用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee 的Music wonderland 和 葉氏的兒童啟蒙班 ...
go

Tom Lee 的Music wonderland 和 葉氏的兒童啟蒙班 [複製鏈接]

Tom Lee 的Music wonderland 和 葉氏的兒童啟蒙班, 邊個好D呢? 小朋友3歲半。
   4    0    0    0

I want to know too

回覆:Chickee 的帖子

我都考慮緊葉氏,但畲否太多人一班

我的小朋友而加上緊TomLee了, so far 好開心。

我個女兩歲時上過Tom Lee的紅蘋果班。開班時一個導師對差不過十pair大人加小朋友。一隻CD約十隻歌上了十八堂,冇乜機會俾小朋友掂樂器(只有一個大鼓和搖鈴)。主要教跟歌打拍子,唯一好是有講故事欣賞音樂。如果好似我個女坐唔定走嚟走去,同佢上堂都幾辛苦。記得一堂除番開都要兩百幾蚊,以咁嘅師生比例唔值。Music wonderland 我冇上過,要等其他們JM分享。
之後我個女轉咗去葉氏(佐敦分校),自己上堂。有兩個導師對對十幾個小朋友。形式有D似番幼稚園,早去有枱有玩具俾小朋友玩住等,上堂時圍圈排排坐。感覺上課程比較有系統同適合幼兒。有學Doe  to mi fa so la ti doe手號,睇拍子符號,同敲擊樂器。聽亞女講最尾嗰堂要輪住出去自己唱歌。導師較有經驗小朋友亦上得開心。

以上只係我嘅經驗,喜歡Tom Lee的亦大有人在。

我囡囡讀緊葉氏,由兩歲幾班讀,將會升班, 佢讀得好開心, 我鍾意葉氏係有進度咁升上去, 可以由細學到基本音樂到大個.
但佢套手號係葉氏獨有, 呢點要提提先.

Chickee 發表於 13-12-4 12:35
我的小朋友而加上緊TomLee了, so far 好開心。
then did you get a chance to try Yip's after??

any comments?

回覆 zcw2011 的帖子

我地揀了TOM LEE, 已學完music wonderland, 而加JMC了。我覺OK, 其實學音樂, 課程次要, 最重要老師有心教。

zcw2011  Thanks for help  發表於 14-7-25 10:45
‹ 上一主題|下一主題