用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 煩惱選將軍澳區內小學
樓主: bckwong
go

煩惱選將軍澳區內小學  

回復 bckwong 的帖子

有人派到些無選的小學!我一直是問幼稚園校長選小!同參觀開放曰囉

claytonhoho 發表於 13-9-5 15:56
回復 bckwong 的帖子

有人派到些無選的小學!我一直是問幼稚園校長選小!同參觀開放曰囉 ...

咁大件事...最煩係我上年去過幾間開放日, 差不多間間都標榜點好, 但我返文具舖工作, 有時見到D小朋友, 問下佢地間學校好唔好, 佢地話唔好KA, 多功課做~ 問幼稚園校長, 佢係新來, 唔知呢區邊間好!真唔知點算~

回覆:煩惱選將軍澳區內小學

呢個世界有邊個小朋友會話自己唔多功課?

bckwong  哈哈~ 有道理!!   發表於 13-9-5 16:27

上年去過景天講座,  因今個星六要返工出席唔到講座,  剛與景林天主教既主任傾電話了解學校, 其實呢間學校最好係有功課托管, 適合我長時間返工既家長! 小班教學, 我個仔幾百厭, 成日想搵人關注佢, 呢兩樣條件, 值得我重新考慮!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-5+19:27+編輯

原帖由 bckwong 於 13-09-05 發表

上年去過景天講座,  因今個星六要返工出席唔到講座,  剛與景 ...
景天今年能開足5班嗎?往年開得1班,仲有傳聞多打手上來

引用:明道對我來說太遠!+請問大抽獎時,+選唔到自

明道對我來說太遠! 請問大抽獎時, 選唔到自己所填既小學, 會唔會亂抽一間小學俾小朋友?你地點樣去選擇個間 ...
大抽獎時係填晒22間,唔填晒派最差機會大增

還有功課託管for 在職家長大部分小學都有

引用:Quote:原帖由+bckwong+於+13-09-05+發表本

原帖由 bebesoky 於 13-09-05 發表
景天今年能開足5班嗎?往年開得1班,仲有傳聞多打手上來
bebesoky你真系慧眼。我都覺得依間學校打手特别多,上年見甘多post話依間好,甘咪去参觀下,點知吾原來吾系嗰回事,識貨就知系咩料lo!

引用:+本帖最後由+bckwong+於+13-9-5+19:27+編輯

上年去過景天講座,  因今個星六要返工出席唔到講座,  剛與景 ...
嘩!點解你要去足两年,究景你有幾多细路要讀書呀?甘快打定輸数要叩門?自行都未開始報wow

引用:Quote:原帖由+bebesoky+於+13-09-05+發表景

原帖由 pris328 於 13-09-05 發表
bebesoky你真系慧眼。我都覺得依間學校打手特别多,上年見甘多post話依間好,甘咪去参觀下,點知吾原來吾系 ...
有睇開ek所以知道

呢兩年在ek搜集資料時所發現的行情,希望幫到大家。

將軍澳大熱學校:
將軍澳天主教
保良局黃永樹
保良局馮晴
將軍澳循道衛理
宣基

次熱門學校:
明道
梁潔華
天主教聖安德肋
港澳信義會
東華三院王余家潔

claytonhoho  agreed  發表於 13-9-5 22:35

引用:呢兩年在ek搜集資料時所發現的行情,希望幫

原帖由 bebesoky 於 13-09-05 發表
呢兩年在ek搜集資料時所發現的行情,希望幫到大家。

將軍澳大熱學校:

我會睇老師既教學法, 我唔想死谷個仔, 變成高分低能, 老師關懷都好緊要, 咁細個就嚇到唔敢番學, 成日話較高一級, 點解要咁迫個小朋友呢? 去到小六係咪讀中一 D嘢, 咁去到中學又點呢?

引用:我會睇老師既教學法,+我唔想死谷個仔,+變成

原帖由 Pamly 於 13-09-05 發表
我會睇老師既教學法, 我唔想死谷個仔, 變成高分低能, 老師關懷都好緊要, 咁細個就嚇到唔敢番學, 成日話較高 ...
Pamly 到我個point la. 上年d post 又話照景天好識顧個别差異,點知去到又話常識有幾個单元英文教,間學校都吾知自己定系邊個位,照顧學生定玩花臣。

引用:我會睇老師既教學法,+我唔想死谷個仔,+變成

原帖由 Pamly 於 13-09-05 發表
我會睇老師既教學法, 我唔想死谷個仔, 變成高分低能, 老師關懷都好緊要, 咁細個就嚇到唔敢番學, 成日話較高 ...
認同。所以無選5大熱門小兒開學2天老師已打電話了解小兒所需(可能要用支援方面)。

回復 bebesoky 的帖子

其實,將軍澳今年有幾多個升小一的學生?

我囡囡今年才入N班.應該2017年才到升小一問題.你所講的大熱和次熱小學所提供的學額能應付得了嗎?

若我選擇直資小學,選哪些小學較理想.網站常說:優才,真道和播道. 大熱的小學(將天,黃永樹.....)他們的教學有何分別?

大囡剛入了'德寶'N班.現在開始留意升小學的情況.

回復 嫣爸爸 的帖子

P.S. 因為今日報章說現時資助小學學額明年應付不了需求.令我有點不舒服.
不知大家有沒有這方面的數據???或是到一些老區去避避.因為將軍澳應該比較多年輕夫婦和小朋友.外家的地址可用得上啊.

我仔都有學習遲緩問題,我都煩緊,佢K2 repeat左,所以無左適齡10分>.

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))

回復 wing2003 的帖子

有這個扣分制嗎?我不清楚......哪兒有這方面的資料.若真要扣分,豈不是入不了理想小學?

我仔都有學習遲緩問題,我都煩緊,佢K2 repeat左,所以無左適齡10分 我心儀基督教學校,想請問基德同梁省德邊間好d呢?

PandaVV  我參觀過黃澡森 及 基德.  無論設施及老師方面, 黃澡森比較好. 電腦及圖書館係小息及午膳時間開放給學生.  發表於 13-9-10 21:27

((5/6~3.03kg,9/7~4.16kg,8/8~5.06kg,
7/9~5.8kg,12/10~6.68kg,20/10~7.14kg,
10/12~8.23kg,3/1~8.6kg,3/3~9.4kg,
17/3~9.57kg))