用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 返左成個星期,間中學係吾係同你期望一樣 ...
go

返左成個星期,間中學係吾係同你期望一樣

呢間係第一志願,又係自己同呀女心儀既中學,但入到去感覺兩回事。呀女果班有好多男仔上堂都玩得好勁,當老師無到,有個扒起度上堂,老師話已吾埋,上堂罵班男仔多過上課,一d都吾似band 1學校。上次打比班主任講關於課外活動既事,又話要同呀女傾完覆我,之後無左下闻。呀女好吾鐘意學校,但我唯有講多d正面說話,希望係過度期,慢慢適應到

longfung  B1都分頭中尾, 如果係B1尾有可能會收到B2尾的學生, 質素會較參差不齊  發表於 13-9-10 23:03

回覆:kiu1112 的帖子

咁慘,我個仔間中學剛相反(男校),佢話比起小學好嚴,全班男仔都無人夠膽出一粒聲。

引用:咁慘,我個仔間中學剛相反(男校),佢話比

原帖由 hkccgirl 於 13-09-07 發表
咁慘,我個仔間中學剛相反(男校),佢話比起小學好嚴,全班男仔都無人夠膽出一粒聲。

...
佢都有話老師比小學時惡同嚴厲

引用:咁慘,我個仔間中學剛相反(男校),佢話比

原帖由 hkccgirl 於 13-09-07 發表

...
咁係好,定係唔好?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:返左成個星期,間中學係吾係同你期望一樣

回覆:shadeslayer 的帖子

我贊成嚴厲一點較好,至少讓中一仔知道學校有規有矩,上堂也可認真一點,先嚴後寬較佳

item  認同!  發表於 13-9-7 16:24

我女果間就好嚴, 有少少投訴咁嚴.

yinyin0609 發表於 13-9-8 11:29
囡囡那間個個小朋友都好叻
囡囡話要比心機
好開心, 不單只自動自覺, 目標更加明確 ...
阿女讀得很開心,同學和老師也很nice返了一星期學,都很準時起床回校
希望可持續!

回覆:yuenwaimami 的帖子

間學校都幾嚴,而阿仔都比以前認真左,亦喜歡呢間學校。

我囡都覺得唔錯, 各方面都適應, 個個都好nice

我女話佢班只有1/5聽書,後面D女仔成日爆粗,D男仔,寸老師,唉,我叫女忍耐下,睇定D,我考慮發封Email 同老師商量下。

bigfoothk  邊間?  發表於 13-9-10 23:06
bigfoothk  邊間?  發表於 13-9-10 23:06

依家的老師,開寶馬,揸benz,借用貪曾的口號,做一份“好”工。一做幾十年,得閑就讀個碩士,一于等退休。如果邊個miss阿sir,仲肯鬧兩句,就已經系好盡責噶啦。如果你把仔女的前途,完全靠學校的老師,甘我就祝你好運了。

Deleted

回復 kiu1112 的帖子

有d同學唔專心聽書, 扒響度上堂唔代表佢哋成績差, 可能佢哋覺得課堂d野無難度, 吸引唔到佢哋咋, 分分鐘考試名列前茅, 唔好睇小呢類學生, 我讀書時就遇到咁樣的同學.

引用:我女話佢班只有1/5聽書,後面D女仔成日爆粗

原帖由 fannymk 於 13-09-10 發表
我女話佢班只有1/5聽書,後面D女仔成日爆粗,D男仔,寸老師,唉,我叫女忍耐下,睇定D,我考慮發封Email 同 ...
呀女學校band幾?

引用:Quote:kiu1112+發表於+13-9-7+11:51+呢間係

原帖由 ha8mo 於 13-09-11 發表
有冇朋友一齊升入去?

就咁聽似係同學問題而唔係學校有問題
有一個小學同學一起升上去,但吾fd。都識到少少同學