用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學  

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-07+發表尋日

原帖由 bebesoky 於 13-09-08 發表
加油呀!我仔病咗2日無返學,希望追到進度。
星期五先上課,好少功課,超低b

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-08+發表加

原帖由 1仔1女 於 13-09-08 發表
星期五先上課,好少功課,超低b
我地星期三上,每日3-4樣

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-08+發表星期

我地星期三上,每日3-4樣
你唔係將天?

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-08+發表我

你唔係將天?
梁潔華呀,不過有朋友入將天,所以大概知。上得來多有啲印象同你傾過

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-08+發表你唔

梁潔華呀,不過有朋友入將天,所以大概知。上得來多有啲印象同你傾過

...
梁潔華好呀,我都好鍾意

回覆:tingfeiwong 的帖子

多謝你的分享!

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

引用:回復+wing2003+的帖子 我上次去基德聽講座

原帖由 tingfeiwong 於 13-09-08 發表
回復 wing2003 的帖子

我上次去基德聽講座,覺得d老師同校長好有heart , 學校唔係死谷果d , 係好以小朋友 ...
多謝你的分享呀!

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,

回覆:嫣爸爸 的帖子

如果我仔唔係無左適齡分,我都想揀王余,一嚟近,二嚟又係鐘意佢環境寧靜同四周配套好!同埋我聽講過王余都有支援班比SEN的學生!

PandaVV   9月7日王余的老師跟我說 "近年沒有接觸SEN的學生 及 很少這些學生"  發表於 13-9-10 21:48

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-08+發表梁

梁潔華好呀,我都好鍾意
其實我自己都係鍾意梁潔華、將天、明道,但將天太難入,唔敢搏

http://hk.news.yahoo.com/怪獸家長排通宵報幼園-224025183.html
可憐天下父母心~ 做人父母當然希望仔女入到心儀的學校, 我們經濟唔許可! 唯有希望大抽獎時有機會入到一間不過不失既小學!    最好係支援到特殊小朋友, 已心足~

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

今天將天有講座。你地有冇去呀!

引用:+http://hk.news.yahoo.com/怪獸家長排通宵

原帖由 bckwong 於 13-09-08 發表
http://hk.news.yahoo.com/怪獸家長排通宵報幼園-224025183.html
可憐天下父母心~ 做人父母當然希望仔女入 ...
咁明道係不錯選擇

引用:Quote:原帖由+1仔1女+於+13-09-08+發表梁潔

其實我自己都係鍾意梁潔華、將天、明道,但將天太難入,唔敢搏
我就係多5分先博,否則同你一樣,你係15分自行入到?

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-08+發表其

我就係多5分先博,否則同你一樣,你係15分自行入到?
係15分自行入的

小朋友的學習能力有異,每個父母感到憂心.以下的例子希望能帶來少少正能量.

有個小朋友升小學後,考全級最末.個子矮小,永遠排隊排第一.那時沒有SEN等等的概念.他永遠寫字顛倒對調.只有他的母親會關心他的學業.其他家庭成員的學習能力正常,奮發學習,卻沒空照顧sen的弟弟.他的學習有幾差劣???中三時26個字母也寫不出.會考只一科e,其他fail.

他長大後做了一年文員(多數送文件),賣衫,賣手機.最後,全家一起努力扶助他.有人部他入健身室,飲大隻佬奶粉.一星期吃兩三次薄餅.他會吃了一大半厚批.部他讀st. john急救.

結果,他用了三年時間投考救護員.現在.小朋友剛升了職,膊上有兩畫.其他家庭成員也有了轉變.陪他跑的那個,身體也變得強壯,每年跑全馬.陪他吃的,每日吃血壓丸和降膽固醇藥.

他在年近30歲時,終可以寫得一手好字體.因為家有印傭,英語對話也會了.

希望你和你的小朋友心連心,走向晴天.   但上面例子的心連心卻遲了20年啊!

這個例子該跟主題無關.卻希望能鼓勵有心人.

對不起!離題了.

嫣爸爸 發表於 13-9-8 22:43

小朋友的學習能力有異,每個父母感到憂心.以下的例子希望能帶來少少正能量.

感謝你的分享! 很勵志呢!
今早中心姑娘及社工做了家訪, 我們提到選學校問題! 她們提議能提供特殊服務為優先選擇! 就算入學其他小學沒有, 可向學校反映小朋友問題, 通常學校會向政府申請資助, 安排提供服務, 當然申請需時! 但直資就沒有, 需自行找私營機構!
未來兩個星期, 雖星期六, 日不能請假參觀, 但老闆肯批准請假幾個鐘, 希望能出席到其他小學簡介會了解! 各位家長們: 加油!!

聽過將軍澳循道衞理小學校長既講座,感覺e間學校唔會太關注sens既小朋友,反而去過黃藻森小學聽講座,校長講得好詳細點幫小朋友,好關注佢地,聽落好吸引!但唔明點解得兩班,同無咩家長講好唔好!所以仲諗緊邊間好。。。

回復 bckwong 的帖子

打開小一學校概覽,係邊個位可睇到果間有無特殊服務?睇過黃x樹話有,但有家長話間學校根本唔會包容有問題既學生,所以真係唔係好識分!

醒目開學勳章 王國長老

kellychan77 發表於 13-9-9 14:35
回復 bckwong 的帖子

打開小一學校概覽,係邊個位可睇到果間有無特殊服務?睇過黃x樹話有,但有家長話間學 ...

我打左兩大段野都食左我, 激氣呀, 你等我

岩岩PM完教個家長睇, 我教你, 去每間學校網頁, 睇校務報告/週年報告, 做過至會寫出黎, 無得呃, 唔會好似D marketing介紹, 講咩都得!

我搵左幾間東區小學俾果位家長, 你可以睇睇人地做左d咩, 有個期望, 就知黠去expect一間學校幫sen小朋友:

培僑, http://www.pkps.edu.hk/newhtml/login/gs/pdf/1112yp.pdf
p30開始

慈幼annual report一句都無講sen
http://salesian.edu.hk/manage/report2/2.pdf

嘉諾撒
http://58.64.129.28:81/CustomPage/11/學校報告2011-12.pdf
睇p20

港同
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/aboutus/file/plan_Annual_Report_2011-12.pdf
P14

好過靠概覽果幾句野估估下

醒目開學勳章 王國長老

黃永樹sen: p29-30, p34
http://www.plkwws.edu.hk/schooli ... pt1112/srpt1112.pdf

所有報告:
http://www.plkwws.edu.hk/schoolintro/10report/index.htm