用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

medicine 發表於 20-12-7 00:35
補充,係同學相近名次中。雖然進入HTC交流區,小女未成功入讀。
入左邊間?

bananaGi 發表於 21-7-15 15:08
入左邊間?
官校

gigayan 發表於 21-7-12 14:11
AB班是補底班, 中英會分組上, 中一會跟Pre S1成績, 中二就會跟中一成績
升級好似主科唔合格就會留班, 感覺 ...

請問你意思係1A 同1B係補底班?補邊方面?英文?

lamlamdad2009 發表於 21-8-14 10:01
請問你意思係1A 同1B係補底班?補邊方面?英文?

係,一班英文補底,一班中文補底

gigayan 發表於 21-8-15 10:57
係,一班英文補底,一班中文補底

唔該,師姐囡囡讀到幾年班?日後可能有時向你請教

lamlamdad2009 發表於 21-8-15 14:08
唔該,師姐囡囡讀到幾年班?日後可能有時向你請教

升中三,唔好咁講,大家研究下。

校風如何呢??

回覆 PAPA2022 的帖子

你好,我係舊生,咁啱好奇見到呢個post,想回覆下。畢咗業一年多啲,回望返覺得上智校風好,我自己識到一班乖又smart好好嘅朋友,同當年嘅老師關係都唔錯,仲有keep聯絡。我覺得人係上智其中一樣最好嘅嘢,啲女仔普遍都純(但唔係傻XD) ,真誠待人,人品好,但都醒目,我好多frd以家都喺好嘅大學讀緊,大家都幾投入到大學生活,我諗都係因係喺學校比到個安全又快樂嘅環境同埋好多機會我地同人相處。 到咗大學,我同啲frd都不約而同覺得中學嘅大家真係好純xd,但我地又冇因為咁融入到大學,相反令我地做人有原則,識得點樣同唔同人相處。我會conclude喺上智嘅生活好開心,好多好美好嘅回憶,朋友間嘅bonding好強,佢都equip到我足夠嘅能力,不過緊要嘅係要主動績極啲去試唔同活動,努力讀書,咁樣就可以enjoy到校園生活。
諗起都掛住中學時光~~
希望您小朋友喺上智都有好開心嘅生活!

回覆 Sstance 的帖子

多謝 你的分享,想問下band1a學校功課多嗎?你覺得谷嗎?會不會覺得壓力 大~

0030 發表於 21-10-6 09:39
回覆 Sstance 的帖子

多謝 你的分享,想問下band1a學校功課多嗎?你覺得谷嗎?會不會覺得壓力 大~ ...
講到功課多寡,向來係"甲之蜜糖"或許"乙之砒霜",不同的人可以是完全不同的感覺.

之前見到有會員精闢回復(大概意思,問老師教學問題):問著級頭,會講老師在關鍵之處點醒學生,實則該批同學本來就一點即明甚至唔使點已經識,那麽答案必然老師教學.問責中游分子,咪話有啲教得好,有啲教得拽,實情是自己有興趣又學得明的就話老師好,否之則.問著另一個方向的級頭,直情係沒教書.

PS:將上面三個換換語境,一樣的答案:級頭話功課唔多,好輕鬆做曬.中游話有時多有時少(識就快,一知半解就慢).另一邊的級頭話多到嘔.

回覆 medicine 的帖子

其實道理系明白,但系都想聽多幾個人的意見,始終小朋友happy school讀了幾年,升中後怕谷/壓力大,難適應

Sstance 發表於 21-10-5 21:37

你好,我係舊生,咁啱好奇見到呢個post,想回覆下。畢咗業一年多啲,回望返覺得上智 ...

見到師姐分享

認同師姐講,同學間bonding好強,我見阿女三年真係識到好多朋友

你好,我係舊生,咁啱好奇見到呢個post,想回覆下。畢咗業一年多啲,回望返覺得上智 ...

真係很好的分享,記得當年去"上智"簡介會時,與3個女同學仔傾談了解學校點點滴滴時,可能大家都係女姓有些親切感,同學仔們開始講得投入並且無拘束下,旁邊兩個小妹妹好自然地蹻住中間位大姐姐對手,此時此刻係我好少响第二間中學樹能夠找得到的友情,當時大家傾得好開心,亦充份感受得到同學間的姊妹情。

gigayan 發表於 21-10-23 14:12
見到師姐分享

認同師姐講,同學間bonding好強,我見阿女三年真係識到好多朋友

始終大家來自四方八面... 同校既理應唔多, 區外既就更加孤獨... 自然容易走埋一齊...

相反, 其他同級數女校都有原校生直上, 友情早已結, 要加入人地唔易.

bananaGi 發表於 21-11-4 16:52
始終大家來自四方八面... 同校既理應唔多, 區外既就更加孤獨... 自然容易走埋一齊...
其他同級女校都有原 ...

我見阿女朋友都來自四面八方,唔同級嘅又有,不過都有共通點,師姐們好錫師妹們。

同埋可能性格,我好少聽到阿女講,會唔同邊個邊個玩,大家都團結嘅。

係我大女讀htc,宜家入左u,不知機開心,性格又開朗
:-D :-?

gigayan 發表於 21-11-4 18:32
我見阿女朋友都來自四面八方,唔同級嘅又有,不過都有共通點,師姐們好錫師妹們。

同埋可能性格,我好少 ...

同埋我想問下課外活動, 我參觀見校舍細左小小... 會唔會無咩活動玩?

bananaGi 發表於 21-11-22 14:40
同埋我想問下課外活動, 我參觀見校舍細左小小... 會唔會無咩活動玩?

上到中學, 如果全心全意投入玩的活動, 真係1個起2個止, 所以就算多活動都玩唔晒, 不如睇下學校有沒有你小朋友玩開的活動, 上校網可以睇到的。

ksli312    發表於 22-1-19 16:38
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊