用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-10-29 23:19
往年有每一科一份past paper放係intranet for F.1,但今年改咗版面就唔知放咗係邊,試下叫阿女返學校問吓 ...

囡問咗老師,老師話學校商量緊今年放唔放上網

各位上智家長們,你們好!請問你們女女在這所學學校讀書開心嗎,教學谷嗎,活動多嗎?另你們女女是否數理強才選上智?原先想參加這個星期六的講座,但校務處說已 full, 而校務處的回覆說話給我很冷漠及沒有耐性,所以對學校有些疑慮,希望家長可給我多些學校資料,謝謝~

Ikymama 發表於 20-11-6 08:51
各位上智家長們,你們好!請問你們女女在這所學學校讀書開心嗎,教學谷嗎,活動多嗎?另你們女女是否數理強 ...

往年其實可照walk in 去嘅,不過會俾有登記嘅家長入先,其後才讓無登記嘅入。

gigayan 發表於 20-11-8 01:51
往年其實可照walk in 去嘅,不過會俾有登記嘅家長入先,其後才讓無登記嘅入。
...
可惜校務處只告訴我已 full, 沒有說可以用後備 walk in,其實我還想問多些資料,可惜校務處給我感覺是冷漠及不耐煩,所以對學校有些失望

Ikymama 發表於 20-11-8 20:39
可惜校務處只告訴我已 full, 沒有說可以用後備 walk in,其實我還想問多些資料,可惜校務處給我感覺是冷漠 ...
幾個字,似乎未夠心儀。

足夠心儀的話,又豈會錯過?
錯過了,只會自責唔夠早,哪會計較學校職員的回答不夠全面?
如另有問題,只會感覺麻煩了人家,哪會計較別人的態度?

bananaGi    發表於 21-10-12 11:08

medicine 發表於 20-11-8 22:58
幾個字,似乎未夠心儀。

足夠心儀的話,又豈會錯過?
我是跨區的,上智也是上星期JM推薦的其中一間數理強的英中,所以想了解多些學校資料, 而我也登記了其他中學的 open day, 過程順利,如果校務處告訴我可有後備,我應不會錯過,老實說我不認識上智,但從 BK的評語,她是一所好學校。

Ikymama 發表於 20-11-8 20:39
可惜校務處只告訴我已 full, 沒有說可以用後備 walk in,其實我還想問多些資料,可惜校務處給我感覺是冷漠 ...

咁我就唔太清楚今年嘅安排了(因COVID-19可能有變),因為當年我有登記,去到都見無登記嘅家長可以入到,不過要等登記咗嘅家長入先。

至於校務處職員嘅態度,我不予置評,因我未交過手,免得俾人話我幫住學校啦!

Ikymama 發表於 20-11-9 08:49
我是跨區的,上智也是上星期JM推薦的其中一間數理強的英中,所以想了解多些學校資料, 而我也登記了其他中學 ...

選中學係煩心事嚟嘅,我又覺得報唔到一個簡介會又唔使好似其他人咁講需要自責咁誇張嘅。可能今年疲症影響,無得後備入都唔奇,或者你想知咩問題,試下講出嚟,睇吓其他師姐家長答唔答到你。

gigayan 發表於 20-11-9 11:40
選中學係煩心事嚟嘅,我又覺得報唔到一個簡介會又唔使好似其他人咁講需要自責咁誇張嘅。可能今年疲症影響 ...
你的理解令我心情好過些,小女現是小五,下學期已是呈一,所以要監督她加倍努力讀書,現不單要煩選中學,還要保持她不要跌 band,我是 working mum, 只可在工餘時間上網,不過BK有很多有心人,他們的資深認識及多了面的見解/分析,令我不會只局限於自己區內的學校,深深感激。

Ikymama 發表於 20-11-9 14:24
你的理解令我心情好過些,小女現是小五,下學期已是呈一,所以要監督她加倍努力讀書,現不單要煩選中學,還 ...

你經歷過的,我都經歷過,我和你一樣都係要返工,所以唔會浪費時間睇埋D無乜建設性嘅回覆,幸好呢到有心人都係比較多,有問題試下列出嚟,大家一齊研究下

gigayan 發表於 20-11-9 17:33
你經歷過的,我都經歷過,我和你一樣都係要返工,所以唔會浪費時間睇埋D無乜建設性嘅回覆,幸好呢到有心人 ...
謝謝你,今年因疫情問題,暫時跨區的中學也沒有到我校做簡介會,所以只可靠自己,選校及成績開始令我感到很大壓力,幸好有BK你們給我的支持及實用資料

回覆 Ikymama 的帖子

教學不算谷,活動不算,老跟得幾足,特別一讚班主任

女兒英數比較好, 自行一激即中, 面試非看英文 presentation.

開學2個月, 上智英文科的要求,
測卷有一定難度,
要有心理準!

至於校務處職,
我估是個別吧,
我迄今遇到的都是有禮.

Ikymama 發表於 20-11-6 08:51
各位上智家長們,你們好!請問你們女女在這所學學校讀書開心嗎,教學谷嗎,活動多嗎?另你們女女是否數理強 ...

舊年都係full咗,即日去是可以的,當時校務處都係唔可以肯定答到一定有位,不過今年唔知道會唔會一樣安排。

lovegirlslove 發表於 20-11-10 15:49

教學不算谷,活動不算多,老師跟得幾足,特別一讚班主任
謝謝分享,知道上智老師是用心及關愛學生,非常好,現在我和女女會加鞭努力,希望保住 B1A/B, 爭取自行的面試機會

VENVEN11 發表於 20-11-10 17:21
舊年都係full咗,即日去是可以的,當時校務處都係唔可以肯定答到一定有位,不過今年唔知道會唔會一樣安排 ...
明白,今年疫情關係,有些中學的簡介會也改為網上進行,不能實地參觀校舍,有些可惜 。

lovegirlslove 發表於 20-11-10 15:49

教學不算谷,活動不算多,老師跟得幾足,特別一讚班主任

可能今年疫症關係,好多活動也取消了,其實上智係一間只要你時間管理得宜,很多課外活動都很容易可以俾小朋友參與的,印象中可能學校嘅中辯隊(要經面試和做一份自我介紹)和一些熱門的體育校隊有一定要求外,其他只要阿女肯試和時間就到,都可以參與到的。

英文,讀了一年後感覺考卷有少少難度,學校最谷最chur應該算是數學科,由其長假期數學功課真係有點多....... 不過都明白嘅,DSE數學有此佳績(2020年DSE 4+>90%),真係唔少得操練的。中文,亦都有點難度......

至於面試,除了自己本身小五六成績外,面試時英文對答都係最重要環節,問題唔需要答啱晒,比較著重表達能力,經過往網友分享,就算答錯/唔識答,都能夠表達得宜,機會都是有的,如果想認真預備面試,操好英文Oral都會增加勝算。

Jennie 發表於 20-10-24 11:26
所以中六全級都好嬲學校咁做! grad dinner 錢退唔足,飯唔食可以理解(但好多學校都順延至聖誕),中六畢 ...

你好, 問了學校說2019年中六, 畢業典禮看上2020.12月聖誕節都未必會舉行, 看上是否可以死心了?
另外有沒消息, 今年2020年的中六, 即是2021.5月的畢業典禮會如期嗎? 會合併舉辦嗎?

回覆 neewi 的帖子

相信學校係有人睇EK, 所以暫定有個簡單畢業禮於12月19日舉行.  希望可以畫上句號. 但點都要睇疫情.其實都有D 同學己赴海外, 都未必會返, 因始終都要quarantine.

Ktfk    發表於 20-11-17 01:41
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 20-11-16 15:55
回覆 neewi 的帖子

相信學校係有人睇EK, 所以暫定有個簡單畢業禮於12月19日舉行.  希望可以畫上句號. 但點 ...

回覆樓主:

親愛的上智家長, 因為今年 不能成功報名上智的簡介會, 也沒有認識的朋友女兒 入讀此學校, 所以想請問一下現在上智是否行自主學習的模式?? 女兒油尖旺區一線小學級8, 博自行或大抽獎入到去,會讀得很辛苦嗎?? thx so much.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊