用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)  

lovegirlslove 發表於 20-11-10 15:49
回覆 Ikymama 的帖子

教學不算谷,活動不算多,老師跟得幾足,特別一讚班主任

唔好意思,想請教下:
1. 可以帶電話返學校嗎?(只for上學/放學用)
2. 是否粵教中?

Tks

Happiness108 發表於 20-12-6 11:22
親愛的上智家長, 因為今年 不能成功報名上智的簡介會, 也沒有認識的朋友女兒 入讀此學校, 所以想請問一 ...
一綫,級8的話,報就得,機會極大(舊年都係相近名次中)。

medicine 發表於 20-12-6 23:21
一綫,級8的話,報就得,機會極大(舊年都係相近名次中)。
補充,係同學相近名次中。雖然進入HTC交流區,小女未成功入讀

XDXD3 發表於 20-12-6 16:58
唔好意思,想請教下:
1. 可以帶電話返學校嗎?(只for上學/放學用)
2. 是否粵教中?

1. 可以, 但要关机, 響机要被扣留手机一星期
2. 是

回覆樓主:

moyun5999

回覆樓主:

大家師姐好,我囡今日收到電話,好開心進入上智,請多多指教。

Yanamami    發表於 21-4-1 15:01

回覆 hayamama 的帖子

請問你女係咪1c抽入1a上智?會辛苦嗎?

SOSOliu 發表於 21-4-19 14:55
回覆 hayamama 的帖子

請問你女係咪1c抽入1a上智?會辛苦嗎?

我諗佢嘅意思係class 1C, 唔係B1C.....

師姐應該係2013年F1, 應該都畢咗業,或者我答一答你,眼見如果唔係比較強嘅小學升上上智,開始時都應該需要出力啲溫習,但慢慢只要女女態度正確,自己找到讀書心得,就會開始得心應手,而且學校補底方面做得幾好,老師亦都好肯教學生

gigayan 發表於 21-5-2 14:22

師姐應該係2013年F1, 應該都畢咗業,或者我答一答你,眼見如果唔 ...
想問吓叩門要咩成績….我個女次次呈分試都有A,得一次數學拎B,操行次次拎A,有少少VA嘅獎項.Band1B會唔會有機會?葵青區二線小學

KathyTung 發表於 21-6-30 16:08
想問吓叩門要咩成績….我個女次次呈分試都有A,得一次數學拎B,操行次次拎A,有少少VA嘅獎項.Band1B會唔會有 ...

叩門真係要鬥叻,真係好鐘意,唔好理機會大唔大,試咗先,祝成功!

gigayan 發表於 21-6-30 22:50
叩門真係要鬥叻,真係好鐘意,唔好理機會大唔大,試咗先,祝成功!
謝謝!阿囡會盡全力

阿女最心儀上智,  自一唔成功, 大抽奬放乙一,   如果抽唔到就要叩門。
想問上智叩門只是面試家長和學生,   是否只用中文面試? 會否要求學生用英文? 希望有經驗家長分享! 非常感謝!

hotot123 發表於 21-7-2 12:42
阿女最心儀上智,  自一唔成功, 大抽奬放乙一,   如果抽唔到就要叩門。
想問上智叩門只是面試家長和學生,    ...

仲有抽, 安全

回覆 bananaGi 的帖子

請問上智有甚麽支援新生? 例如銜節課要上?新生日?大姐姐計劃等等。
午飯可以在課室食嗎? 因為夏天出去好熱, 而我又見有學生在有蓋操場食,所以好奇一問。

學習方面,需要家長發功嗎?

gigayan 發表於 21-5-2 14:22

師姐應該係2013年F1, 應該都畢咗業,或者我答一答你,眼見如果唔 ...
請教一下,可否講多些關於上智的補底?例如哪些科目有補底?

各主科有再分小組上課嗎?

另外就是,每年升級要求是怎樣?如跟不上,是傾向勸退,定俾留班個種?

想有定個心理準備。麻煩曬!

bananaGi 發表於 21-7-6 15:37
入到未...

派咗第二志願,叩門上智,未有消息

loveman08 發表於 20-7-31 12:27
已出了中一分班,家長們留意。另由於學生相拍攝活動已取消,家長要自行拍攝學生相,並在下週以電郵送學校
...
請問是如何分班? 按 Pre S1 or 有分班試?

whyl 發表於 21-7-9 18:50
請問上智有甚麽支援新生? 例如銜節課要上?新生日?大姐姐計劃等等。
午飯可以在課室食嗎? 因為夏天出去好 ...
請問上智有甚麽支援新生? 例如銜節課要上?
大姐姐計劃等等。

Ans : 有2星期英文銜接堂暑假上, 亦都有D新生遊戲等同學盡快溶入學校. 亦都有大姐姐開學之後會帶師妹出去食LUNCH熟習邊到好食、邊到要等位、邊到可以打去落ORDER先之後去拎。

午飯可以在課室食嗎?
因為夏天出去好熱, 而我又見有學生在有蓋操場食,所以好奇一問。

Ans : 應該係唔可以

學習方面,需要家長發功嗎?

Ans : 需要學生發功多D, 家長可以幫的已經甚少

ksli312    發表於 21-7-12 17:52

whyl 發表於 21-7-9 18:59
請教一下,可否講多些關於上智的補底?例如哪些科目有補底?
AB班是補底班, 中英會分組上, 中一會跟Pre S1成績, 中二就會跟中一成績
升級好似主科唔合格就會留班, 感覺傾向留班和試升。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊