用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解好多小學要求學樂器?
go

點解好多小學要求學樂器?

醒目開學勳章 王國長老

引用: +

原帖由 Wongyinheung 於 13-09-03 發表
我覺得鼓勵係好,硬性要求的話,吾鐘意都幾慘

因為音樂係其中一條戰線,以前係泳隊,田徑,而家各校鍾意鬥樂團,再加上樂器單獨又可以校際,樂器一定係為校增光的武器。(sorry, 好功利主意咁諗)

comemon999    發表於 13-9-9 10:06
Yanamami  你講得無錯~~雖是事實,但都好老土。唔鍾意都要學。  發表於 13-9-3 21:07

回復 Charlotte_mom 的帖子

Agreed.  In fact, I let my kid decide.  Learning musical instrument for me is really for fun.  I even let my kid decide whether he want to take exam or not.

引用:因為音樂係其中一條戰線,以前係泳隊,田徑

原帖由 pamelaywy 於 13-09-03 發表
因為音樂係其中一條戰線,以前係泳隊,田徑,而家各校鍾意鬥樂團,再加上樂器單獨又可以校際,樂器一定係為 ...
非常同意,學校都要為自己嘅可持續發展着想

樂器一樣咪夠,點解鋼琴唔計?耍再學多一樣
要揾人入學校學團?

我真的好想問下D校長,鋼琴唔算係學器 ,難道是一部車?

小朋友每曰幾多時間?做功課,溫習,課外活動,練一種樂器己好吃力,邊有時間看課外書,還有一件非法重要的事都沒空做:玩!

而且學好一種樂器不是每天半小時練考試或樂團曲咁狹窄,咁培養吾到興趣,只係交行貨!

train  Agree!  發表於 13-9-6 10:52
baba3506  兒學校說樂團樂器可培養同學間的合作精神,合作奏出美秒樂曲的滿足感。  發表於 13-9-5 20:35
MCLIAN  有些學校仍count鋼琴  發表於 13-9-5 14:19

學校最想學生學管絃樂, 方便佢地組織管絃樂團, 好現實

woodst  是的, 學校想攞獎, 出咗名自然又會多人報讀, 有得向校董交代  發表於 13-9-4 12:59

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點解好多小學要求學樂器?

我女學琴好多年,難得有好老師,仔仔細個咪問佢學吾學琴,仔話吾要。吾要算、費事夾粗黎side我學費。到小3開學突然拎住份學校通告話要學長笛,學校有樂器借,投資吾大,ok!學左幾個月,有埋樂團(可以自由參加),我仔開心到丫覺得自己被推薦好叻咁。咁我都明白樂團係可以增加練習動力,佢又鐘意咁咪繼續lor。暫時無打算考試比賽,佢開心就好。學得真係掂再搵私人老師啦

MCLIAN  對, 其實學樂器也可舒缓壓力及增強自信/手眼協調等...  發表於 13-9-5 14:22

有硏究話音樂有助學習(not talking abt baby einstein), 而樂團也是team work 的一種,不過我估大多都係因為commercial reasons.

之前有位媽咪好開心地同我說她小孩跟一名C學violin,初初要拉空然練正確姿勢,我想明明係個老師唔想聽湯雞,個阿媽做乜仲咁開心,真係橋唔怕舊,願者上釣

四隻貓  無論初學定大師級, 小提琴拉空弦練習都係非常重要. 你朋友既老師既教法非常正路.  發表於 13-9-4 10:56

學校要面要威,米搵細路玩囉。 最有趣係父母都buy,只要贏到比賽even學校要細路背譜都覺得無問題。係,好多時考級果陣都會操到唔睇譜都得,但唔會離譜到連譜都唔拿出來囉。以前有人同我講果個校長其實係怪獸校長我打死都唔信,依家我會覺得佢比怪獸更怪獸

回覆:Wongyinheung 的帖子

其實小学要求一体一艺是好事,比小朋友在讀書之餘也发展其他興趣,我贊成喎

如果小朋友真是冇興趣,中学时自動会停学啦,但至少也学了几年有个底嘛!

LeeCC 發表於 13-9-4 06:58
樂器一樣咪夠,點解鋼琴唔計?耍再學多一樣
要揾人入學校學團?
要求學生學鋼琴以外樂器既學校,相信都係搵人入樂團。
我同意你既意見,不過,呢樣野入讀前應該知道,家長/學生決定係咪入讀時應該考慮埋。

Chowying  我 friend 果間係津校泥! 指派每人學某樣樂器!!   發表於 13-9-4 16:10
LeeCC  如果是唯一的Offer,唔認同都要入學啦  發表於 13-9-4 11:32

我女學校冇要求一體一藝, 我女鍾意學琴, k3 開始出面學.

四隻貓  無論初學定大師級, 小提琴拉空弦練習都係非常重要. 你朋友既老師既教法非常正路.  發表於 5 分鐘前

原來如此,多謝賜教

四隻貓    發表於 13-9-4 11:27

醒目開學勳章 王國長老

hkspiderman 發表於 13-9-4 09:06
學校要面要威,米搵細路玩囉。 最有趣係父母都buy,只要贏到比賽even學校要細路背譜都覺得無問題。係,好多 ...

而家就算校際都要背譜, 唔俾睇, 個人覺得無咩大問題, 要準備去比賽都練左幾百次啦, 唔識至奇, 其實去得比賽水準, 對眼都識係望指揮, 唔係望譜

簽名被屏蔽

回復 LeeCC 的帖子

係囉, 學開琴又唔想佢停, 但又要學多樣, 邊有咁多時間practise

可惜好多家長連演奏會都唔會帶小朋友一埸,自己都唔會欣賞音樂,但就expect 仔女個個都充满音樂天份,又或目標鸡本,死迫爛迫de小朋友考級!

我仔仔學校無強迫學樂器,只有鼓勵一生一體藝!自由參加!多數同學仔都係出面學緊鋼琴
其實選校時不是已經知道學校要求嗎?

醒目開學勳章

其實畫畫、跳舞等也是一種藝術,
甚至唱歌都係,咁點解一定要是樂器呢?
重要鋼琴唔計算在內!咁教署的一生一體藝的目的到底是什麼

Yanamami  呢個問題困擾左我好耐~無答案!我女只愛跳舞畫畫,不愛學樂器,好無奈。  發表於 13-9-5 10:04