用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

rr925 發表於 19-10-17 11:02
各位上智的家長,
你好,

1. 學校是否有校車服務, 返學/放學時間係幾點沒有校車, 夏令 7:50-1:25 (唔sure放學時間) 冬令 8:15-3:30, 但其實大部分時間都係冬令時間

2. 中一是否已可外出用膳
可以, 學校亦有提供電暖櫃, 可以帶飯, 出外用膳時間11:20

3. 上智是否校內師生間都以英語溝通為主, 小朋友是否一般都很快能夠適應全英語環境.
上課多數用英文, 不過可能見中一開學不久, 上堂有時老師見佢地唔明樣, 都會講返少少中文, 平時溝通都會用英文, 我女表示中文堂老師都叫佢英文名有點唔慣..... XD 但學生和學生間就多用中文.... 我諗睇返學生之間喜歡用咩語.....

4. 各校隊一般需要每週訓練幾日及練到幾點
我女參加了其中一項校隊, 一星期兩日, 另外佢hea hea下跟同學去跑cross country一星期一次, 但cross country係放學後一星期有2-3次跑, 再加一星期1-2晨跑..... 一般練到5:45, 因為學校6:00就關門了。

5. 是否必須學習樂器
家長會校長有講希望初中時就一人一樂器, 音樂考試都有需要考樂器, 但都知有d女唔太喜歡樂器, 咁可以考牧童笛.....

6. 功課量情況如何
我發現每班嘅功課量都唔算好劃一, 因為校網有show每一班的homework record..... 我女小學係比較少功課, 好多時係學校都完成, 剛上中學時都有怨言, 但其他來自唔同小學的同學反而話中學好少功課, 我自己覺得htc功課量唔多, 但每一份都需要你用心機去做。

除了成績外, 學校會考慮邊方面的條件/表現而可增加被取錄機會呢?

英文好、英文好同英文好...... 重要的事情要講3次 另外, 感覺佢地幾鐘意口材好的女孩子, 面試時放膽去講, 勝算會高一點~

gigayan,
實在太感謝你的詳細回覆.
原來仲有冬夏令上學時間.
英文真係好重要呀! 可惜我囡口才麻麻.
希望阿囡有機會入讀.

MyAshley    發表於 19-10-25 22:53
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

上智 2019 graduate destination

YuenBaBa    發表於 19-10-29 13:28

HTC 繼續加油

校長話今年係歷屆DSE之中,考得最好嘅一屆(emoji)(emoji)

肖女郎007 發表於 19-10-30 10:33
校長話今年係歷屆DSE之中,考得最好嘅一屆(emoji)(emoji)
吓~!我個囡反而覺得今屆成績無上屆咁好!

YuenBaBa 發表於 19-10-30 11:21

如果有埋 5+ 比較就清楚..

YuenBaBa    發表於 19-10-31 10:17

喺!我大女話DSE成績喺一年好一年差。 我細女間中學一樣,佢學校有嗮5,5*,5**figures,全部上年好過今年。

Yanamami 發表於 19-10-31 08:20
喺!我大女話DSE成績喺一年好一年差。 我細女間中學一樣,佢學校有嗮5,5*,5**figures,全部上年好過今年。 ...
但都只係core科目,其他elective就無咁細分。

ksli312 發表於 19-10-31 08:26
但都只係core科目,其他elective就無咁細分。
禁都反影到个trend.

校長係咁講,不過,我睇之前成績,core subject 可能係平均左,中文、通識有進步,但英數就退左,而且science 科目冇之前咁亮眼,反而文科有進步,所以睇你點計條數,若只計4科core 平均,可能真係有進步

肖女郎007 發表於 19-10-31 10:40
校長係咁講,不過,我睇之前成績,core subject 可能係平均左,中文、通識有進步,但英數就退左,而且scie ...

卷可以一年淺,一年深,要客觀d 去比較,要睇埋大圍成績..

憑感覺..

中文 由早年駭人53% 回升至71.8%.. 加入範文可能是原因之一,依家仲有人讚上智中文好強..

Eng 呢兩年回了

Maths 保持或回少少,但依然算強

LS 情況同中文類似,波幅小d

文科
整體有進步,visual art 都好似好咗,今年 history, economic 進步明顯..

理科
Phy  呢兩年都回少少
Chem 好 - 保持
Bio 持續進步明顯
M1/M2 保持強科,某一年特好者

整體4+上升,core 4 +平均了,呢兩年日文科暗助攻

肖女郎007 發表於 19-10-31 10:40
校長係咁講,不過,我睇之前成績,core subject 可能係平均左,中文、通識有進步,但英數就退左,而且scie ...
亞囡都覺得係,平均嚟講大體上平均成績係好咗,但有啲主科係差咗。

Ktfk 發表於 19-10-31 13:23

憑感覺..

今年差咗其實唔多唔小同Physics 嗰位老師有啲關。亞囡中五嗰陣時已經投訴緊個老師進度教得好慢同好差。佢自己都要揾外邊啲補習社。

Ktfk    發表於 19-10-31 23:33

YuenBaBa 發表於 19-10-31 17:14
今年差咗其實唔多唔小同Physics 嗰位老師有啲關。亞囡中五已經投訴緊個老師進度教得好慢同好差。佢自己都要 ...

同意,教得好與壞的老師是成功與否關鍵。上年我女也投訴請了一個新的數學老師,其實係微生物學博士,常常都係ViuTV見到佢有出現做坐談嘉賓。但教書就垃圾,堂堂吹水講屋企小動物又教得慢,俾佢教果兩班死哂。最可笑就係請佢嘅原因係佢識講英文。不過好彩今年已經無教走左了。我女差D俾佢害死。

Ktfk    發表於 19-10-31 23:29
YuenBaBa    發表於 19-10-31 18:50

Ktfk 發表於 19-10-31 13:23

憑感覺..

同意

回覆 YuenBaBa 的帖子

請問physics 位老師是否簡介會那位副校長?

Kaw0307 發表於 19-11-5 17:13
回覆 YuenBaBa 的帖子

請問physics 位老師是否簡介會那位副校長?
首先,(要帶返個頭盔先) 老師嘅教學方法,同學生吸收係因人而異。另外,亞囡今年7月已經畢業離開學校,所以唔知你所講那位副校長係咪佢嘅Physics 科老師。如果令媛嚟今年先上中一,我相信未必考慮到咁長遠。6年後有好多變數。

YuenBaBa 發表於 19-11-5 20:08
首先,(要帶返個頭盔先) 老師嘅教學方法,同學生吸收係因人而異。另外,亞囡今年7月已經畢業離開學校,所以 ...

學校應該唔只-個physics老師負責教高form?

YuenBaBa 發表於 19-11-5 20:08
首先,(要帶返個頭盔先) 老師嘅教學方法,同學生吸收係因人而異。另外,亞囡今年7月已經畢業離開學校,所以 ...

D E班都可揀physics,係咪group埋一齊上堂的呢?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊