用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)  

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Yanamami 發表於 19-9-16 09:55
如果不是本校家長就犯版規。可能你应該番去你女间中学帖內討論。学校应只会向本校家長交待。 ...

我正是上智的家長,但沒有收到通告,亦沒聽到女兒說學校有提醒同學不要做這些不守規的行為呢!

bhamcy 發表於 19-9-16 13:02
我正是上智的家長,但沒有收到通告,亦沒聽到女兒說學校有提醒同學不要做這些不守規的行為呢!
...
版主要禁言啦!

YuenBaBa    發表於 19-9-16 15:55

bhamcy 發表於 19-9-16 13:02
...

版主,不知我引用的回覆會否被視為犯規,只是見到其他家長上週提到罷課這事也沒被阻止才提及我所知所聞

Yanamami 發表於 19-9-16 09:55
如果不是本校家長就犯版規。可能你应該番去你女间中学帖內討論。学校应只会向本校家長交待。 ...

我要澄清呀,我真係上智家長嚟㗎, 版主,呢句唔好block我呀

bhamcy 發表於 19-9-16 13:05
版主,不知我引用的回覆會否被視為犯規,只是見到其他家長上週提到罷課這事也沒被阻止才提及我所知所聞
...

其實我都唔知點解俾人禁咗言,我留言無討論政治議題,只係將所見所聞客觀敘述。無提出任何政治主張,而且,版主禁言完全無得上訴,無得申辯,完全違反程序公義。

其實JM,31/8迎新時有家長提問,當時校長已經將校方立場答得好清楚。仲有,點解你收唔到通告?響個apps度發架喔。

little_yolky 發表於 19-9-16 22:23
其實我都唔知點解俾人禁咗言,我留言無討論政治議題,只係將所見所聞客觀敘述。無提出任何政治主張,而且 ...

我囡已是小師姐,所以31/8的迎新無我份

另外,我講的學校無通告-事是指另-件發生在校外的事,但留言已被版主block了,可能你當時未看到。但我想不便在這兒再公開說了,始終要遵守這兒的規矩。

噢.. 咁都禁了..

阿女今年小五,我心儀上智想帶阿女參觀。 11 月2日簡介會我missed 左申請冇得聽,想問同曰有open day 可以參觀嗎?

回覆 janiceau88 的帖子

到時Walk- in 也有機會的..

Ktfk 發表於 19-10-11 10:22
回覆 janiceau88 的帖子

到時Walk- in 也有機會的..

即冇聽簡介會就冇得入去,是嗎?
那叧外會有開放日嗎?

janiceau88 發表於 19-10-11 10:23
即冇聽簡介會就冇得入去,是嗎?
那叧外會有開放日嗎?

其實禮堂仲有好多位的,你到時去聽簡介會我相信都可以入去聽。係一樓,自己行上去

ksli312 發表於 19-10-11 15:22
其實禮堂仲有好多位的,你到時去聽簡介會我相信都可以入去聽

吾該曬

請問大家有沒有出去補習?

elingeelam 發表於 19-10-12 10:25

有啊,補數學,在太子花墟,都有見師姐去。

elingeelam 發表於 19-10-12 10:25

小朋友中二,暫時沒有補習,因為佢好抗拒補習,但我會指導佢數學方面的問題。不過佢最差係中文,唔知幾時可以tum 到佢去補下

各位上智的家長,
你好,

本人小朋友不是上智學生, 希望唔好介意我在此處提問.

小囡今年小五,TKO區地區小學就讀.

本人都錯過了報名參加升中講座,現有以下問題想請教一下.

1. 學校是否有校車服務, 返學/放學時間係幾點
2. 中一是否已可外出用膳
3. 上智是否校內師生間都以英語溝通為主, 小朋友是否一般都很快能夠適應全英語環境.
4. 各校隊一般需要每週訓練幾日及練到幾點
5. 是否必須學習樂器
6. 功課量情況如何

除了成績外, 學校會考慮邊方面的條件/表現而可增加被取錄機會呢?

以上都希望用家可提點一下, 非常感謝.

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925 發表於 19-10-17 11:02
各位上智的家長,
你好,

禁多日都無人答你……我女畢業已幾年,試下答,未必最update, 待其他人補充/更正。
1. 無校車服務
2. 中-开始出外用饍
3. 師生都唔係全英語交流,基本上就算上堂都会有d中英夾雜情況。至於適應速度自然因人而異,睇下女既英文底子
4. 呢个又係各種課外活動会有出入……
5. 之前有人答左要的,鋼琴亦計
6. 功課我女唔觉得多……反正我从未見过佢开夜車趕功課

有跟开有关HTC既帖,都会知道英文好有著数。

多謝晒!
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925 發表於 19-10-22 10:43
多謝晒!

樂器...其實我知道有人無學的
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊