用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 寶血會上智英文書院 家長交流區(3)
樓主: Yukyuk
go

寶血會上智英文書院 家長交流區(3)   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-7-15 09:29
不知道,因為有其他學校要求著校服的,但通告看了好多遍都沒發現。還是著便服方便。
...
著便服得啦。

金仔 發表於 19-7-13 23:14
小女 成績只是B1c...有幸大抽獎 抽中了
請問 成績一般的學生 會否很吃力 或 跟不上呢?
謝謝 ...
注意英文能力,牽-髮动全身。有課本暑期預习下先。

Yanamami 發表於 19-7-15 09:56
著便服得啦。

太好了。睇嚟學校雖然天主教,都唔係太保守。

little_yolky 發表於 19-7-15 10:00
太好了。睇嚟學校雖然天主教,都唔係太保守。

上智係最开通开明自由兼夾爽既天主教女校(唔係都唔会中-就俾出街食晏),所以要学識自己管理自己,唔好变左港姐禁款(反面教材)。

Yanamami 發表於 19-7-15 10:03
上智係最开通开明自由兼夾爽既天主教女校(唔係都唔会中-就俾出街食晏),所以要学識自己管理自己,唔好变 ...

自律呢樣嘢我無擔心過阿大,係怕程度差啫。暑假開始有位NET同佢補英文,NET話阿大below average⋯⋯

Ktfk 發表於 19-7-14 15:52
以往 2nd term 派成績表日都見學校有 DSE 成績公布。今年(昨日)好似唔多覺有。

有呀, 我仲影左...attainment in all subjects with level 4 to 5** is 76.2% ( 4C 全部過70%: 數86.2%) 好好!

little_yolky 發表於 19-7-15 10:05
自律呢樣嘢我無擔心過阿大,係怕程度差啫。暑假開始有位NET同佢補英文,NET話阿大below average⋯⋯:think ...

趁暑假幾管齐下啦~Net補听說,自己攻多幾本英文書,煲英文劇,tune好自己个腦先。我觉得睇National Geographic台同雜誌都好。活过讀fiction.去買本英文fashion magazine( Cosmo, Elle....之类)都好,睇下广告、煮野食、專題訪问、潮流……(同Net 大家交流研究下都好)

Yanamami 發表於 19-7-15 10:08
趁暑假幾管齐下啦~Net補听說,自己攻多幾本英文書,煲英文劇,tune好自己个腦先。我觉得睇National Geogra ...

NET唔係話佢聽說有問題,係寫呀依家個個禮拜同佢作文了。位NET同阿妹補咗幾個月,英文考試A呀!可能寫多D係有幫助都唔定。

Yanamami 發表於 19-7-15 10:08
趁暑假幾管齐下啦~Net補听說,自己攻多幾本英文書,煲英文劇,tune好自己个腦先。我觉得睇National Geogra ...

位NET係阿伯嚟,佢好academic,邊鬼度得閒同你講fashion。

Yanamami    發表於 19-7-15 10:22

lovegirlslove 發表於 19-7-15 10:08
有呀, 我仲影左...attainment in all subjects with level 4 to 5** is 76.2% ( 4C 全部過70%: 數86.2%)  ...

哇!學校數學老師係咪好好㗎?咁高分既?阿女數學雖然差,但如果老師講得清楚,佢就學得好好㗎

little_yolky 發表於 19-7-15 10:14
NET唔係話佢聽說有問題,係寫呀依家個個禮拜同佢作文了。位NET同阿妹補咗幾個月,英文考試A呀!可 ...
咁又係, 如果英文聽說有問題就自行上智難有2nd in

little_yolky 發表於 19-7-15 10:14
NET唔係話佢聽說有問題,係寫呀依家個個禮拜同佢作文了。位NET同阿妹補咗幾個月,英文考試A呀!可 ...
禁梗係多練習有幫助既~不过要睇多d唔同类型書先有不同詞彙,所以我依然觉得NatGeog同雜誌好讚。

ksli312 發表於 19-7-15 10:20
咁又係, 如果英文聽說有問題就自行上智難有2nd in

佢仲鬧到阿女學校位英文老師死死下,話完全無指導阿女點樣寫好英文。

Yanamami 發表於 19-7-15 10:21
禁梗係多練習有幫助既~不过要睇多d唔同类型書先有不同詞彙,所以我依然觉得NatGeog同雜誌好讚。 ...

little_yolky 發表於 19-7-15 10:17
位NET係阿伯嚟,佢好academic,邊鬼度得閒同你講fashion。
我女-定唔会肯上堂

Yanamami 發表於 19-7-15 10:03
上智係最开通开明自由兼夾爽既天主教女校(唔係都唔会中-就俾出街食晏),所以要学識自己管理自己,唔好变 ...
咁又係, 至少無佐敦咁嚴謹, 連着校服都有仔細規定

ksli312 發表於 19-7-15 10:23
咁又係, 至少無佐敦咁嚴謹, 連着校服都有仔細規定
係咩?女我-定係坏学生……成日自己配搭耳窿都穿两三个~

Yanamami 發表於 19-7-15 10:24
係咩?女我-定係坏学生……成日自己配搭耳窿都穿两三个~
小心記缺點

ksli312 發表於 19-7-15 10:26
小心記缺點
我觉得佐敦都好开放,收左电話要家長去攞番,我仲鬧个女佢犯事要阿媽受罪,手心出哂汗去见班主任……点知见佢四万禁既口,个感覺似去認領失物多d.....

Yanamami 發表於 19-7-15 10:31
我觉得佐敦都好开放,收左电話要家長去攞番,我仲鬧个女佢犯事要阿媽受罪,手心出哂汗去见班主任……点知见 ...
可能我女比較宅, 好驚青,  好怕被老師罰,  所以樣樣都跟到足

Yanamami    發表於 19-7-15 10:47
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊