用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

嘩! 上稚幼園有這麼多單張.

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

如果有特殊需要,千萬千萬千萬唔好揀港澳,將天/明道支援最好,景天人少照顧足d,但手太多,惹人反感

原來你冇嬲架, 咁就好啦, 連版主都以為你嬲, 出聲叫你 請冷靜及理性討論, 同時請留意文責自負.... 咁就好啦, 版主唔駛擔心你啦. 其實係你誤會左我個問題,我冇離題,  我冇問你既決定, 係問緊你既分析, 事關你話會先試宣基,...個3間, 最壞打算入景天, 我想知原因啫, 或姐我換個問題, 係咪宣基個3間課程好過景天 定支援好過景天, 派位好過景天你先張3間學校排先, 景天做後備呀學校D宣傳單張收埋收埋一大踏, 唔係去到晒, 你舊年已經去定開放日, 有一年時間諗, 得到咁既睇法, 你公開下你D分析, 等其他家長參考下

1仔1女 發表於 13-9-7 14:22
如果有特殊需要,千萬千萬千萬唔好揀港澳,將天/明道支援最好,景天人少照顧足d,但手太多,惹人反感

...
想問將天同明道有沒有校車呢?我沒有這兩間學校料,星期一打去問下!謝謝!

引用:Quote:1仔1女+發表於+13-9-7+14:22+如果有

原帖由 bckwong 於 13-09-07 發表
想問將天同明道有沒有校車呢?我沒有這兩間學校料,星期一打去問下!謝謝! ...
明道唔知,將天有,但只限將軍澳內,不是度度都接,你住邊?

1仔1女 發表於 13-9-7 14:59
明道唔知,將天有,但只限將軍澳內,不是度度都接,你住邊?

我住景林邨!唔知新都城有沒有站呢?

bckwong 發表於 13-9-7 15:05
我住景林邨!唔知新都城有沒有站呢?
景林今年有,0730上車,1630下車, $530

1仔1女 發表於 13-9-7 15:18
景林今年有,0730上車,1630下車, $530
感謝你!請問唔係住將軍澳站個邊係咪較難入讀?

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-6+09:42+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-06 發表
没有說你打手,你敏感了。
係呢兩年上bk呢間學校一直有這個傳聞。大家只係研究下點解咁好既學校往年只收到一班而好奇。

選校係選適合自己小朋友便可,其他只係參考吧

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

1仔1女,我無記錯你小朋友讀將天,小朋友適應嗎?英文科學深嗎?

睇番過去討論區有關景天既打手, 唔明點解佢地要咁樣做, 反而其他小學沒有! 願這些事告一段落!
聽聞將天競爭很大而且多功課, 但能支援到特別既小朋友, 也是不錯選擇, 而且有校車到景林邨~     

引用:睇番過去討論區有關景天既打手,+唔明點解佢

睇番過去討論區有關景天既打手, 唔明點解佢地要咁樣做, 反而其他小學沒有!  願這些事告一段落!
...
唉!死心不息!死纏不休!

回復 bebesoky 的帖子

相信應該是出生率未回升(那時),寶琳區變舊,校舍舊.新都城周圍有很多收生不足的學校.好學校被縮班,不足為奇.

其實,哪間學校不想千秋萬世.居安思危.宣基(家在尚德)老師8點才關門離校.摸黑回家.有時有教會活動,老師走了,校門仍未關上.足班數的大校也會盡力提高教學質素.以免將來收生不足.少班學校當然更盡全力求存.相信不只將軍澳的學校,全港大部份學校均會各展所長.(but, 天水圍有一間小學例外,校內沒有活動,老師超準時走.)

若學生人數回升,大校可因此多了優秀學生的選擇,名落孫山只得退而求次.少班學校便有望招收落選的小朋友.'機會是留給準備好的人'老闆常鼓勵我的名句.今年,基德(比去年多了2班),景天(比去年多了3班),陳國威(比去年多了1班),梁省德(比去年多了1班).黃藻森和陳耀星(和去年相同)劉德(找不到資料,只知沒了一個年級)

教育局把落選學生分配到收生不足的學校去.他的準則應該不是EK討論區內辯論比賽的成敗而區分.也該不會是報章上貪曾之疑.我相信教育局因為某些我看不見的原因而支持某些學校擴班.因此,尤其校舍老舊仍不倒下的,我們不是曾經讚揚他們的過去的努力嗎?大角嘴鮮魚行便是從殺了校檢命復活.校長有魄力,又得到在下的老師追隨.我不是教育局肚裏的毛毛蟲,卻可從擴班數目而猜測教育局對幾間收生不足學校的欣賞程度.

我自己肯定安排兩個小朋友將來報讀大校.王余家潔最近公共圖館,泳池和寶康公園.陽光充沛,遠離商場.最重要是兩小朋友步回尚德的路程不遠(當做運動).但我不抗拒入讀在擴班的學校.若將來經濟許可,也想到直資小學去.(兩個的學費令我吃不消)

下面的照片: 我今早8時帶囡囡到寶康公園玩.  看見景天的小朋友在練波.可見該校老師不懶.或許有其他學校在忙着別的.因為那老師說梁潔華去年會在星期六下午來練波.將天也會在星期三.田家炳在星期五.區內小學在玩英超啊!

回復 嫣爸爸 的帖子

p.s. 我日到了幾間學校的功課欄,得知小一班數.順便看看學校的資訊.網頁內容十分精彩.比我自己細小時所讀的(新法)強很多倍.

引用:Quote:1仔1女+發表於+13-9-7+15:18+景林今

感謝你!請問唔係住將軍澳站個邊係咪較難入讀?
關咩事,自行靠分數,派位靠彩數

引用:1仔1女,我無記錯你小朋友讀將天,小朋友適

原帖由 bebesoky 於 13-09-07 發表
1仔1女,我無記錯你小朋友讀將天,小朋友適應嗎?英文科學深嗎?
尋日先正式上課,暫時ok,佢都好鍾意,我睇過英文科學,唔太難

嫣爸爸 發表於 13-9-7 23:29

相信應該是出生率未回升(那時),寶琳區變舊,校舍舊.新都城周圍有很多收生不足的學校. ...
唉!

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-07+發表1

原帖由 1仔1女 於 13-09-07 發表
尋日先正式上課,暫時ok,佢都好鍾意,我睇過英文科學,唔太難
加油呀!我仔病咗2日無返學,希望追到進度。

回復 wing2003 的帖子

我上次去基德聽講座,覺得d老師同校長好有heart , 學校唔係死谷果d , 係好以小朋友為本ga學校。

bckwong  認同!!  發表於 13-9-8 08:38

嫣爸爸 發表於 13-9-7 23:29

相信應該是出生率未回升(那時),寶琳區變舊,校舍舊.新都城周圍有很多收生不足的學校. ...

值得令我反思!

‹ 上一主題|下一主題