用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗,天水圍學校Banding
go

元朗,天水圍學校Banding

本人對自己區內學校不太認識,小兒今年小六,即將選校但仍未有頭緒,他的成績介乎band 1尾band 2頭,可以點揀做月有冇人知道呢區d學校嘅排名? 大家可否比d意見我呢? 我比較著重校風。謝謝。

elbar  自行或試 1.基朗 2.翁祐   發表於 13-9-5 19:29
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

回復 *momo 的帖子

BAND 1 尾學生天水圍伊利沙伯(伊中中)不錯, 校風純樸,但由於有一條龍小學, 所以外來生學位極少, 唔抗拒直資的話李兆基係好選擇, 今年出咗7科5**狀元, 可能會競爭大咗, YMCA都係直資中學比較活動教學, 但好似仲係有一條龍小學學生直升(唔太確定), 所以外來生學位亦不多

元朗白約翰亦是不錯的選擇

請問翁祐中學好嗎?

回復 Rosannaau 的帖子

翁祐積極進取, 漏了一提, 天水圍羅桂祥和元朗基朗校風純樸, 亦是不錯的選擇

回覆:元朗,天水圍學校Banding

張煊昌、循道衞理都係band 2好學校

請問翁祐Band幾?

回復 Rosannaau 的帖子

我查閱順德聯誼總會翁祐中學 2011 - 2012 校務報告,找到以下的資料:
1. 本年度共有179名學生參加2012香港中學文憑考試
2. 本校學生入讀本地受資助大學學位比率遠高於全港平均數,共有32名學生獲大學取錄
3. 本校共有15名人次在公開考試中獲得最高5**等級成績

資料來源:http://www.stfa-yyc.edu.hk/open/reports/AnnualReport1112.pdf

從以上資料可知道 入讀本地資助大學學位課程的人數百分比是 17.9%。

從這數字來看,這所學校接近 band 2 頭。

謝謝你的資料

請問如band 1 尾band2頭,自行羅桂祥及基朗適合嗎?或翁及基朗呢,

elbar  自行或試 1.羅桂祥 2.基朗   發表於 13-9-7 18:05

引用:請問如band+1+尾band2頭,自行羅桂祥及基朗

原帖由 Rosannaau 於 13-09-07 發表
請問如band 1 尾band2頭,自行羅桂祥及基朗適合嗎?或翁及基朗呢,
基朗、天官、羅桂祥

請問如band1尾band2頭選 張煊昌、循道衛理、翁祐邊間較合適及其Banding。謝謝!

elbar  自行或試 1.羅桂祥 2.張煊昌/基朗   發表於 13-9-9 22:00

引用:請問如band1尾band2頭選+張煊昌、循道衛理

原帖由 Rosannaau 於 13-09-09 發表
請問如band1尾band2頭選 張煊昌、循道衛理、翁祐邊間較合適及其Banding。謝謝!
...
張煊昌整體上較平均!因為其他兩間有聯繫、一條龍學額,收生較被動,而且較參差!不過循道有基督教背景,品德靈修方面較好,而且循中自行派位,傾向收他校畢業生!翁主打IT

請問基朗同基元邊一間好?

引用:請問基朗同基元邊一間好?

原帖由 well_being 於 13-09-09 發表
請問基朗同基元邊一間好?
基元band 1 英中,基朗band 1 尾中中!

How about 鄧佩瓊band1尾band2頭,自行有機會嗎?