用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如自學考ielts, 請教
go

如自學考ielts, 請教

請問如自修考Ielts, 買哪些参考書呢?因有不同出版商,價錢又不便宜,請教路。唔該! 

cambridge, 圖書館借, 大陸買.

我女印左約莫10份 past papers (都唔知有冇做晒) 1個星期前預備
冇上過堂亦冇特別買書自修, 平常心去考便可

Working hard on listening and reading parts to aim at high scores like 8 or above. Do pay attention to chart interpretation in writing parts. As for the essay writing part, the score would normally be ordinary in the eyes of the foreigners. Practise speaking to look more fluent. If you do all these, it is not difficult to get 7 or above. In this way, I got 7.5 myself.

ccspy 發表於 13-9-5 14:37
Working hard on listening and reading parts to aim at high scores like 8 or above. Do pay attention  ...
大學資助學生考ielts,小女沒有準備去考,取得8分,有同學去特別上course,有8.5分

item 發表於 13-9-6 13:21
大學資助學生考ielts,小女沒有準備去考,取得8分,有同學去特別上course,有8.5分 ...

沒有準備去考,取得8分?
點都做下past paper掛. Anyway, 8分已經好高分.

cow 發表於 13-9-6 13:57
點都做下pass paper掛. Anyway, 8分已經好高分.

讀得大學, 冇準備有8分一D都唔出奇, 亞囡既同學中五亦冇準備都攞到7分. 要唔要上堂都係睇考生本身既英文底. 如果英文一般既, 最好都係上下堂, 做下Past paper.

Any links for the admission?

點都做下pass paper掛. Anyway, 8分已經好高分.
小女HKCEE同埋A Level Oral 中、英文都攞A,Debate team, 但ilets oral 只係攞7.5分,她很不滿意,自覺英語流利,覺得外籍考官歧視香港人,因為她想攞1st hon grad,所以冇用時間去準備ilets。

點都做下past paper掛. Anyway, 8分已經好高分.

聽聞香港的 ielts average 係 6.5 分
但 ek 呢度 d 小朋友好叻,個個唔駛準備都有 7 分 8 分,我都想知 d  5 分 6 分去晒邊
我就真係唔信香港學生會唔準備就去考試
考得試,邊個想考得差?點都睇下書,了解下個考試 format  卦
求求其其考,完全冇準備,我覺得係不負責任的學生,咁樣係浪費自己時間,不如唔好考
ielts 和傳統香港學生接觸開的英文試完全不同,如果完全乜準備都冇,就算英文有 5** 都未必可以好高分
不過,好多學生中意吹水,唔通同你講,我比幾千蚊上了堂,又做了十份 past paper,但都唔夠你考得好
好瘀囉

nintendo 發表於 13-9-6 15:42
聽聞香港的 ielts average 係 6.5 分
但 ek 呢度 d 小朋友好叻,個個唔駛準備都有 7 分 8 分,我都想知 d  ...
大學裏有些學系不注重英語成績,例如 Eng、pure science、還有很多不熱門的學系,可以拉低哂整間大學ilets的分數,但HKU一定是最好,因為HKU 有Law,Medi, 收生英文成績最好的學生,整體成績差極有限。ek 的小朋友叻,這個是當然的,入ek討論區,肯定父母不是目不識丁,還很用心用力去栽培子女,5,6分的去咗邊,那些咪是一些中中的學生,家長不上ek, 不信冇準備去考ilets? 睇下你覺得8.5分重要定1st hon grad 重要,8.5分的同學攞不到1st hon。

老實講,我都唔信一個大學生會完全冇準備就去考IELTS, 點都做下past paper掛, 唔做past paper, 都要了解下個考試 format 掛. 冇乜準備, 我信.

cow 發表於 13-9-6 16:23
老實講,我都唔信一個大學生會完全冇準備就去考IELTS, 點都做下past paper掛, 唔做past paper, 都要了解下個 ...
小女中六時考過,那一次是7.5分,那一次又是Oral 分不好,她也是忿忿不平。

item 發表於 13-9-6 16:10
大學裏有些學系不注重英語成績,例如 Eng、pure science、還有很多不熱門的學系,可以拉低哂整間大學ilets ...

其實考 ielts,實際都係 for 升大學
對中學生,考 ielts 要比錢,千五蚊
而且考 ielts  都係為升大學,點都想考得好卦
如果唔睇下書,唔了解下考試型式,我真係唔信囉
其實唔係話要出去上堂先算 "有準備"
但點都會上 ielts  網睇下 ielts  係考 d 乜,做下 sample test
上網找,大把 sample test 可以 download

nintendo 發表於 13-9-6 17:24
其實考 ielts,實際都係 for 升大學
對中學生,考 ielts 要比錢,千五蚊
而且考 ielts  都係為升大學,點 ...
因為這次考ilets 是大學俾錢,小女應知他們的準則,我想是冇乜準備,她很重視畢業試,而且ilets考得不理想,你可自費再考,但1st hon degree, 就只得一次機會,不用想都知那樣重要。

item 發表於 13-9-6 17:40
因為這次考ilets 是大學俾錢,小女應知他們的準則,我想是冇乜準備,她很重視畢業試,而且ilets考得不理想 ...

你囡囡考1st hon 好叻女啊, 如果小兒考到2nd upper 我巳經要還神

小彬彬 發表於 13-9-6 18:22
你囡囡考1st hon 好叻女啊, 如果小兒考到2nd upper 我巳經要還神
我朋友的兒子幾年前攞咗1st hon+dean list,我也很羡暮,他先工作了三年,去年取得全費獎學金到美國修讀碩士,今年留在美國工作,很有大志,爭取國際經驗,我想小朋友應該有多些鼓勵,向正面看,相信三年後你也跟其他ek家長說同一翻話,加油!

item 發表於 13-9-6 19:15
我朋友的兒子幾年前攞咗1st hon+dean list,我也很羡暮,他先工作了三年,去年取得全費獎學金到美國修讀碩 ...
謝謝鼓勵, 但1st hon 真的想也不敢想, 因為小兒的師兄說上年1st hon 全是大陸學生的天下, 香港學生只得一個1st hon

小彬彬 發表於 13-9-6 19:54
謝謝鼓勵, 但1st hon 真的想也不敢想, 因為小兒的師兄說上年1st hon 全是大陸學生的天下, 香港學生只得一個 ...
是呀,大陸學生真的很勤力,小女也說在圖書館永遠都見到他們,香港學生真的要自強不息,現在大學生是全球競爭的,不能只活在自己的國度。

item 發表於 13-9-6 20:05
是呀,大陸學生真的很勤力,小女也說在圖書館永遠都見到他們,香港學生真的要自強不息,現在大學生是全球競 ...
主要內地來港的大陸學生都是尖子, 中國咁大, 人多, 叻的學生自然比香港多, 小兒深圳的表弟都考左入香港的大學, 佢自小巳經好叻, 年年都是全級頭5名

item  大家加油!  發表於 13-9-6 20:38
item  認同,唯有大學加油!  發表於 13-9-6 20:28