用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 返小學會喊嗎??
go

返小學會喊嗎?? [複製鏈接]

重有無小朋友因未適應新環境會喊嗎??
我女今早又喊呢...話驚返小學呢.
   1    0    0    0

會啦!唔夠獨立或倚賴性強果d一定喊!我仔小一喊了三個月唉…慢慢來啦!新環境新老師,還有排適應呀!

之前有冇和她看一些返學的書,直接問下佢驚d乜(溫柔d wor), 講下自己之前上小學d野,自己又怕乜,千其唔好話唔洗怕,咁咁咁就得。

happy_lavender    發表於 13-9-26 16:26

我女返幼稚園都冇喊, 上小一都冇, 開學日係好緊張, 但返嚟話好開心.

Anya  me2   發表於 13-9-4 11:25

我個女好開心
第一天很興奮的唱歌
第二天很興奮的從課室跑出來說認識了很多朋友, 然後扎扎跳的回家

我自己都很開心
很感動!

無喎, 好開心, 可能有幼稚園同學一班啦

回覆:返小學會喊嗎??

聽興趣班啲老師講,有好多放學再上興趣班啲小朋友都好攰,又喊,話唔鍾意間學校呀!

每個人性格不同,環境又不同。只可以說好的開放始是成功的一半,盡快處理好為上策。

我仔仔返幼稚園都冇喊....因為佢勁like搭校車....上小一都冇喊.....只係話有少少暈車浪..... 開學日仲好緊張超早起身,.....返到嚟話好開心....希望繼續係咁就好了~~

回復 rrMM 的帖子

好似小女同你同一間學校,佢都係話好鐘意番學,不過未交到好朋友。

嗚.... 無喊, 但同同學仔有衝突, 仲衰...

回覆:bee918 的帖子

簽名被屏蔽

回復 MrBeast 的帖子

有架~~因為個女本身係超怕羞同慢熱型, 由playgroup 到幼稚園都要較長時間去適應,
所以我不時都有同佢講小學既野, 例如好多活動參加架, 同同學仔一齊食飯小息好開心架....等等>
其實都預左佢開學反應唔多開心, 不過我諗住以前細個就會, 以為升小一會好d.
點知......
不過唔緊要,,,,我都會努力幫佢, 佢總會知道返學係開心既.
遇到呢個問題既家長們, 你地都唔好太擔心呢.加油~~

喊?  咁恐怖???

不過小朋友心理係需要家長幫手調節同適應

我個女完全冇唔開心的感覺喎

唉!!我個仔返左一星期無喊,放學仲好開心,不停講學校、同學點點點。但今回扭計話好眼訓,仲話唔返呢間學校;去到等校車仲眼紅,我問係咪比老師鬧,佗攬住我抹眼淚!!唉…………好肉赤,今日仲要係第一日返全日!!

fattoto  咁有無知道原因呀??  發表於 13-9-5 09:04

fattoto 發表於 13-9-4 14:05
回復 MrBeast 的帖子

有架~~因為個女本身係超怕羞同慢熱型, 由playgroup 到幼稚園都要較長時間去適應,
我嗰個都係咁性格,佢話好驚老師會惡,和以我觀察,怕新同學唔同佢玩,多些和她傾談比機會佢舒發感受會有幫助的

fattoto  thank you , Mr Beast   發表於 13-9-5 09:03

我地小學喺暑假時有P1預備班,小朋友都習慣了番學。

回覆:返小學會喊嗎??

如果小朋友緊張有喊的話,比少少時間他們適應新學校、新環境、新老師和新同學,也不要比他們感覺到家長也很緊張和擔心,相信這只是過度期。
可以試下好開心輕鬆咁同他們講多點返小學的情況、可以認識到好多朋友仔、在小息時可以和同學仔玩下和又有小食吃等等等等......很開心的!再可以試下同他們講:「如有再有什麼不明白和擔心的地方,可以同爸媽講,爸媽會解釋比你知的等等......」,等他們可以安心D!
放心!努力!加油啊!當他們認識到新同學仔之後,好快會適應唔喊架喇!還會很喜歡返學,會很開心呢!

‹ 上一主題|下一主題