫你去排·好多名幼如st cat .kv.民 ...

Crazy arrangement! My husband queued for 1.5 hrs.  I asked him to give up as this is not my target school. Before he queued he took a bottle water and umbrella. 如果唔係一定中暑。

Cutoff time 係12.30,如果12.30 前未排到你會照cut 條隊,好多排在後面Dparents 鼓噪。呢間學校的安排簡直不知所謂!

講真為咗呢間學校我就一定唔會肯排1.5 hrs, even 有5000$ 派都唔會排。

唔係嘛我10点去到門囗(因為綱頁最初說是10:00—12:30)話得事果位同我講放心啦如果12:30都交唔到我地會派籌!

呢間野的ex老闆係York owner, spinoff 咗,existing owner 都係York owner 的relative.  唔知係咪York and stafford 太多負面news, 所以sn 要我地D parents queue up造勢上newspaper/news, 令到所有人覺得這間kinder 好popular.  可憐的我們不單做了免費臨記,仲要乖乖付上$30 報名費。

咁我好D 留番$30買博愛抽獎卷可能抽到鑽石

我都唔。明我仔4年前考報間間都吾洗排

仲有想請教那間K是冬天還可以報名?

lamlam24 發表於 13-9-7 22:49
我真係唔明,早幾年,我地排過好多間,間間都2-3個鐘閒閒地,零晨3-4點鬼咁凍去排都係咁,無論一線定二線都 ...

Sn 兩年前都唔係咁。even CCkg 要排都係30 mins. Sc, kv 唔洗排。最近我幫k3 女女交Dgs, sp coed, good hope forms, arrangement 都好好。點解sn 只限3 hrs, 真費解。

sn 以往年年都要親身交,唔係今年先改制,我唔明有乜問題(純屬個人感想)

哦·港島區·我無研究多谢指教

回覆:baby_tigger 的帖子

年年都是3小時嗎?

‹ 上一主題|下一主題