用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 bb自己返了PN 兩天
go

bb自己返了PN 兩天 [複製鏈接]

返屋企常說不返學,好似好驚,又發口夢說不返學,點算?是否正常?

0    0    0    0

咁肯定唔多正常喎, 試下去學校了解下咩野事好, 可能同學仔蝦, 老師唔好?

回覆:cfbwong 的帖子

我B頭3日自己返學都喊,晚上發左7、8次夢嗌媽咪,仲要痴身左好多 (佢應該係驚我會離開佢)!但到第4,5日返學己冇喊,但e+問佢返唔返學佢仍然都話唔返,我估要比多D時間佢地適應,未必一定係學校問題!
就算大人轉左新公司都有適應期啦,何況小朋友!我表妹接佢仔〈K1〉放學時,佢仔問我表妹係咪唔要佢添呀!呢D其實係D小朋友心中既恐懼,可能我B都係咁諗,只不過係太細唔識講,咪唯有用自己識講既野嚟表達囉!

回覆:bb自己返了PN 兩天

我覺得是正常的,只係2日之嘛!有d小朋友喊足驚足2個月!
我女係人都跟,不怕陌生好大膽。但舊年開學都扭話不返學,朝朝都話唔要返學....上上下堂間唔中飲泣問老師媽咪幾時接我...個幾星期就開始適應了....比多少少時間睇下先...

多謝各位鼓勵

非常正常,佢咁大個都未試過離開平時照顧佢嘅人,去到個陌生環境,係人都驚啦!比多d時間佢慢慢適應,慢慢會好!一齊加油

可能學校太多人太嘈,又太多人喊,又多活動,去洗手間都一大棚人,嚇親小朋友

引用:返屋企常說不返學,好似好驚,又發口夢說不

原帖由 cfbwong 於 13-09-06 發表
返屋企常說不返學,好似好驚,又發口夢說不返學,點算?是否正常?
其實PN的小朋友仍要安全感,最理想就係二歲八個月先返。我個女頭幾日有婆婆陪上堂,好喜歡學校,星期五第一次搭校車,原來好興奮,上車后知道婆婆唔跟即喊,婆婆到校後見佢無事,老師叫婆婆不用出現,至放學才接佢(不搭校車),佢把聲沙左,昨晚睡了一會喪喊,我未返家,結果失聲了。所以這段時間要多陪伴

‹ 上一主題|下一主題