用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學   [複製鏈接]

大家好,
今年我仔都係讀景天小一, 其實我頭頭搵小學果陣都無諗過會選景天 & 無參觀過其他區既小學, 因為我係住在調景嶺區, 但係在K3咁O岩幼稚園派左景
天小一預備班, 其實我指係覺得免費就比個仔去試下啦, 誰不知我仔上左後話比我听鍾意呢間學校話好好玩好開心, 但係呢間學校唔係我心儀既, 記然我仔鍾意呢間學校又係小班教,雙班主任會照顧好D, 因為我仔專注麻麻地可能識合我仔喎, 我就九唔九都上親子王國睇下有無人講&評語啦, 但係好少人講景天呢間學校, 到最後選學校時我同老公商量過記然亞仔咁鍾意呢間學校我就選第三自願, 結果中左.  之後我在深入了解呢間小學發覺D老師真係好有愛心,有心教小朋友又有托管班樣樣都o岩我要求,因為我同老公都係在職人士, 所以我地兩公婆都好放心將個仔交入呢間學校. 因為我都是一個緊張的媽媽........  

仔仔返左幾日都話開心,學校好好玩,而家朝早我一叫佢就起身.

我指係對景天呢間學校既感覺想同大家家長分享!

同一間學校都有人話好有人話唔好, 一個家長話多功課又深做到幾夜, 另一個家長又話平均做一個鐘就做完, 呢d好睇小朋友同大人嘅配合, 最好親身去學校了解一下, 你會睇到邊d學校老師校長成日鞋口鞋面連答你問題都兜大圈果d學校就要認真考慮
上年選學校留意到將循附近起緊樓打樁聲都幾嘈, 黎緊仲有一個新地盤要起樓, 值得注意

funnysiu  完全同意. 親身睇下每一間學校仲好過聽人意見啦.  發表於 13-9-6 18:12
CKHUNG  totally agree with you ^^  發表於 13-9-6 13:50

每間學校搞既講座都好鬼HARD SELL, 好似間間都不錯~ 搞到我都頭暈暈!真不懂如何精明~
sandy9992 既小朋友返左幾日學都係較短, 我反而想知道派既中學係咪理想! 昨午問主任究竟有幾多個派加密主思, 佢話唔方便講~ , 我見其他小學都會透露, 覺得有點怪! 難道只有一位? 而我母校係官中又沒有學生入讀, 所以亦係我顧累之一...

funnysiu  據我所知, 今年派得幾好的. 不過有幾多人入邊間我就唔太清楚詳情. 但係一定唔係只得一位入到迦密囉.  發表於 13-9-6 18:19

e+ D學校間間都係咁, D老師做到死死下, 不過話時話, 景天校舍真係舊左D, 個廁所仲好臭,我隔離屋個小朋友話唔敢係學校去廁所, 忍到番屋企,  不過好難怪,佢大門口對住垃圾詀, 實有味啦

funnysiu  呢樣野我地都有反應過, 不過始終係要好多政府部門, 所以冇咁快可以解決到. 你都知政府D野幾咁"快"架啦.  發表於 13-9-6 18:17

將軍澳D學校間間都咁博,托管班同補習班同活動多到不得了, 小朋友仲忙過大人

michelle071180    發表於 13-9-9 13:46

Pamly 發表於 13-9-6 12:06
e+ D學校間間都係咁, D老師做到死死下, 不過話時話, 景天校舍真係舊左D, 個廁所仲好臭,我隔離屋個小 ...
"忍到番屋企" 笑死我!! 我之前睇過管理公司出既通告, 提及過學校曾要求搬走個垃圾站, 最後係唔成功! 我行過又唔覺臭, 可能佢痴住間學校, 夏天好熱時就唔知啦~

funnysiu  其實你住得咁近, 你可以日頭有時間去看看學校既情況架.跟住再去多幾間學校睇下邊間是適合你小朋友既先報入去啦.  發表於 13-9-6 18:21

bebesoky 發表於 13-9-6 08:22
提提大家,留意ek有個貼講學校開放日,將車澳區好似9月14/15日有幾間做開放日或東港城有展覽,你們留意下 ...

好建議! 希望到時有眉目!

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

最緊要小朋友喜歡間學校,我仔去過王余家潔、保良局黃永樹參加體驗課,佢就唔太喜歡

funnysiu  冇錯, 小學係比較重要的, 因為六年既生活, 所以一定首要係小朋友中意間個學校.  發表於 13-9-6 18:15

其實小朋友返學7~8個鐘,做家長的當然想他們能愉快學習,没有太大壓力,不怕返學。我不知道其他學生係點,至少我两位小朋友都非常想返學,小班教學我個人認為最好,小朋友分心機會少咗,老師教學上也容易咗,最後得益的是小朋友。

回復 bckwong 的帖子

勁喎, 連管理公司D通告都睇得禁清楚, 連人地學校曾經要求搬垃圾站你都睇到, 仲要記得, 真係勁喎, 你仲要企係樓下睇公告欄, 真係服左你, 我有時間都睇多套韓劇, 你真係好關心社區, 好關心景天喎

Pamly 發表於 13-9-6 19:14
回復 bckwong 的帖子

勁喎, 連管理公司D通告都睇得禁清楚, 連人地學校曾經要求搬垃圾站你都睇到, 仲 ...

誇獎啦~ 真係人各有志喎~ 你簡直係全宇宙最勁! 我唔識韓文! 好羨慕你咁鍾意睇韓劇! 唉~ 我由細到大衣食住行都係住景林, 親戚朋友又係住景林! 另外我何止關心社區, 仲會上網睇事時新聞同國家大事, 唔識咪上網問人LAW, 只怪我讀得少書,  無計啦~  

唔駛識韓文嫁, 識中文就得啦, e+電視播D劇有字幕又有配音嫁,,你無睇電視咩 講開又講, 前日最開頭你話想揀1.宣基2黃永樹3.梁潔華,最壞打算係景天, 你對景天禁熟,熟到好似係入面做禁, 不如都講下宣基, 黃永樹同梁潔華, 你實知佢地點樣好法架, 分享下, 點樣好過景天你同D清潔阿姐禁熟, 全邨又熟, 你又禁關心子女升學問題, K2去定禁多開放日, 參觀禁多學校, 梗有心得既, 又帶起呢個討論區, 真係好想知道呢3間點好法, 一定好勁

真失敬啦!我少睇電視!我同清潔阿姐熟,選擇咩學校同關心仔仔又關你咩事呢?你似乎離題啦!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請冷靜及理性討論, 同時請留意文責自負, 如會員違規言出挑釁, 會收警告牌, 漠視警告者會禁言/封戶, 敬請留意!

同時亦請不要離題討論, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

感謝版主的回覆! 收到!

多謝版主, bcwong你唔洗興喎, 你同清潔阿姐熟, 我係贊你人面廣喎,  至於個3間學校, 係你最開頭話想楝, 話最壞打算揀景天, 我所以問下你呢3間學校既好處, 點樣好過景天, 比其他家長參考啫, 有咩得罪,或講錯嘢唔好怪喎, 我唸其他家長都好想知你既睇法囉

正如特首,唔可以代表全港市民!更加唔可以代表家長們,咁簡單既道理你明既!!嬲你仲咩呢?只係覺得你離題!所以揾版主幫幫你! 我既決定同問題又真係唔關你事喎!

回覆:bckwong 的帖子

請問循道衞理好不好?見這校很小人說

幼稚園派俾我地, 家長們有時間既話去參觀!

仲有如下!

‹ 上一主題|下一主題